fbpx
Ağız içi ameliyatlar

Ağız İçi Ameliyatlar Ve Öncesinde Yapmanız Gereken Hazırlıklar

Ağız cerrahisi, yetişkinlik döneminde yaygın bir durumdur. Yine de genel prosedür hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Eğer bir ağız içi ameliyatlar için ihtiyacınız varsa bu süreci komplikasyonsuz geçirmek ve evde hızlı bir şekilde iyileşmek için önceden hazırlık yapmanız en doğrusudur. Bu tip operasyonlar çoğunlukla ayakta tedavi şeklinde gerçekleştirilir, genel ya da lokal anestezi içerir.

Hasta olarak ağız içi ameliyatlarına, diğer ameliyatlarda olduğu gibi yaklaşılmalıdır. Enfeksiyon riskini önlemek için operasyon öncesi belli hazırlıklar yapmanız ve ameliyat sonrası bu talimatları izlemeniz gerekir.

Dondurucuda Buz Stoklayın

İşlemden sonra diş etlerinizi veya çenenizi soğutmak için bol miktarda buza ihtiyacınız olacak. Çoğu ağız ameliyatı için şişlik birkaç gün içinde azalır, ancak bu süre zarfında yaşanan ağrı yoğun olabilir. Buz paketleri ile diş etlerinize nazikçe buz uygulamak, hissettiğiniz acıda büyük oranda fark yaratır. Bir torba buz satın alabilir veya en çok ihtiyacınız olan zamanda buzunuzun bitmemesi için buz makinenizin bir hafta önce kutuyu doldurduğundan emin olabilirsiniz.

Yumuşak Gıdalar İçin Market Alışverişi Yapın

Çoğu ağız içi ameliyatı; işlemden sonra birkaç gün, bazen de birkaç hafta boyunca gevrek yiyecekler tüketmenize engel olur. Operasyon sonrası bu tip gıdalar ağzınızı rahatsız eder. Düzgün bir şekilde iyileşmeniz önemlidir, bu nedenle yemeniz ve yememeniz gereken belirli yiyecekler söz konusu olduğunda diş hekiminizin tavsiyelerine uymanız en doğrusudur. Bunun için ameliyat öncesi yumuşak yiyecek stoku yapmak iyi bir seçenektir.

En çok önerilen ürünler; yoğurt, konserve çorbalar ve dondurma şeklindedir. Çiğnenmesi gereken her şeyden uzak durmayı unutmamalısınız. Patates püresi, sahanda yumurta, elma püresi gibi tarifleri tercih edebilirsiniz. Bir mutfak robotunuz varsa çorbalara veya smoothie’lere karıştırmak için malzemeler alabilirsiniz. Ancak bu karışımları muhakkak ameliyat randevunuzdan önce hazırlamanız gerekir. Çünkü işlem sonrası, blender veya ocak çalıştıracak durumda olmayabilirsiniz.

Rahat Bir Dinlenme Alanı Düzenleyin

Dinlenme alanınızın nerede olacağına karar vermeniz önemlidir. Ameliyat sonrası iyi bir deneyim için konforlu bir kanepeye yer yapmak veya yatak odanıza televizyon kurmak isteyebilirsiniz. Kendinizi rahat ettirecek ve eğlenmek için fazla hareket gerektirmeyen bir yer bulun. Çok yönlü uzanmak için battaniyeleri ve yastıkları bir araya toplayın. Ayrıca uygun atıştırma ve öğünler için bir TV ya da bilgisayar tepsisi kurmak isteyebilirsiniz.

Ameliyat İçin Rahat Giyinin

Ağız cerrahisi günü, doktorun sizi tişört ve eşofmanla görmek istediği bir gündür. Lekelerden zarar görmeyecek rahat kıyafetler giyin ve takı takmayın. Doktorunuz, prosedürü belli bir düzen içerisinde uygulamaya çalışsa da ağız içi ameliyatlar bazen karmakarışık olabilir. Bu nedenle randevunuzda en sevdiğiniz kıyafetleri giymemeniz önerilir. İşlem sırasında rahat olmanız çok daha önemlidir.

Ayrıca uzun veya dolgun saçlara sahipseniz işlem için geri bağlamayı da unutmayın. Birkaç toka, ameliyat sırasında saçınızın güvenli bir şekilde dışarıda kalmasına yardımcı olabilir. Bu hem sizin hem de doktorunuzun iyiliği içindir.

Yeme, İçme ve Sigara Kurallarını Öğrenin

Cerrahınız intravenöz (IV) veya genel anestezi kullanıyorsa ameliyat geçiren herkesle aynı ameliyat öncesi yönergeleri izlemeniz gerekir. Genel olarak ameliyattan 8 ila 12 saat önce hiçbir şey yememeli ve su dahi içmemelisiniz. Ameliyat lokal anestezi gerektiriyorsa 1-2 saat önceden hafif bir yemek yemenize izin verilebilir, ancak sonrasında dişlerinizi iyice fırçaladığınızdan ve diş ipi kullandığınızdan emin olmalısınız. Aynı derecede önemli olan bir diğer şart da ağız ameliyatından en az 12 saat önce ve en az 24 saat sonra sigara içememeniz gerektiğidir.

Randevuyu İptal Etmeniz Gereken Zamanları Bilin

Hafif bir soğuk algınlığı tek başına yeterli bir sebep olmasa da hapşırırsanız veya burun akıntınız varsa bu durum, ameliyatı gerçekleştirmeyi kolaylaştırmaz. Semptomlar hafif bile olsa başkalarına bulaştırmamak adına randevuyu iptal etmek isteyebilirsiniz. Bu süreçte ne önerdiklerini öğrenmek için diş hekiminizi veya ağız cerrahınızı aramanız gerekir.

Öte yandan grip belirtileriniz varsa (boğaz ağrısı, ateş, kas ve vücut ağrıları) randevunuzu tereddüt etmeden iptal etmelisiniz. Düzgün nefes alamıyorsanız veya öksürüyorsanız herhangi bir ağız içi ameliyatını gerçekleştirmek zor olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Gömülü Yirmilik Dişler Ve En Sık Karşılaşılan 5 Sorun

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x