Diş hekimleri çocukları bir yaşından itibaren muayene etmeye başlamak gerektiğini söylüyor. Fakat çocuklar için doğru diş hekimi bulmak, ebeveynler için bir problem haline gelebilir.
Konu küçük bir çocuk için doğru diş hekimini seçmeye gelince, yapılması gereken en doğru şey çocuğun süt dişleri oluşmaya başladığı andan itibaren diş hekimine götürmeye başlamak oluyor.
Çocuklar için doğru diş hekimi, yalnızca var olan problemleri çözmekle kalmaz, aynı zamanda diş çürüğü oluşumu gibi olası sorunların önüne nasıl geçileceğine dair sizi bilgilendirir.
Erkenden Başlayın
Uzmanlar ilk adım olarak, ebeveynlerin çocuklarını, bir yaşından itibaren diş hekimi kontrolüne götürmelerini önermektedir . Böylece diş çürümesi gibi risklerin önüne geçilebilir.
Düzenli Diş Hekimi Ziyaretlerinde Bulunun
Her altı ayda bir diş hekimine görünmek gerektiği ağız sağlığı için verilebilecek en doğru tavsiyedir. Ancak bu aralık asıl olarak çocuğunuzun ağız sağlığına ve ihtiyaçlarına göre değişir. Çocukların da düzenli olarak diş hekimi kontrolüne girmesi gerektiği bir gerçek, ancak bu sıklık yaşa ve belirli problemlere göre değişmektedir. Diş hekimi daha büyük bir sorunla karşılaştığında çocuğunuzu daha sık görmek isteyebilir.
Çocuk Diş Bakımı İçin Tavsiyeler
Ebeveynler olarak çocuğunuzun diş sağlığı üzerindeki rolünüz oldukça fazla. Çocuğunuzun diş hekimi size çürüklere en başından engel olmak için neler yapılması gerektiğini öğretecektir. Çocuklarda ve bebeklerde, ağız ve diş sağlığı için uygulanması gereken adımlar başlıca şöyledir;
Bebek dişlerini fırçalamak: Diş hekimleri, ebeveynlerden çocuklarının dişlerini erken yaşta fırçalamaya başlamalarını beklemektedir. Nemli bir bez veya yumuşak kıllı bebek diş fırçaları yardımıyla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Fırçanın yumuşak kıllı olması bu noktada oldukça önem taşımaktadır. Diş hekimi ziyaretleri sırasında hekiminiz daha rahat etmeniz ve doğru uygulama yapabilmeniz açısından size bu fırçalama işleminin nasıl yapılması gerektiğini gösterebilir.
Diş macunu çeşidi ve miktarı: Tavsiye edilen miktarda olması şartıyla florürlü diş macunu önerilir. Tükürme güdüsü olmayan ve diş macununu yutabilecek çocuklarda diş macunu kullanılması şart değildir. Kullanıldığı zaman da bir pirinç tanesi boyutunda macun yeterli olacaktır.
Dikkat ederek diş ipi kullanmak: Yetişkinler gibi çocuklar da diş ipi kullanmalıdır. 2.5 yaşından sonra arka azı diş oluşumları tamamlandığında çocuklar diş ipi kullanabilir. Çocuklar bu işlemi düzgün yapamayacakları veya kendilerine zarar verebilecekleri için, bu işlemi ebeveynleri yapmalıdır. Plastik uçlu diş ipleri bu işlem için önerilir.
Meyve suyu ve şeker tüketimi: Hazır paketli meyve suları çocukların diş sağlığı için büyük bir problem teşkil ediyor. Çocuklarda diş çürümesinin en büyük nedeninin şeker tüketimi olduğu bilinmektedir. Ne yazık ki çoğu ebeveyn bu konuda bilinçli değil. Fazla miktarda şeker içeren bu meyve sularını tüketmek yerine, çocuklar C vitaminini meyvelerden almalıdır. Sıvı tüketimlerini ise meyve suyu yerine daha fazla su tüketerek sağlamalıdırlar.
Diş Bakımı Rutini Oluşturabilmek: Ebeveynlerin asıl amacı çocukların hayatları boyunca sürdürecekleri bir diş bakımı rutini oluşturmalarını sağlamaktır. Çocukların düzenli olarak günde iki kez diş fırçalamaya karşı bir sorumluluk hissedebilmesi bu rutini oluşturmak konusunda büyük önem taşıyor.
Çocuk Diş Hekimliği
Çok küçük yaştaki veya özel bir bakıma ihtiyacı olan çocuklar için çocuk diş hekimliği iyi bir seçenek olabilir. Pediatristler bu alana ve çocuk gelişimine dair özel bir eğitime tabii tutuldukları için travma ya da kronik diş çürüğü gibi tedavilerde de uzmanlıklarını gösterirler.
Televizyon, video oyunları gibi çocuklar için eğlenceli seçenekler çocuk diş hekimlerinin kliniklerinde genellikle mevcuttur. Bu tür ortamlarda çocuklarınız endişe ve korkularının üstesinden gelerek başarılı bir tedavinin ilk adımını atarlar.
Bazı Durumlarda Çocuğunuz Bir Uzmana Yönlendirilebilir
Ağız İçi Ameliyatlar: Diş çekimi, azı dişlerindeki düzetmeler gibi ameliyat gereken durumlarda bir uzmana gitmek gerekir.
Ortodonti: Çarpıklık, fazla diş, dişler arasındaki açıklık gibi durumlarda tel veya şeffaf plak tedavisi yapılabileceği için hekiminiz sizi bir ortodontiste yönlendirecektir.
Periodonti: Diş eti hastalıkları ortaya çıktığında diş hekiminiz çocuğunuz için sizi bir periodontiste yönlendirecektir.
Endodonti: Bir kazaya bağlı travma geçiren çocuklarda diş köklerinin zarar görme ihtimali vardır. Böyle durumlarda bir endodonti uzmanına gitmeniz gerekecektir.
Çocukların Dişlerini Fırçalamalarını Sağlamanın 5 Eğlenceli Yolu Adlı Yazımıza Göz Atmayı Unutmayın.