Diş çürümeleri en sık görülen bulaşıcı olmayan hastalıklardır. Herhangi bir yaşta, herhangi birini etkileyebilir; rahatsızlığa, acıya, şekil bozukluğuna ve hatta ölüme neden olabilirler. Şeker, bakterilerin dişlerinize ve diş etlerinize karşı birikmesine neden olarak çürüklerin oluşmasına izin verir. Ancak şeker, dişlerinizi etkileyebilecek tek suçlu değildir. Diş çürümelerinin gizli nedenleri de vardır.
İnci gibi beyaz dişlere zarar verebilecek diş çürümelerinin gizli nedenleri vardır ve farkında olmak önemlidir. Şekerden fazlasının çürüklere katkıda bulunabileceğini öğrenmek sizi şaşırtabilir.
Dikkat edilmesi gereken bazı gizli nedenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Çiğnenebilir Vitaminler
Çiğnenebilir vitaminler çürük geliştirmenize neden olabilir. Vitaminler sizi sağlıklı tutmak için gerekli besinleri barındırsa da asıl mesele onların içerik ve formudur. Dişlerinize gerçek şekerler kadar zararlı olan çiğnenebilir vitaminler, yapışkan yapıdadır ve glikoz içerir.
Dişlerinizin ve diş etlerinizin yüzeyine ne kadar uzun süre tutunurlarsa şekerin, bakterilerin yayılmasına neden olma olasılığı o kadar artar. Unutmayın ki bakteriler çürüklere neden olur. Çiğnenebilir vitaminler almak yerine vitaminlerinizi hap şeklinde alın. Çocuklarınız varsa hap yutmayı reddedebilirler. Bunun yerine onlar için şekersiz bir vitamin solüsyonu aramaya çalışın.
Öksürük İlacı
Çoğu insan öksürük şurubu veya boğaz pastili kullanmayı pratik bulur. Ne yazık ki her ikisi de çürük semptomları yaşamanıza neden olur. Öksürük damlaları ve şurubu dişleriniz için son derece kötüdür. Bu tıbbi seçenekler çok fazla şeker veya yüksek fruktozlu mısır şurubu içerir. Her iki bileşen de ağız sağlığınızı etkileyebilir.
İlacınızı yatmadan hemen önce almak, şekerin dişleriniz ile diş etlerinize yapışmasına ve yavaş yavaş aşınmasına neden olabilir. Öksürük şurubu kullandıktan sonra da dişlerinizi mutlaka fırçalamanız gerekir. Bir daha nezle olduğunuzda şekersiz boğaz pastilleri ve öksürük şurupları aramaya çalışın.
Şarap
Kırmızı şarap içtiğinizde dişlerinizin mora boyandığını fark edebilirsiniz. Kırmızı şarap, kahve ve çay ile birlikte tanenler, asitler ve kromojenler içerir. Bu üç bileşen dişlerinizin lekelenmesine neden olur. Ancak beyaz şarap, kırmızı şaraptan daha fazla lekelenmeye neden olabilecek fazlaca asit içerir. Yüksek asit seviyesi, dişlerinizdeki kalsiyum gibi diş minenizin aşınmasını engelleyen mineralleri parçalayabilir.
Beyaz şarap dişlerinizi lekelemese de bu tanenler ve asitler diş minenizi daha gözenekli hale getirebilir. Sonuç olarak dişleriniz diğer yiyecek ve içeceklerden gelen renkleri emmeye yatkın hale gelecektir. Bir kadeh şarap içtikten sonra dişlerinizi fırçaladığınızdan emin olun. Ayrıca şarabın yanında peynir yiyerek de alacağınız hasarın bir kısmını frenleyebilirsiniz. Peynirdeki kalsiyum, şarabın asitliğine karşı diş minenizi güçlendirmeye yardımcı olur. Peynir ayrıca ağzınızın daha fazla tükürük üretmesine destektir ve bu da sizi, çürümeye neden olan bakterilerden koruyabilir.
Kurutulmuş Meyve
Kurutulmuş meyve gibi şekerli yiyecekler yerken dikkat etmeniz gerekir. Bazı taze meyveler aslında ağız sağlığınızı destekleyebilir, fakat kuru meyveler ise selüloz olmayan lif ve şekerle doludur. Bu lif, aynı çiğnenebilir vitaminlerin yaptığı gibi şekeri dişlerinize ve diş etlerinize hapseder. Bunun yerine armut ve elma gibi lifli meyveler yemeye çalışın. Bu meyveler yüksek su oranına sahiptir. Su, meyvedeki şekerin olumsuz etkilerini seyreltmeye yardımcı olacaktır.
Fazla Fırçalama
Bu oldukça az bilinen ancak maalesef oldukça geçerli bir nedendir. Dişleri çok fazla fırçalamak, çürük semptomları yaşamanıza neden olabilir. Sert bir şekilde fırçalama yapmak dişlerinizdeki koruyucu mine tabakasını aşındırabilir. Zamanla bu, dişlerinizi çürümeye neden olacak bakterilere karşı savunmasız bırakabilir. Bu nedenle, dişlerinize yuvarlak fırçalama teknikleriyle nazik davranın ve çok sert fırçalamamaya çalışın.
Normal fırçalamanıza rağmen dişlerinizin temiz olmadığını hissediyorsanız diş hekiminizle konuştuğunuzdan emin olun. Çünkü sorunu belirlemek için dişlerinizi profesyonelce değerlendirebilecek kişiler onlardır.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Diş Macununun Aşındırıcı Özelliği İçin Ne Yapılmalı?
![](https://i0.wp.com/dissagligiuzmani.com/wp-content/uploads/2021/11/20211121_144809_0004-25.png?resize=480%2C270&ssl=1)