fbpx
Dental implant tedavisi nedir?

Dental İmplant Tedavisi Nedir?

İmplant tedavisi, diş eksikliğinde kullanılan ve çene kemiğinin içine yerleştirilen, titanyum materyalinden yapılmış vidalarla yapılmaktadır. İşlem, vidaların üzerine diş protezi yerleştirilerek yapılmaktadır. İmplant ile komşu dişlere asla bir zarar gelmez, komşu dişlerin kesilmesini gerektirmez. İmplant diş, kök görevi görmektedir, tıpkı doğal dişimiz gibidir; rahatlıkla yemek yiyebilir, konuşabilir veya gülebilirsiniz…

Peki, İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

İmplant tedavisi yaş skalası olarak 18 yaş ve üzeri olan kişilerde ve çene veya yüz gelişimini tamamlamış tüm bireylerde uygulanmaktadır. Tedavi öncesinde çene yapısının implanta uygun olup olmadığı röntgen çekilerek tespit edilmektedir. Kısaca implant; tek ya da birden fazla diş eksikliği bulunan hastalara, çeşitli nedenlerle ya da travmaya bağlı olarak diş kaybı olan kişilere, erimiş çene kemiği bulunan hastalara, çene ve yüz kusuru bulunan hastalara ve hareketli protez kullanmak istemeyen hastalara uygulanmaktadır.

İmplant bazı durumlarda sakıncalı olabilmektedir; eğer implant uygulaması bir şeker hastasına yapılacaksa dikkat edilmesi gereken önemli bir husus vardır: Şeker hastalarında implanttan önce, hastalığın düzene girmiş olması gerekmektedir. Örneğin bu hastalar, kan sulandırıcı ilaçları günlük rutinlerinde kullanıyorlarsa, tedavi öncesinde mutlaka bırakmalıdırlar. Kemik erimesi olan hastalarda da bu durum geçerlidir. Uygun tedavi şekli tamamladıktan sonra implant tedavisi görebilirler. Bunların dışında; sigara kullanan, kardiyovasküler rahatsızlıklara sahip olan ve hipertansiyonu olan kişiler içinde implant tedavisi risk barındırabilmektedir.

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

İmplant tedavisi uygulanacak hastaya hafif bir sedasyon verilerek işleme başlanılır. İşlem öncesinde, detaylı bir muayene ve röntgen gereklidir. Elde edilen bulgular dahilinde tedaviye başlanılır. Sonraki adımda ise; çene kemiğinin ve kalan tüm dişlerin ölçüsü alınmaktadır. Dental implantların yerleştirilmesi için iki tür alternatif mevcuttur: Tek aşamalı bir işlemde implant yerleştirildikten sonra geçici başlık takılır; iki aşamalı işlemde ise dental implant takıldıktan sonra üzeri diş eti ile kapatılmaktadır, sonrada implant süreci iyileşmeye bırakılır. Protez başlıklar ise daha sonraki aşamalarda takılmaktadır. İmplantta her iki durumda da geçici bir köprü yerleştirilir ve alt çene için üç ay gibi bir süre, üst çene için ise altı aya yakın bir iyileşme süreci bulunmaktadır. Bazen dental implantların hemen üzerine, yeni yapılan dişler takılabilir. İyileştikten sonra kazanılan implant ile hasta bundan sonraki hayatında, güvenle gülümseyebilir ve rahatlıkla yemek yiyebilir!

İmplantlar sadece titanyumdan yapılmaz; aynı zamanda zirkonyum materyalinden de yapılan implantlar mevcuttur. Zirkonyum, titanyumdan yapılmış implantların direncini artırmak için yapılmış yeni kuşak implantlardır. Özellikle dar çene kemiğinde dayanıklılığı artırmak için sıklıkla kullanılmaktadır. Titanyumdan tek farkı ise dayanıklılıktır.

Zirkonyum aynı zamanda, diş kaplamasında da kullanılmaktadır.  Yapısal olarak orijinal dişe yakın beyazlığı vardır ve ışığı yansıtan bir dokuya sahiptir. Bu nedenle dayanıklılığının yanı sıra estetik açıdan da oldukça kullanışlıdır. Dişlerinizde herhangi bir aşınma yapmaz ve ağzınızda asla metal tadı bırakmaz. Zirkonyumlar, zaman içerisinde renk değişiminde de uğramazlar ve vücuda herhangi bir zararları da yoktur.

Sağlığınız en değerli hazinenizdir!

Bu yazımızda ilginizi çekebilir: Profesyonel Diş Beyazlatma İşlemi

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x