Tükettiğimiz tüm besinler genel vücut sağlığımız için büyük bir önem teşkil eder. Fakat beslenme alışkanlığımız özellikle ağız ve diş sağlığı için çok mühimdir. Birçok insan ağzındaki çürüklerden şikayet eder. Hatta düzenli olarak dişlerini fırçaladığı halde oluşan çürüklere bir türlü anlam veremezler. Peki diş fırçalamaya rağmen beslenmenin diş çürüğü üzerindeki etkisi nasıl oluşur?
Ağzımızın içinde pek çok bakteri türü yaşamaktadır. Kulağa her ne kadar rahatsız edici gelse de bakteriler ağız floramızın devamlı üyeleridir. Bu bakteriler karbonhidratlı ve şekerli gıdaları çok severler. Bu gıdalardan beslenen ağız bakterileri çok daha fazla ürerler ve asit üretirler. Üretilen bu asitler ise beslenmenin diş çürüğü üzerindeki etkisi başta olmak üzere pek çok diş ve diş eti problemine sebep olur.
Karbonhidratların ağızda basit şekere dönüşmesi ile başlayan sindirim, sonrasında diğer organlarda devam eder. Fakat özellikle karbonhidratlı besinlerin basit şekere indirgenmesi, dişler için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Aslında şeker yememesine rağmen ağzında diş çürüğü oluştuğunu söyleyen birisinin yaşadığı da tam olarak budur.
Vücudumuzun temel enerji kaynağı olan karbonhidratlar pek çok besinde bulunur. En çok bilinen ve tüketilen karbonhidrat tipleri beyaz ve kahverengi şekerdeki sakkaroz, meyvelerde bulunan fruktoz, sütte bulunan laktoz, balda bulunan glikoz ve fruktozdur. Bu maddelerin bulunduğu tüm besinler aynı zamanda basit şekerleri de içermektedir. Bunun dışında pirinç, patates, ekmek ve tahıllı yiyecekler gibi besinler de içinde bulunan nişastadan dolayı şekere dönüşürler.
Nişasta ve şeker içeren gıdalar arasında yer alan çikolata, şekerleme, bisküvi, pilav, mısır, yulaf ve meyve suyu, ağzı bakterileri tarafından hemen tüketilemeye başlanır. Bu da ağız içerisinde asidik bir ortamın oluşmasına sebep olur. Fakat süt konusunda durum farklıdır. Çünkü protein, kalsiyum ve fosfat içerdiğinden dolayı, laktoz bulundurmasına rağmen diş dostu gıda olarak değerlendirilmektedir.
Nasıl Beslenirsek Diş Çürüğü Oluşmaz?
Görüldüğü gibi beslenme tipimiz ağız ve diş sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Fakat değiştireceğimiz alışkanlıklarla durumu tersine çevirmek her zaman elimizdedir. Bazı gıdalar diş çürümesini engelleyecek birtakım maddeler bulundurmaktadır. Örneğin peynirdeki kazein; sütte bulunan protein, kalsiyum ve fosfor; tahıllarda bulunan fitatlar diş çürüğü oluşumunu engelleyen maddelerdir. Bu maddeler ağzın asidik ortamını nötralize edebilir.
Çiğ havucun ve kerevizin içerisinde şeker bulunur. Fakat aynı zamanda lifli gıdalar oldukları için mekanik temizlemeye imkan tanırlar. Yeşil çay gibi şeker içermeyen bitkisel çaylar da ağız ve diş sağlığı için oldukça faydalıdır. Ayrıca fosfor içeren kuruyemiş, tere, balık; bir tür protein içeren fıstık; c vitamini içeren besinler de diş çürüğü önleme konusunda etkili besinlerdir.
Artık evde yemek yeme alışkanlıklarının günden güne azalması ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmemiz, diş çürüğü başta olmak üzere birçok probleme davetiye çıkartmaktadır. Elimizden geldiğince doğal beslenmek ve bol bol meyve sebze tüketmek, ilerde sorun yaşama riskini en aza indirgeyecektir. Bu da uzun vadede daha sağlıklı bir ağız anlamına gelir.
Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Diş Beyazlatma Kalemi Nedir?