Ağız kokusu sebepleri, insanlarla etkileşimi stresli ve utanç verici hale getirebilen rahatsız edici bir sorundur. Sosyal hayatınız, halka açık gezileriniz, iş sunumlarınız ve özgüveniniz üzerinde etkileri olabilir. Naneli sakız çiğnemek geçici ağız kokusundan kurtulmak için yeterli olmadığında ise sağlık anlamında bir probleminiz var anlamına gelebilir. Bu, ağzınızda hoş olmayan bir kokuya neden olur ve giderilmesi zor görünebilir. Ancak bazı yiyecekleri kesmekten, kötü alışkanlıkları bırakmaya kadar ağız kokusu için birkaç potansiyel çözüm vardır.
Kötü Nefese Ne Sebep Olur?
Ağız kokusu sebepleri birkaç farklı faktörü olabilir. Bu duruma neyin neden olduğunu bilmek, ağzınızı eski haline getirmeyi öğrenmenin ilk adımıdır.
Kötü Ağız Hijyeni
Dişlerinizi fırçalamayı es geçmeniz halinde yiyecek parçacıkları dişlerinize yapışmış halde kalır. Zamanla kalan yiyecek artıkları parçalanmaya ve bir koku salmaya başlayacak, bu da ağız kokusuna neden olacaktır.
Tedavisi
Günde en az iki kez dişlerinizi fırçalamak ve düzenli olarak diş ipi kullanmak ağzınızı temiz, nefesinizi taze tutmanın iki basit yoludur. Ek olarak rutin diş temizliğini planlamak, inatçı plak ve tartarı çıkararak ağzınıza daha kapsamlı bir temizlik sağlayacaktır.
Beslenme Tarzı
Sevdiğiniz bazı yiyecekler ağız kokusunun nedeni olabilir. Örneğin, soğan ve sarımsak gibi yiyeceklerin kötü kokulara neden olduğu iyi bilinmektedir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer bazı yiyecek ve içecekler ağız kokusuna katkıda bulunabilir.
- Kahve
- Alkol
- Yüksek şekerli yiyecek ve içecekler
Ağız kokusu midenizden gelebilir, yani bu ürünler dişlerinizi fırçalasanız bile nefesinizde kalabilir. Bazı durumlarda yetersiz miktarda karbonhidrat ağız kokusuna neden olabilir. Karbonhidrat alımınızı büyük ölçüde kestiğinizde vücudunuzun metabolizması değişir ve bu da ağız kokusuna sebep olur.
Bazı Gıdaların Neden Olduğu Ağız Kokusundan Nasıl Kurtulursunuz?
Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak, soğan veya sarımsak gibi yapışan yiyecekleri ağzınızdan çıkaracaktır. Ayrıca ağız hijyeni rutininize gargara eklemek, kokuyu etkili bir şekilde azaltır ve tüm ağzınızı derinlemesine temizler.
Ağız hijyeni rutininizi hızlandırır ve yemek yedikten sonra hala ağız kokusunu fark ederseniz bazı yiyecekleri kesmeyi düşünmeniz gerekebilir. Vücudunuzdaki kokuya neden olan yiyecekleri ortadan kaldırmak, ağız kokusu için etkili bir tedavi yöntemi olabilir.
Sigara İçmek veya Tütün Ürünleri Kullanmak
Sigara, puro veya çiğneme tütünü gibi tütün ürünleri ağız kokusundan daha fazlasına neden olur. Tütün kullanımı genellikle diş eti hastalığına, diş çürümesine ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açar.
Tütünün Neden Olduğu Ağız Kokusunun Tedavisi
Ağız kokusunu ve diş çürümesini önlemenin en iyi yolu sigarayı ve tütün kullanımını tamamen kesmektir. Eczanelerde bulunan sakız veya bant gibi nikotin ilaçları, bırakma sürecine başlamanıza yardımcı olabilir. Tütün kullanımı ve nikotinin kesilmesi ile ilgili sorularınız olursa da daima doktorunuza danışmayı deneyin.
Kuru Ağız
Kserostomi olarak da bilinen ağız kuruluğu, ağzınızın yeterli miktarda tükürük üretemediği tıbbi bir durumdur. Kserostomi, yetişkinler arasında ağız kokusunun yaygın bir nedenidir. Ağzınızı temizlemek için tükürük üretimi şarttır. Artık kalıntıları veya yiyecek parçacıklarını temizler. Ağzınız yeterince tükürük üretemediğinde, ağzınızda yemek artıkları kalır ve bu da ağız kokusuna sebep olur.
Ağız Kuruluğunun Neden Olduğu Ağız Kokusundan Nasıl Kurtulursunuz?
Bazı ağız kuruluğu vakaları özel tedavi gerektirir. Ağız kuruluğu için reçetesiz ilaçlarının bazıları eczanelerde mevcuttur. Ek olarak diğer çözümler hakkında diş hekiminizle de konuşabilirsiniz. Diş hekiminiz, ağız kuruluğunuzu azaltmak için yapay tükürük tabletlerinden veya şekersiz sert şekerlerden önerebilir.
Reçeteli İlaçlar
Yan etkisi olmayan çok az reçeteli ilaç vardır. Birçok reçete, tükürük üretimini azaltarak ağız kuruluğuna sebep olabilir ve bu da ağız kokusunun başka bir nedeni haline gelir. Bazen reçeteli ilaçlar, tükürük kompozisyonunuzu değiştirebilir.
Bazı ilaçlar ağız kuruluğunu artırarak dolaylı olarak ağız kokusuna neden olabilir. Diğerleri, nefesinizdeki kimyasalları serbest bırakmak için vücutta parçalanabilir. Dozunuzu azaltmayı veya tamamen kesmeyi düşünmeden önce doktorunuza danışın. Bir ilaç, ciddi rahatsızlığa ve ağız kuruluğuna neden oluyorsa doktorunuz semptomları azaltmak için alternatif ilaçlar önerebilir. Ağız kokusu için geçici bir tedavi de sakız çiğnemektir. Sakız çiğnemek tükürük üretimini artırabilir ve geride taze bir tat bırakabilir.
İlginizi Çekebilir: Tüm Gün Nefesinizi Taze Tutmak ve Ağız Kokusu Engellemek İçin İpuçları