Ağız Kuruluğu Nasıl Önlenir
Ağız kuruluğu problemi yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz. Milyonlarca insan hayatlarının bir döneminde ağız kuruluğundan mustarip olabiliyor. Eğer onlardan biriyseniz, bu problemin en rahatsız edici yanının geceleri tecrübe edildiğini bilirsiniz. Kavrulmuş ve kupkuru bir ağızla uyanırsınız ve bir şekilde bu sorunu çözmeden uykuya geri dönmekte zorlanabilirsiniz. Ne yazık ki bu problem sadece rahatsız edici olmakla veya uykunuzu kaçırmakla kalmaz. Tedavisi sağlanmadığı takdirde, kronik ağız kuruluğu, diş çürüklerine ve diş eti hastalıklarına da yol açabilir. Ağız kuruluğunu nasıl önleyebileceğinizi öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Ağız Kuruluğunun Nedenleri ve Belirtileri
Ağız kuruluğunu daha iyi anlayabilmek için öncelikle nedenlerini ve semptomlarını bilmemiz gerekir. Tükürük, sindirim sisteminin, yiyecekleri parçalamaya ve ağzı bakterilerden arındırmaya yardımcı olan doğal bir parçasıdır. Ağız kuruluğu da (Xerostomia), tükürük eksikliği şeklinde tanımlanabilir. Bu tükürük eksikliği, tat alma, çiğneme, yutma ve hatta konuşma güçlüğüne neden olabilir. Yeterli miktarda tükürük olmadan bakteriler dişlere yapışabilir ve diş çürümesine neden olabilir, bu da ağızda enfeksiyonlara ve hatta diş kaybına yol açabilir.
Ancak ağız kuruluğu başlı başına bir hastalık değildir; ağız kuruluğu, bazı durumların belirtisi veya sonucu olarak ortaya çıkar. İlaç, sigara kullanımı, radyasyon tedavisi, yaşlanma, diyabet veya Parkinson gibi hastalıklardan kaynaklanabilir. Ağız kuruluğunun en yaygın belirtileri arasında susuzluk hissi, kuru, yapışkan bir ağız, çatlamış dudaklar, ağızda ve dilde yanma/karıncalanma ve ağız kokusu yer alır.
Uyurken Ağız Kuruluğu Nasıl Önlenir?
Peki ağız kuruluğu neden geceleri bu kadar kötü bir hal alıyor? Bunun nedeni çoğu zaman uyurken ağızdan nefes alınması olabiliyor. Ağız kuruluğu probleminden kurtulmak için en iyi yol, buna neden olan sağlık sorununu bulmaya çalışmaktır. Ancak bu zaman alıcı bir çözüm şeklidir ve birçok insan daha hızlı çözümlere ihtiyaç duyar. Aşağıdaki önerilere göz atmak ağız kuruluğundan kurtulmada size yardımcı olabilir.
• Gün boyunca bol su tüketin.
• Tükürüğün artmasına yardımcı olması için şekersiz sakız çiğneyin veya şekersiz nane şekeri tüketin.
• Dişlerinizi florürlü diş macunu ile fırçalayın.
• Ağız kuruluğu için tasarlanmış gargara ve diş macunu kullanın.
• Reçetesiz satılan veya doktorunuz veya diş hekiminiz tarafından reçete edilen yapay bir tükürük ürünü kullanın.
• Durumu daha da kötüleştirebilecek asitli veya baharatlı yiyecekleri tüketmekten kaçının.
• Özellikle geceleri alkol ve kafein alımınızı sınırlayın.
•Sigarayı içmeyi bırakın.
• Ağızdan nefes alma veya horlama sorunlarınız hakkında doktorunuzla konuşun.
• Eğer mümkünse, yan etkisi ağız kuruluğu olan ilaçları doktorunuza danışarak değiştirmeyi deneyin.
• Bakteri üremesi, diş çürümesi ve diş eti hastalıkları olasılığını azaltmak için ağız hijyeni alışkanlıklarınızı iyileştirin.
• Uyuduğunuz odada nemi arttırmak için bir hava nemlendiricisi kullanın.
• Geceleri, kavrulmuş ve ağzınız kurumuş halde uyanmanız ihtimaline karşı yatağınızın yanında su bulundurun.
Ağız kuruluğu mu çekiyorsunuz? Ağız sağlığı planınızın bir parçası olarak bugün diş hekiminizle iletişime geçebilir ve aldığınız ilaçlar da dahil olmak üzere sağlık geçmişinizi onunla paylaşabilirsiniz. Uyurken ağız kuruluğunu nasıl önleyeceğinizi ve özel durumunuza en uygun çözümleri birlikte bulabilirsiniz. Ağız kuruluğu makalemize de göz atın !