İnsan vücudu, bir parçanın diğerleriyle içsel olarak bağlantılı olduğu karmaşık bir bilmecedir. Ağız sağlığı ile ilgili olarak iyi bir diş hijyeni, ağzınızdan çok daha fazlasını içerir. Ağız sağlığı ve hijyeni iyi değilse tamamen sağlıklı olmanız imkânsızdır.
Ağzınızın durumu, genel sağlığınız hakkında ipuçları verir. Burada bulunan problemler ise vücudunuzun geri kalanını etkileyebilir. Günümüzde ağız hastalıkları, önemli bir küresel sağlık sorunu olmaya devam etmektedir.
- Dünya nüfusunun %50’si şu anda tedavi edilmemiş ağız hastalıklarından muzdariptir ve bu, 1990’dan bu yana %38’lik bir artışa tekabül etmektedir.
- Küresel çocuk nüfusunun neredeyse %80’inde diş çürüğü vardır.
- Ağız hastalıkları için temel risk faktörleri arasında tütün kullanımı, alkolün zararlı kullanımı ve aşırı şeker tüketimi yer alır. Sonuncusu en yaygın kronik çocukluk hastalığı olan diş çürümesinin birincil nedenidir.
Araştırmalar, ağız sağlığı kötü olan kişilerin başka sağlık sorunlarına sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Ağız Sağlığı ile Genel Sağlık Arasındaki Bağlantı Nedir?
Vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi ağzınız da zararsız bakterilerle doludur. Fakat ağzınız, solunum ile sindirim yollarınızın giriş noktasıdır ve bu bakterilerin bazıları çeşitli hastalıklara neden olabilir. Normalde, vücudun kendi organik savunması ve iyi bir ağız sağlığı bakımı; bakterileri kolay bir şekilde kontrol altında tutar. Ancak zararlı bakteriler, uygun ağız hijyeni olmadan diş çürümesi ve diş eti hastalığı gibi ağız enfeksiyonlarına yol açabilecek seviyelere ulaşabilir.
Ayrıca dekonjestan, antihistaminik, ağrı kesici ve antidepresan gibi bazı özel içerikli ilaçlar tükürük akışını azaltabilir. Tükürük, ağzınızdaki yiyecekleri yıkar ve bakteriler tarafından üretilen asitleri etkisiz hale getirir. Böylece, hastalığa yol açan mikroplardan korunmanıza yardımcı olur. Kötü ağız sağlığı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara ve koşullara sebep olabilir.
Endokardit: Ağızdan veya vücudun diğer bölümlerinden gelen bakteriler kan dolaşımına yayıldığında endokardiyuma, valflere veya kalbin iç astarına yapışabilirler. Bu bölgelerdeki bir enfeksiyon, kalbin işlevini ciddi şekilde tehlikeye atabilir ve yaşamı tehdit edebilir. Kalp odalarınızın veya valflerinizin iç astarını hedef alan bu enfeksiyon, genelde ağzınız gibi vücudunuzun başka bir bölümünden gelen bakteri veya mikropların kalbinizdeki belirli bölgelere yapışmasıyla ortaya çıkar.
Kalp-damar hastalığı: Henüz tam olarak anlaşılmamış olsa da çalışmalar, ağız sağlığı ve kardiyovasküler sorunlar arasında güçlü bir bağlantı olduğunu öne sürmektedir. Buna göre kalp hastalığı, tıkanmış arterler ve inmenin; oral bakterilerin neden olabileceği iltihaplanma ve enfeksiyonlarla bağlantılı olabileceğini düşünülmektedir. Diş eti hastalığı olan kişilerde ise kalp krizi, felç veya diğer ciddi kardiyovasküler olaylara yakalanma riski iki ila üç kat daha fazladır.
Hamilelik ve doğum komplikasyonları: Diş eti hastalığı (periodontitis); erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve diğer gebelik komplikasyonları ile ilişkilendirilmiştir.
Zatürre: Ağzınızdaki birtakım bakteriler akciğerlerinize inerek zatürre ve diğer solunum yolu hastalıklarına neden olabilir.
Araştırmalar, oral bakteriler ile ciddi diş eti iltihaplanmalarının bazı hastalıklarda rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca diyabet ve HIV/AIDS gibi ciddi hastalıklar, vücudun enfeksiyona karşı direncini düşürerek ağız sağlığı sorunlarını daha şiddetli hale getirebilir.
Ağız Sağlığımı Nasıl Koruyabilirim?
Ağız sağlığınızı korumak için her gün düzenli ağız hijyeni uygulamak şarttır.
- Florürlü diş macunu kullanarak yumuşak kıllı bir fırça ile günde en az iki kez dişlerinizi fırçalayın.
- Günlük diş ipi kullanın.
- Fırçalama ve diş ipi kullanımından sonra kalan yiyecek artıklarını temizlemek için gargara kullanın.
- Sağlıklı bir beslenme düzeniniz olsun ve ilave şeker içeren yiyecekleri sınırlayın.
- Diş fırçanızı her üç ayda bir, eğer kıllar yayılmış veya aşınmışsa daha erken değiştirin.
- Düzenli diş muayenesi yaptırın.
- Tütün kullanımından kaçının.
Tüm bunlarla birlikte, bir ağız sağlığı sorunu ortaya çıkar çıkmaz diş hekiminize başvurun. Unutmayın ki ağız sağlığınıza özen göstermek, genel sağlığınıza yapılan bir yatırımdır.
İlginizi Çekebilir: Takma Diş Bakımı Nasıl Olmalı?