Alzheimer, dünyada milyonlarca insanın baş etmek zorunda olduğu nörolojik bir rahatsızlıktır. Kişinin tüm hayatını etkileyen bu hastalık, bir demans türüdür ve beyin hücrelerini yavaş yavaş yok eder. Buna bağlı olarak kişinin düşünce, hafıza ve davranış fonksiyonlarında belirgin bir azalma görülür.Alzheimer ve diş sağlığı oldukça önemlidir.
Alzheimer ve diş sağlığı hastalığından korunmak için günümüzde uzmanlar tarafından pek çok tavsiye verilir. Egzersiz yapmak, düzenli beslenmek ve bulmaca çözmek bunlardan sadece birkaçıdır. Fakat son yıllarda yapılan bazı araştırmalarda Alzheimer hastalığı ve ağız sağlığı arasında bir ilişki olabileceği keşfedildi.
Araştırmada Alzheimer hastalarında 10 beyin numunesi ile bu hastalığa sahip olmayanlardan alınan 10 beyin numunesi karşılaştırıldı. İncelemeler sonucunda Alzheimer hastalarından alınan örneklerde Porphyromonas gingivalis adı verilen bir bakteri türüne rastlandı. Bu bakteri genelde ağız boşluklarında yaşar. Çiğneme ve yemek yeme gibi günlük aktiviteler sırasında kan dolaşımına girerler. Diş eti hastalıkları ile ilişkisi olan bu bakteri türü, kan yoluyla beyne kadar ulaşabilmektedir.
Alzheimer ile bağlantısı bulunan bakteri sadece dişlere zarar vermiyor, aynı zamanda bağışıklık sisteminin tepkilerini tetikleyecek ve sinir hücrelerini öldürebilecek seviyede kimyasalların salınmasına da neden olabiliyor. Bu aktiviteler sonucunda Alzheimer hastalığının semptomlarından hafıza bozukluğu ve kafa karışıklığı gibi belirtilerin ortaya çıkabileceği öngörülmektedir.
Alzheimer ve diş eti iltihapları arasındaki ilişkiyi inceleyen pek çok çalışma güçlü bulgulara ulaşsa da bu konuda kesin bir bilgi sunmamaktadırlar. Bazı hekimler tek bir bakterinin Alzheimer hastalığına sebep olmayacağı görüşündeler. Fakat Alzheimer hastalığı ile ilişkisi olsun ya da olmasın ağzı ve diş sağlığı konusunda hassas olmak ve gerekli önlemleri almak genel sağlık için önemlidir.
Diş Eti Hastalıklarından Korunmak İçin Neler Yapmalıyız?
Diş eti hastalıklarından korunmak için atılması gereken ilk adım ağız hijyenine dikkat etmektir. Ağız hijyeni içinse sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa dişlerin fırçalaması gerekir. Böylece ağızdaki asit seviyesi dengelenmiş olur. Fakat fırçalama uygulamasının yumuşak bir fırçayla ve sert darbelerden kaçınarak yapılmalıdır. Aynı zamanda 3 ayda bir diş fırçası değiştirmek, fırçalamanın etkili olması açısından önemlidir.
Diş fırçalama ne kadar titiz yapılırsa yapılsın dişlerin arasında kalan yemek artıkları tamamen temizlenmez. Bu sebeple diş ipi ve arayüz fırçası kullanarak temizliğe katkı sağlanmalıdır. Ayrıca 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmek baş gösteren herhangi bir sorunun büyümeden çözülmesini sağlar.
Diş ve diş eti hastalıklarının en önemli sebeplerinden birisi yanlış beslenmedir. Ağızdaki zararlı bakteriler şekerli ve asitli ortamları çok severler. Tüketilen şekerli ve asitli gıdalar, bu bakterilerin büyüyüp çoğalması için uygun ortamı hazırlar. Bu da diş çürükleri başta olmak üzere pek çok soruna davetiye çıkarır. Bu nedenle bu tarz besinlerin tüketimini azaltmak en doğrusudur.
Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Ağız Bakterileri ile İlgili Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?