Facebook ve Instagram’da gördüğünüz her şey doğru değildir, özellikle “doğal” diş beyazlatma hakkındaki. Sosyal medyada gördüğünüz beyaz dişler çoğunlukla gerçeği yansıtmaz. Hastalar arasındaki en büyük yanlış anlaşılma, tüm doğal içeriklerin gülüşünüz için iyi olduğudur. Gerçekte, “doğal diş beyazlatma” için kullanılan maddelerin çoğu dişlerinizi aşındırır ve diş minenizi zamanla yok edebilir. Yani beyaz dişlere sahip olmanızı sağlamaz. Yazının devamını, diş doktorlarının öğrenmenizi istediği yanlış söylenceleri öğrenmek için okumaya devam edin.
Diş Beyazlatma Hakkındaki ve Beyaz Diş Sahibi Olmayla İlgili Yalanlar
Mit#1: Aktif Kömür (Activated Charcoal) Diş Beyazlatmak için Onaylanmıştır
Aktif kömür, turba, zeytin çekirdeği, hindistan cevizi kabuğu, yavaş yanan odun ve başka doğal malzemelerden yapılmış siyah bir tozdur. Yine de, “doğal” olan her şeyin sağlıklı demek olmadığını aklımızda tutalım. Örneğin, tütün doğal bir şeydir ve akciğer kanserine yol açtığı bilinmektedir. Aktif kömür AFDA ya da ADA tarafından diş beyazlatma için onaylanmamıştır.
Aktif kömürün diş beyazlatma hakkında etkili olduğuna ya da güvenli olduğuna dair hiçbir bilimsel bulgu yoktur. Doğrusu, aşındırıcı fırçalamalar dişlerinizin koruyucu katmanının yok olmasına ve altındaki sarı mineleri oraya çıkarabilir. Bu gerçekleştiği taktirde dişleriniz daha sarı görünecektir, daha beyaz değil. Siz diş minenizi beyazlatmak istiyorsunuz, çıkarıp atmak değil.
Mit#2: Limon Suyunu ve Karbonatı Diş Minesi Üzerinde Kullanmak Güvenlidir
Meyve yemek sağlığınız için iyi olsa da asla asidik meyve sularının dişlerinizde uzun süre kalmasını istemezsiniz. Limondaki ve diğer meyvelerdeki asitler dişlerinizin üzerindeki katmanı (enameli) zayıflatabilir. Enamel, sadece dişlerinizin daha beyaz görünmesini sağlamaz, aynı zamanda altındaki hassas diş kemiği tabakasını korur. Enameliniz zayıfladığı zaman diş hassasiyetine ve çürüklerine karşı daha savunmasızsınızdır.
Dişlerinizi emniyetli bir şekilde limon suyu ve karbonatla beyazlatabileceğiniz bir mitten ibarettir. Diş macununun aksine, karbonat aşındırıcı özelliktedir ve zamanla enamelinizi zayıflatır. Aynı şekilde limon suyu da diş yüzeyinizde beklemek için çok asidiktik. Diş beyazlatmak ve enamelinizi güçlendirmek için ADA tarafından onaylanmış florürlü diş macunu kullanmak, sizin için çok daha iyi olacaktır. Beyaz dişler, esas olarak düzenli diş fırçalamayla elde edilir.
Limonlar oldukça asitli oldukları için, asidini bastırmak için ne kadar karbonat gerekeceğini bilmek de oldukça zordur. Ağız sağlığınızı riske atmak yerine, diş beyazlatmanın güvenli yollarını konuşmak için bir diş hekiminden randevu almanızı şiddetle öneriyoruz.
Mit#3: Yağ Gargarası Diş Beyazlatmak İçin İspatlanmış Bir Şeydir
Yağ gargara, beyaz dişler elde etmek için bir çay kaşığı kadar yenilebilen yağın (genellikle hindistan cevizi yağı kullanılır) ağzınızda gargara edilmesidir. Öneren kişiler yağ gargarasının plak ve tartar yapan bakterilerden kurtulmaya yardımcı olduğunu iddia etse de bu teoriyi destekleyecek bilimsel bir dayanak bulunmamaktadır. Anlatılan öyküler cazip gelse de bilimsel bir kanıtın yerine geçmemektedirler.
Diş beyazlatmaya bir sürü unsurun -sigara içmek, leke yapıcı yemekler yemek ve ağız sağlığını ihmal etmek gibi- etki ettitiğini anlamak önemlidir. Yağ gargarası, dişleri beyazlatmaya yardım ediyor gibi gözükse de ortaya çıkan fark, içtiğiniz kahve miktarını azaltmak gibi daha basit sebeplerden ötürü olabilir.
Diş Beyazlatmanın En İyi Yolu Nedir?
Beyaz, sağlıklı dişleri korumak düşündüğünüzden daha kolaydır. Diş doktorları günde iki defa dişlerinizi fırçalamanızı ve bir defa diş ipiyle temizlemenizi önermektedir. Aşağıdaki öneriler plağı ve tartarı dişlerinizin yüzeyinden kaldırmanızda size yardımcı olacaktır, aynı zamanda, beyaz gülüşünüzü korumanıza yardım edecektir.
Gülüşünüzü cansızlaştıracak kahve, çay ve diğer lekeyeliyici gıdaları azaltın. Tütün ürünleri kullanımından da dişlerinizi zamanlar lekelediği için uzak durmalısınız. Sonunda, iyi ağız sağlığı alışanlıkları, diş beyazlatmak için evde yapabileceğiniz en iyi tedavidir.
Plak ve tartar nasıl temizlenir adlı makalemize de göz atın!