fbpx
bebeklerde diş temizliği

Bebeklerde Diş Temizliği Ne Zaman Başlar ?

Küçük çocuğunuzun ağız hijyenini, bütün dişleri çıkana kadar ertelemek kolayınıza gelebilir; ancak bebeklerin diş temizliğine özen göstermek bundan çok daha erken başlamalıdır. Bebeğinizin sadece diş etlerinden meydana gelen bir gülümsemesi olduğunda, diş etlerini silmek ve bakterileri uzaklaştırmak için ıslak yumuşak bir bez veya parmak fırçası kullanabilirsiniz. Bu yöntem, bebek dişlerinin çıkmaya başladığı esnada zarar görmesini önlemeye yardımcı olur ve ayrıca fırçalamaya alışmalarını sağlar. Bebeklerde diş temizliği bu yüzden çok önemlidir.

Bebeğimin Dişlerini Ne Zaman Fırçalamaya Başlamalıyım?

Diş fırçalama, bebeğin ilk dişi çıkar çıkmaz başlayabilir. Yemeklerden sonra ve yatmadan önce olmak üzere ilk etapta dişleri ve ardından dilin önünü nazikçe silebilirsiniz. Pediatrik diş hekimleri, bazen pirinç tanesi büyüklüğündeki florürlü bebek macunu ile suyla nemlendirilmiş diş fırçaları kullanmanızı tavsiye edebilir.Ancak hekiminiz size başka bir şey yapmanızı söylemediği sürece bebeğiniz 18 aylık olana kadar diş fırçası üzerinde sadece su kullanmanız da yeterli olacaktır. Fırçalar son derece yumuşak olmalı ve en fazla üç sıra kıl içermelidir.

Bir diş hekimi veya eczacınız, parmak fırçaları ile uygun bir bebek diş fırçasını bulmanıza yardımcı olabilir. Bunun için yumuşak bir kauçuk veya silikon parmak fırçası deneyebilirsiniz. Her ikisi de bebeklerin sevmeye meyilli olduğu yumuşak dokulu seçeneklerdir. Kenarları pürüzlü olan veya bakteri oluşmaya başlayabileceğinden 2 ila 4 aylıktan eski diş fırçalarını ise kesinlikle atın.

Dişler, diş eti çizgisinin üzerinde belirmeye başlar başlamaz; çocuğunuzun dişlerini günde en az iki kez fırçaladığınızdan emin olmanız önerilir. Gece boyunca yiyeceklerin veya sütün ağızlarında kalmasına izin vermemek için bu fırçalama seanslarından biri mutlaka son yemeklerinden sonra veya yatmadan önce olmalıdır.

Bebeğimin Diş Etlerini Fırçalamalı mıyım?

Pediatrik diş hekimleri, bebek beslendikten sonra diş etlerinin temizlenmesini önerir. Bunu yapmak, dişlerde oluşabilecek bakterilere karşı savaşmaya yardımcı olur. Aynı zamanda bebeğin ilk dişleri çıkmaya başlamadan çok önce ağız sağlığını destekler.

Bebek diş eti bakımı, bebeğinizin ilk dişi çıkmadan önce başlayabilir. Bebeğiniz yaklaşık 3 aylık olduğunda günde iki kez, nemli veya gazlı bez kullanarak bebeğinizin diş etlerini nazikçe silebilirsiniz. Bu, bebeğinizin ilk dişi çıktığında fırçalamaya hazırlanmasına yardımcı olur. İlk diş çıkar çıkmaz ise 2 yaşından küçük çocuklar için tasarlanmış yumuşak bir bebek diş fırçası kullanabilirsiniz. Bebeğiniz ağzında diş fırçası olmasını sevmiyorsa her bir dişin önünü ve arkasını silmek için yukarıdaki temizleme yöntemini kullanmaya devam edebilirsiniz.

Çürük bebeklerde diş temizliği , beslenme ve konuşma gelişimini etkileyebilir. Süt dişleri çürüyerek erkenden dökülürse gelecekteki dişler için uygun bir yer tutmazlar, bu da kalıcı olanların çarpık çıkmasına neden olabilir.

Bebeklerde Diş Temizliği İçin Diş Fırçalama İpuçları

  • 3 yaşına kadar bebekler ve küçük çocuklar için mercimek tanesi, 3 ila 6 yaş arası çocuklar için bezelye büyüklüğünde macun kullanın.
  • Yavaş yavaş bebeğinizin dişlerini, tüm yüzeylerini kaplayarak daha iyi fırçalamaya başlayın. Yatmadan hemen önce ve rutininize uyan başka bir zamanda, günde en az iki kez yapın.
  • Tüm bebekler dişlerinin fırçalanmasını sevmez, bu yüzden denemeye devam etmeniz gerekebilir. Bunu bir oyun haline getirin veya aynı anda kendi dişlerinizi fırçalayın ve ardından bebeğinizin dişlerine yardımcı olun.
  • Bir bebeğin dişlerini fırçalamanın en kolay yolu, başını göğsünüze dayayacak şekilde onları dizinize oturtmaktır.
  • Dişleri tüm yüzeyleri kaplayacak şekilde küçük daireler halinde fırçalayın ve sonrasında bebeğinizin diş macununu yutmamasını sağlayın.
  • Fırçaya doğru miktarda diş macunu koyduğunuzdan ve bebeğin diş macununu yemediğinden veya yalamadığından emin olmak için fırçalamayı sürekli denetleyin.

İlginizi çekebilir: Hassas dişlerle nasıl başa çıkılır

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x