Ağız kanseri sıklıkla rastlanan ve ağızda ya da boğazda başlayan bir kanser türüdür. Yanaklar ve diş etleri de olmak üzere ağzın herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Genellikle erken teşhis edilebilen bu kanser türü, pek çok belirti ile kendisini gösterir. Ağız kanseri belirtileri şunlardır:
- Dudakta ya da ağızda iyileşmeyen yaralar
- Dudak, ağız ya da boğazda bir yumru
- Ağızda beyaz ya da kırmızı yama
- Ağızda kanama, ağrı ya da uyuşukluk
- Çiğnemede ve yutmada zorluk yaşama ve ağrı hissetme
- Geçmeyen bir boğaz ağrısı
- Çenede şişlik
- Ağrılı dişler
- Boyunda geçmeyen şişlik, yumru ya da kitle
- Ani kilo kayıpları
- Kulak ağrısı
- İç kulağa basınç hissi
- Seste yaşanan değişimler
Tabi ki bu belirtilerin çoğu başka sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Örneğin bağışıklık sisteminizin zayıfladığı bir dönemde ağızda aft veya uçuklarla karşılaşabilirsiniz. Fakat sebebi her ne olursa olsun bir doktora ya da diş hekimine görünmeniz en doğrusudur. Özellikle bir türlü iyileşmeyen ağız yaraları için mutlaka bir uzmana danışınız.
Kimler Risk Altında?
Bazı insanlar ağız kanseri için çok daha riskli bir gruptadır. İlk riskli grup erkeklerdir. Ağız kanseri vakalarına bakıldığında erkeklerin kadınlardan iki kat daha fazla hasta olduğu görülmüştür. Ayrıca yüksek oranda alkol ve tütün ürünü kullanımının da riski artırdığı bilinmektedir.
Çok fazla güneşe maruz kalmak deri kanseri ile birlikte ağız kanseri olasılığını da artıran bir faktördür. Bunun yanı sıra fanconi anemisi gibi bazı kalıtsal faktörüler ve HPV virüsü de riskli gruplar arasında yer alır. Her hastalıkta olduğu gibi yanlış beslenme ve özellikle meyve sebzeyi yeterli düzeyde tüketmemek de kanser riskini artırabilir.
Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
Kesin çözüm olmamakla birlikte ağız kanseri konusunda da önlemler alarak riski minimuma indirebilirsiniz. Yapmanız gereken ilk şey tütün ürünlerini kullanmayı bırakmak olmalıdır. Hatta pasif içicilikten dahi kendinizi korumanız en doğrusudur. Alkol tüketimini sınırlamak da alınması gereken bir diğer öneridir.
Ağız kanseri riskini en aza indirmek için genel sağlığınızı korumanız büyük önem taşır. Bu yüzden bol bol meyve sebze tüketmeniz ve sağlıklı beslenmeniz gerekir. Ayrıca HIV enfeksiyonuna karşı dikkatli olmanız bir diğer önemli noktadır. Buna ek olarak deri ve ağız kanseri olasılığını üst düzeylere çıkartan ultraviyole ışınlarından kendinizi korumalısınız. Son olarak takma dişlerinizi doğru şekilde takmak ve ağız tahrişinden olabildiğince kaçınmanız gerek.
Ağız ve boğaz kanserlerinin tamamen önlenmesinin kesin bir yolu yoktur. Çünkü herhangi bir hastalıkta olduğu gibi bu kanser türlerinde de kontrol edemeyeceğiniz bazı faktörler olabilir. Fakat yukarıda bahsedilenleri mümkün olduğunca uygulamanız, riski minimuma düşürmenize katkı sağlayacaktır.
Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Şeffaf Plaklar Başa Çıkabileceği 6 Diş Hizalama Sorunu