Her insan sağlıklı ve güzel dişlere sahip olmak ister. Bu da, ağız ve diş bakımı ile ilgili doğru ya da yanlış birçok farklı yöntemin gelişigüzel denenmesine yol açar. Özellikle bir hekime gitme alışkanlığı olmayanlar, kulaktan kulağa yayılan bilgilerle evde kendi başına bazı teknikler denerler. Ağrılı dişlere yapılan uygulamalardan fırçalama yöntemine kadar birçok yanlış uygulama, istenilenin tam tersi bir duruma yol açabilir.
Ağız ve diş bakımı ile ilgili yanlış uygulamalardan ilki ve en yaygını dişleri sert bir fırçayla şiddetli hareketlerle fırçalamaktır. Her ne kadar bastırarak diş fırçalamanın dişleri daha iyi temizlediği düşünülse de durum hiç öyle değildir. Dişleri bastırarak fırçalamak ya da çok sert bir fırça kullanmak, diş minelerinin zamanla aşınmasına neden olur. Aşınan mine tabakasının altından çıkan sarı tabaka, dişlerin daha sarı görünmesine yol açar.
Bembeyaz dişler ve buna bağlı olarak güzel bir gülümseme birçoğumuzun hayalidir. Fakat beyaz dişlere sahip olmayan kimi insanlar çareyi diş hekimlerinde değil de diş macunlarında ararlar. Fakat beyazlatıcı etkisi bulunan diş macunlarının aşındırıcı bir etkisi vardır ve bu da dişler için zararlıdır. Aşınan diş de sonuç olarak daha sağlıksız ve sarı görünecektir. Ayrıca antitartar özellikli veya sigara içenlere yönelik kullanıma sunulan diş macunları da fazla miktarda aşındırıcı madde içerir.
Diş beyazlatma hayaliyle yapılan bir diğer uygulama ise karbonat ve tuzla fırçalama yapmaktır. Bu uygulamanın her ne kadar diş rengini açacağı söylense de tam tersini yapar ve mine tabakasını çizer ve aşındırır. Çünkü tuz ve karbonat iri taneli maddelerdir. Bu uygulamanın sürekli tekrarlanması sonucunda aşınan dişler zamanla parlaklığını ve doğal rengini yitirir.
Ağız ve diş bakımı konusunda sıkça yapılan başka bir hata, macun ve fırçanın ıslatılarak kullanılmasıdır. Bu yanlış bir uygulamadır çünkü ıslanan fırça kılları sertliğini yitirir. Bu da fırçalamanın verimini düşürür. Zaten tükürük, macunun köpürmesi için yeterlidir. Bunun yanı sıra kahvaltıdan önce diş fırçalamak da yanlış bir tutumdur. Dişlerin, kahvaltı ettikten sonra ve yatmadan önce olmak üzere günde en az iki kere fırçalanması çok daha doğrudur.
Ağız ve diş bakımı ile ilgili en ciddi hatalar diş ağrısı sırasında yapılır. Keskin, kolay geçmeyen ve kişiye büyük bir ıstırap veren diş ağrıları ile ilgili halk arasında pek çok mit dolaşmaktadır. Yapılan en büyük yanlış, ağrıyan bölgeye alkol, kolonya ve asprin gibi maddeler uygulamaktır. Diş ağrısının kaynağı dişin yüzeyi olmadığı için kullanılan bu maddeler hiçbir işe yaramaz ve hatta beklenenin tam tersi bir etkide bulunurlar. Uzun süre maruz kalma durumunda diş etinde ciddi tahriş ve yanıklar görülebilir. Bu da ekstradan bir ağrıya sebep olur. Burada yapılması gereken en doğru şey ağız ve diş bakımı için bir hekime muayene olmak ve onun önerilerini dinlemektir.
İlginizi Çekebilir: Beyaz Dişler İçin Yiyebileceğiniz Yiyecekler