fbpx
çürük

Düzenli Diş Fırçalamaya Rağmen Oluşan Çürük Nedenleri

Dişlerinizi düzenli fırçalamanıza rağmen neden hala çürük olduğunu anlamak için çürüklere neyin sebep olduğunu bulmak gerekir. Dişlerinizi sadece fırçalamak çürümeyi veya diş eti hastalıklarını önlemez. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra bile dişlerinizin kötü olmasının birkaç nedeni vardır. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır: 

  • Doğru diş macunu kullanmamak
  • Diş ipi kullanmamak
  • Çok sert fırçalamak
  • Dişlerinizi yeterince uzun süre fırçalamamak

Ağız hijyeni, farkında olsanız da olmasanız da diğer vücut fonksiyonlarınızın sağlığını dengelemede mükemmel bir etkiye sahiptir. Dişlerinizi düzenli veya yeterli şekilde fırçalamamak; çürük, diş eti hastalıkları ve daha fazlası gibi her türlü hoş olmayan duruma yol açabilir. Pek çok insan dişlerini doğru fırçaladığını zanneder; ancak çok azımız uygun ağız hijyeni konusunda bilgilidir.

Düzenli Fırçalama Sonrasında Kötü ve Çürük Dişlere Sahip Olmanın Nedenleri

Yaşam tarzınız,  alışkanlıklarınız ve ağzınızı ne kadar iyi temizlediğiniz bu konuda önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle ağız hijyeni düzeni için bir program değişikliğiyle başlamanız gerekebilir. 

Çürük; dişlerinizin yüzeyinde minik açıklıklara ya da deliklere dönüşmüş, kalıcı olarak hasar görmüş bölgelerdir. Bu delikler; sık atıştırma, fazla bakteri, dişlerinizi özenle temizlememek ve her gün şekerli içecekler içmek gibi çeşitli faktörler nedeniyle ağzınızı ele geçirebilir. Her sabah ve akşam dişlerinizi fırçalasanız bile aşağıdaki faktörlere bağlı olarak çürükler gelişebilir.

Kuru Ağız

Hepimizin ağzımızı nemlendirmek ve temizlemek için tükürük üretmemiz gerekir. Tükürük, yemeğinizi sindirmenize de yardımcı olur. Ayrıca diş minesini zayıflatabilecek bakteri ve mantar oluşumunu kontrol ederek ağzınızın korunmasını sağlar.

Aşağıdaki koşullara sahip kişiler ağız kuruluğu geliştirmeye daha yatkındır:

  • Büyük bademcikler 
  • Yiyecek alerjisi
  • Ağızdan nefes almak ve burun tıkanıklığına neden olan mevsimsel alerjiler

Diş çürüğüne daha yatkın iseniz yılda iki kez diş hekimine gitmeniz oldukça önemlidir.

Gargarayı Diş İpinin Yerine Koymak

Ağız gargarası, ağız kokusuna ve daha fazlasına neden olan en yaygın bakterileri öldürmede çok etkiliyken diş ipi kullanımının yerini tutmaz. Diş ipi, dişlerin köşelerini kazıyarak birikmeyi ortadan kaldırmanıza olanak sağlar ancak gargara bunu yapamaz.

Fırçalamaya Yeterince Zaman Ayırmamak

Dişlerinizi yeterli süre boyunca fırçalamamak da çürümenin devam etmesine neden olabilir. Fırçalama için önerilen süre iki dakikadır. Dişlerinizi yeterince fırçaladığınızdan emin olmak adına telefonunuzda bir zamanlayıcı veya benzeri bir uygulama kullanabilirsiniz. Diş fırçalamak, çürük oluşmasını engellemeye yardımcı olur.

Beslenme Eksikliği

Ağzınızdaki bakterileri, en sevdikleri yiyeceklerle beslemek çoğalmalarına yol açarak ağız sağlığınızı daha fazla bozar. Bakteriler, dişlerinizin yüzeyine yapışabilen ve asit üretebilen yapışkan yiyeceklere bayılır. Asidik pH, sonunda dişlerinizin minesini bozabilir.

Ek olarak, aşırı şeker ve karbonhidrat da büyük miktarda bakteri üretebilir. Her gün aşağıdaki yiyecekleri yemek ağız sağlığınıza zarar verebilir: 

  • Ekmek
  • Patates
  • Cips
  • Pirinç
  • Makarna

Egzersiz ile Ağız Sağlığı Arasındaki İlişki Nedir?

Arada bir karbonhidrat, gazlı içecekler ve diğer şekerli tatlılar içeren yiyeceklere kendinizi kaptırmak size zarar vermez. Bununla birlikte, diş hasarını en aza indirmek için şekerli yiyecekler yedikten veya içtikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamanız önerilir. Daha sonra su içmek de bakterilerin birikmesini önlemeye yardımcı olur.

Dişleri Sadece Sabahları Fırçalamak

Birçok insan dişlerini yalnızca sabahları fırçalar ve geceleri ise yapmaz. Bu, gün boyunca yediğiniz yiyeceklerden gelen çeşitli maddeler dişlerinizde birikmeye başlayacağı için dişlerinizi fırçalama amacını tamamen ortadan kaldırır. Bu nedenle sabah ve akşam dişlerinizi fırçaladığınızdan emin olmanız önemlidir.

Çok Sert Fırçalamak

Dişlerinizi çok agresif bir şekilde fırçalamak, diş eti çekilmesine ve mine erozyonuna neden olabilir. Dişlerinizi çok sert fırçalamaktan kaçının, ancak fırçalama hareketini hissetmeniz için yeterli basınç uyguladığınızdan emin olun.

Yeterince Uyumamak

Uyku, her gece gerçekleştirdiğimiz karmaşık ama önemli bir biyolojik süreçtir. Beynimizi ve vücut fonksiyonlarımızı kontrol etmede hayati bir rol oynar ve eksikliği uyku yoksunluğuna neden olabilir. Yeterince dinlenmemek; bağışıklığın azalmasına, sistemik iltihaplanmaya ve hormon dengesizliğine neden olabilir. Zayıflamış bir bağışıklık sisteminden muzdaripseniz, ağzınız bakterilere karşı kendini koruyamaz ve bu da dolaylı olarak çürük nedeni olabilir. 

Kandan Dolayı Diş İpi ile Temizlememek

Birçok insan dişleri için diş ipi kullanmaktan kaçınır, çünkü bunu yaparken kan görürler. Halbuki vücudunuz enfeksiyon veya diğer sorunlara neden olan bakterilerden kurtulmak için belirli alanlarda kan akışı ürettiğinden, bu gayet doğaldır ve kötüye işaret değildir. Diş ipi, çürük oluşmasını engellemeye yardımcı olur.

Ağız Kuruluğu Nasıl Önlenir?

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x