İnsanlar genellikle yirmilik dişlerini aldırmaya karar verirler çünkü ağrılı diş etlerine neden olabilirler. Yirmilik diş ağrısı, çıkarılmadan önce evde nasıl hafifletilebilir?
Yirmilik dişler diş etlerini delen son dişlerdir. Ağzımızın en arkasında büyürler. Genellikle üst ve alt diş etlerinin en uzak köşelerinin her birinde bir tane olmak üzere toplam dört yirmilik diş vardır. Yirmilik diş ağrısı bazen kendi başına çözülebilirken, bazı durumlarda aktif ev yönetimine veya hastanede tedaviye ve diş cerrahisine ihtiyaç duyulabilir.
Yimilik Diş Ağrısı Nedenleri
Yirmilik dişler genellikle tüm yetişkin dişlerden sonra ortaya çıkar. Garip bir açıyla ortaya çıkabilirler ve var olan alan onlar için yeterli olmayabilir. Genellikle 17 ile 21 yaşları arasında diş etlerinden patlak verebilir. Diş etlerinden çıkarken acı verici olabilir.
Buna ek olarak, yetişkinliğe kadar dişler zaten geliştiği ve tamamlandığı için, ağızda yirmilik dişler için genellikle yeterince yer kalmaz. Bu alan eksikliği, dişlerin farklı bir açıyla dışarı çıkmak yerine içeri doğru girmesine veya sıkışıp arada kalmasına sebep olabilir.
Bu olduğunda, yirmilik dişler oldukça etkilenir. Bu durumdan etkilenen yirmilik dişler, diş etlerini savunmasız bırakır ve yüzeyi zedeler. Gıda ve bakteriler diş etlerinde sıkışabilir ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sorunlara yol açabilir:
- Diş eti hastalığı
- Enfeksiyonlar
- Apseler
- Kistler
Ağrıyı Azaltmak İçin Ev Tedavileri
Çıkmaya çalışan yirmilik diş ağrı ve hassasiyete neden olabilir. Sonucunda yirmilik dişlerin çıkarılması bu sorunların çözülmesine yardımcı olabilir. Fakat bu süreçte çeşitli reçete gerektirmeyen doğal ev tedavileri mevcuttur.
1. Analjezik jeller
Ağrı kesici bir diş jeli, diş etlerindeki hissi azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu jeller aktif bileşen benzokain içerir. Çoğu diş jeli, gün boyunca diş etlerine doğrudan uygulanabilir. Bununla birlikte, kişinin üründe bulunan talimatları takip etmesi önemlidir.
En önemlisi diş hekiminize danışmanız gerekir.
2. İbuprofen
İbuprofen, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan bir ağrı kesici ilaçtır. Paket üzerinde önerilen dozu almak rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca yirmilik dişlerin gelişimi ile ilişkili diş etlerinin iltihaplanmasını da azaltabilir.
Mutlaka diş hekiminize danışmanız gerekir.
3. Buz Uygulamaları
Çene kısmına bir buz paketi uygulamak, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir ve bu da ağrıyı hafifletebilir. Buz kullanmak ayrıca uyuşukluk etkisi yaratarak ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Buz paketi, ağrı azalıncaya kadar 15 dakikalık molalarla uygulanabilir.
4. Tuzlu Su İle Çalkalamak
Ağız boşluğunu günde birkaç kez tuzlu suyla yıkamak ve çalkalamak ağrı gibi semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Tuzlu su doğal dezenfektan özelliğine sahiptir. 2010 yılında yapılan bir çalışma, ağzın tuzlu su ile durulanmasının bakterileri azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bazen, yirmilik dişlerin etrafındaki kırık diş etlerinde bakteri birikmesi de ağrıya neden olabilir. Bu nedenle, tuzlu su ile çalkalama enfeksiyonu tedavi etmeye ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir. Tuzlu su durulamasını yapmak için, bir çorba kaşığı tuzu bir bardak taze kaynamış suya çözebilir. Su biraz soğuduğunda, ağzın içinde birkaç dakika çalkaladıktan sonra tükürülebilir.
5. Karanfil
Yirmilik diş ağrısını hafifletmek için karanfillerin etkinliği üzerine yapılan araştırmalar olumludur. 2006 yılında yapılan bir çalışma, karanfillerin uyuşukluk hissi yaratma etkilerinden dolayı topikal bir ağrı kesici olarak umut verici olduğunu göstermiştir. Bu ev tedavilerini denemek için, kişi bir karanfil veya karanfil yağı kullanabilir.
Karanfili şu şekilde kullanabilirsiniz:
- Karanfili ağrıya neden olan yirmilik dişin üzerine yerleştirin
- Ağzı kapalı tutarak çiğnemeden yerinde tutun
- Ağrı azalıncaya kadar orada bırakın ve sonra tükürün
Karanfil yağını ise şu şekilde kullanabilirsiniz:
- Bir pamuk üzerine birkaç damla karanfil yağı dökün
- Ağrıya neden olan yirmilik dişe pamuğu yerleştirin
- Ağrı azalıncaya kadar pamuğu yerinde tutun ve sonra çıkarın
6. Soğan
2007 yılında yapılan bir çalışmada, soğanların anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. Soğanların bu avantajları, şişmeyi azaltmaya ve bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir.
Soğanları bir ev tedavisi olarak kullanmak için:
- Bir parça soğan kesin
- Ağrı olan kısımda soğanı çiğneyin
- Ağrı azalıncaya kadar birkaç dakika çiğnemeye devam edin ve sonra soğanı çıkarın
Bu işlem, soğan suyunun diş etine girmesine izin verir, böylece iltihap ve bakterileri azaltabilir.
7. Çay poşetleri
2016 yılında yapılan bir çalışma, çay poşetlerinde bulunan tanen adlı maddelerin antibakteriyel ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu bulmuştur. Bu, çay poşetlerinin (tanenlerin) şişmeyi azaltmaya ve bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir.
Çay poşetlerini bir ev ilacı olarak kullanmak için, bir fincan çay demledikten sonra içinde çay poşeti bulunan bardak buzdolabına konur. Çay soğuduktan sonra, çay poşeti çıkarılabilir ve ağrının bulunduğu yere yerleştirilebilir. Çaya süt, krema veya şeker eklenmemelidir.
Yirmilik Diş Çekimi
Bazı durumlarda, ev tedavileri yirmilik diş ağrısı hafiflemeyebilir. Bir yirmilik diş, diş hekimi tarafından diş ameliyatı aracılığıyla veya bir diş cerrahı tarafından bir hastanede çıkarılabilir. Bu işlem genellikle sadece birkaç dakika süren, ancak 20 dakika ve bazen daha fazla sürebilen bir prosedürdür.
Alınacak Önlemler
Kişinin yirmilik dişleri çıkmaya başladığında, diş etlerinin enfekte olma olasılığını azaltmak için yapılabilecek pratik şeyler vardır.
- İyi ağız hijyeni uygulamak: Günde iki kez diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve gargara yapmak, ağızdaki enfeksiyonlara neden olan bakterileri azaltmaya yardımcı olabilir.
- Bol su içmek: Yiyecek ve bakterileri dişlerden ve diş etlerinden uzaklaştırmaya yardımcı olur.
- Şekerli yiyeceklerden kaçının: Tatlı yiyecekler kırık diş etlerinin içine sıkışabilir ve bakterilerin büyümesini teşvik edebilir.
Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319461
Yirmilik Diş Çekiminden Sonra Nasıl Diş Fırçalanmalı? adlı yazımızı okumayı unutmayın.