Diş dolgusu, dişlerdeki oyukların tedavisini mümkün kılar. Bir çürük tamamen çıkarıldıktan sonra açıkta kalan mine, daha fazla çürük davet etmeye karşı savunmasız olabilir. Dolgular, dişlerinizi uygulama sonrası normal göstermekle kalmaz; zamanla onları korumaya da yardımcı olur.
Diş dolgusu, çürükleri tedavi etmek için kullanılan yaygın diş prosedürleridir. Birçok hasta dolgu yaptırdıktan sonra ne yapması gerektiğini bilir iken bazıları, kaçınılması gereken uygulamaların farkında olmayabilir.
Yanağınızı Isırmaktan Kaçının
Diş dolgusu için ağzınızın bir tarafı uyuşturulduğunda, anestezinin etkisi geçene kadar ağzınızın o tarafıyla çiğnememeniz gerekir. Bunun nedeni, his eksikliğinde yanlışlıkla yanağınızı veya dilinizi ısırmanın çok daha kolay olmasıdır. Dolayısıyla önlem almanız, uyuşukluk hissi geçtiğinde herhangi bir ilave rahatsızlıktan kaçınmanızı sağlar. Yiyecekleri ağzınızın kenarında iyi hissedebileceğiniz bir yerde çiğneyin. Eğer birden fazla dolgudan dolayı her iki tarafta da uyuşma varsa açlığınızı gidermek için çeşitli yemek püreleri düşünün.
Diş Dolgusu İçin Beslenme Kurallarına Uyun
Kompozit dolgulardan hemen sonra yemek yenebilir. Ancak gümüş dolgularda, işlemden sonraki ilk 24 saat sert yiyeceklerden ve doğrudan dolgunun üzerinde çiğnemekten kaçınılmalıdır. Uyuşturma solüsyonunun, dolgunun ardından 3 saate kadar ağzınızın uyuşmasına neden olabileceğini unutmamak önemlidir. Bu, işlemden hemen sonra yemek yiyen kompozit dolgulu kişilerde şiddetli dil veya yanak ısırıklarına neden olabilir.
Gümüş dolgusu olanlar için “ağzınızın her iki tarafında da dolgu varsa” ilk 24 saatlik süre içinde sıvı ve yumuşak gıdalar tüketin. Kompozit dolgunuz için ise katı yiyecekler yemeye devam etmek adına uyuşmanın geçmesini bekleyin.
Sıcak-Soğuk-Sert-Yapışkan Gıdalardan Uzak Durun
Diş oyuğunu doldurduktan sonra sıcak çay içmek rahatlatıcı gelebilir. Ancak bu noktada, sıcaklığa dikkat edin. Ağzınızın tamamı veya çoğu uyuşmuşsa çok sıcak bir şey içip içmediğinizi anlamak zor olabilir. Normal duyarlılığına geri dönene veya yutkunup boğazınız tüm rahatsızlığı hissedene kadar tat tomurcuklarınızı yaktığınızı bilemezsiniz.
Diş dolgusu takiben birkaç gün boyunca çok sıcak veya soğuk içeceklerden ve yiyeceklerden kaçınmak iyi bir fikirdir. Yapışkan, sert veya çiğnenebilir yiyecekler iki haftaya kadar kesinlikle yasaktır. Enfeksiyonu önlemek için yüksek asitli gıdalardan da uzak durmanız gerekir.
Genel Diş Hijyenine Dikkat Edin
Diş oyukları ve dolgular nispeten normaldir. Bununla birlikte dişlerinize en iyi şekilde bakmak, çürükleri etkili bir şekilde yönetmenize ve önlemenize gerçekten yardımcı olabilir. Dolgu yaptırdıktan sonra akılda tutulması gereken en önemli nokta, proaktif diş hijyeni bakımının önemidir. Bu nedenle, günde iki kez fırçalama yapıp diş ipi kullandığınızdan emin olun ve ağzınızdaki kötü bakteriler ile ağız kokusunu engellemek için gargara kullanmaktan çekinmeyin.
Kalıcı Ağrıyı Görmezden Gelmeyin
Uyuşturulan enjeksiyon bölgesinde ağrı ve diş hassasiyeti oluşması normaldir ve genellikle sizi endişelendirecek seviyede değildir. Dolgu yapıldıktan sonra hafif ila orta derecede rahatsızlık ve ağrı hissedebilirsiniz. Genel olarak ağrı ve şişlik 12 saat içinde azalır; hassasiyet ve bölge tahrişi yaşamadan istediğinizi yiyebilirsiniz. Ağrınız, hassasiyetiniz veya rahatsızlığınız 24 saat sonra kaybolmazsa enfeksiyon gelişmediğinden emin olmak için dolgunuzu kontrol ettirmek üzere diş hekiminizle iletişime geçmeniz gerekir.
Ayrıca daha derin dolgularda, dolgu sinire çok yakın olduğu veya diş iltihaplı olduğu için işlemden birkaç gün sonra dişte ağrı olması da normaldir. Ancak dolgudan bir hafta sonra hala ağrınız varsa kontrole gitmeniz gerekebilir.
Sigaradan Kaçının
Sigara içmeyi seviyorsanız tamamen iyileşene kadar bu alışkanlığa ara vermek, sizin için en ideal zamandır. Ağzınızın bir kısmı uyuşmuşken sigara içerseniz yanlışlıkla kendinize zarar verebilirsiniz. Diş dolgusundan hemen sonra sigara içmek enfeksiyona neden olabilir. Üstelik bağışıklığınızı zayıflatır, bu nedenle enfeksiyon kapmanız çok daha kolaydır.
İlginizi Çekebilir: Diş Sağlığı ve Kısırlık Arasındaki İlişki