fbpx
Diş Eti Hastalığınız Varsa Yiyebileceğiniz En İyi 12 Gıda

Diş Eti Hastalığınız Varsa Yiyebileceğiniz En İyi 12 Gıda

Diş eti hastalığı, doğru bilgi olmadan tedavi edilmesi ve geri döndürülmesi zordur. Diş eti hastalığının ilerlemesini ancak üç temel unsuru içeren bir kombinasyon yaklaşımıyla durdurabilirsiniz:

  • Diş eti hastalığıyla savaşan bir diyet,
  • Profesyonel bakım,
  • Uygun ağız hijyeni.

Bunlar, uzun vadede önem sırasına göre listelenmiştir.

Diş eti hastalığını tedavi etmedeki sorun, diş eti hastalığını nasıl düzgün bir şekilde önleyip tersine çevirebileceğimize dair çok fazla yanlış bilgi bulunmasıdır. Kavram yanılgılarının çoğu diş hijyeni ile ilgilidir.

Diş Eti Hastalığınız Varsa Yiyebileceğiniz En İyi 12 Gıda

1. Omega 3 içeriği yüksek kuruyemişler ve tohumlar

Bunlara macadamia fıstığı, antep fıstığı, susam tohumları dahildir. Omega-3’ler çok yönlü, besleyici yoğun bir diyet için gereklidir. Omega-3’ler sizin için harikadır çünkü iltihap önleyicidirler ama aynı zamanda diş eti hastalığı ile ters bir ilişkiye sahiptirler. Bu fındıklar aynı zamanda harika besin kaynaklarıdır.

2. Somon veya diğer yağlı balıklar

Somon, ringa balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar harika besin kaynaklarıdır ve omega-3’lerde yüksektir. Yağ içeriğinden dolayı vücut üzerinde iltihap önleyici etkileri vardır ve bağışıklık sistemi için harikadırlar.

3. Otla beslenmiş sığır eti

Atalarımız gibi sakatat yemediğimiz için kolajen alımı konusunda dikkatli olmamız gerekiyor. Otla beslenmiş sığır eti, diş eti hastalıklarıyla savaşmak için harika olan kolajen içerir.

4. Tavuk

Tavuk, diş eti hastalığına karşı mücadelede mükemmel olan CoQ10 ve kolajen içerir. Cildi de atlamayın. Birçok insan, yağ oranı yüksek olduğu için tavuk derisini yemeyi bırakır, ancak tavuk derisi kolajen ile doludur.

5. Kemik suyu

Bir zamanlar yaptığımız gibi tüm hayvanı yemiyoruz, bu da kolajen gibi önemli besinleri kaçırdığımız anlamına geliyor. Ancak bu besinden daha fazlasını kemik suyu ile diyetinize alabilirsiniz. Kemik suyu, sağlıklı bir süper gıda olarak popülerlik kazanıyor çünkü modern dünyada kaçırdığımız besinlerden daha fazlasını almanın lezzetli bir yolu.

6. Şitaki mantarı

Shiitake mantarları, yalnızca bu mantar türünde bulunan bir polisakkarit olan lentinan içerir. Lentinan, diğer bakterileri yalnız bırakırken bakterilere neden olan zararlı diş eti hastalığına saldırır. Shiitake mantarları ayrıca güçlü bir şekilde iltihap önleyicidir ve çok sayıda iltihap belirteci azaltmak için yapılan çalışmalarda görülmüştür.

7. Brokoli

Brokoli, vücutta antioksidan görevi gören C vitamini ile doludur. C vitamini diş eti hastalığı ile ters orantılıdır. Brokoli ayrıca tonlarca başka besin sağlar. Brokoli B1, magnezyum, demir, kalsiyum, niasin ve selenyum içerir. Herhangi bir besleyici yoğun diyet brokoli içermelidir.

8. Kırmızı ve yeşil dolmalık biber

Yüksek C vitamini, kırmızı ve yeşil dolmalık biber, diş eti hastalıklarıyla mücadele diyetine harika bir katkı sağlar. Bir fincan kırmızı dolmalık biber, günlük önerilen C vitamini miktarının %300’ünden fazlasını içerir. Yeşil dolmalık biber, bir günde ihtiyacınız olan C vitamininin %200’ünden fazlasını içerir. Aslında hem kırmızı hem de yeşil dolmalık biber bir portakaldan daha fazla C vitamini içerir. C vitaminini kolay ve lezzetli bir şekilde artırmak için diyetinize daha fazla dolmalık biber ekleyin.

9. Tatlı patates

Tatlı patatesler birçok besin maddesi için mükemmel bir kaynaktır ancak bu listeyi özellikle beta karoten içerikleri için hazırlamışlardır. Beta karoten diş eti hastalığına karşı mücadelede önemli bir besindir. Enflamasyonu azaltır ve vücudunuza A Vitamini oluşturmak için ihtiyaç duyduğu elementleri sağlar. Tatlı patatesler ayrıca yüksek düzeyde C Vitamini, B6 Vitamini ve Manganez içerir.

10. Yeşil çay

Yeşil çay kateşinlerde yüksektir. Yeşil çay sadece kateşinlerde yüksek olmakla kalmaz, aynı zamanda periodontal hastalık ile ters bir ilişkiye sahip olduğu bulunmuştur. 940 erkeği analiz eden bir çalışma, yeşil çay tüketimi ile periodontal hastalık arasında ters bir ilişki olduğunu buldu. Bu, daha fazla yeşil çay içenlerin diş eti hastalığına yakalanma şansının daha düşük olduğu anlamına gelir.

11. Kakao

Kakao ayrıca diş eti hastalıklarını durdurmaya yardımcı olan hastalıklarla savaşan kateşinler bakımından da yüksektir. Kakao, genel olarak dişleriniz için harikadır çünkü oyuklar, plak ve diş çürümesi ile savaşır. Kakaodaki bileşikler, diş çürümesiyle mücadelede florürden daha etkilidir. Kakao ayrıca emayenizi sertleştiren CBH adlı bir bileşik içerir.

Gerçekten sizin için iyi olan ve şekerle dolu olmayan kakao yemek için yüzde 70 veya daha fazla çiğ çikolataya gidin. Düşük şeker içeriğine de bakın. Kakao ve kakao işlemede farklılık gösterir. Kakao yüksek ısıya maruz kalmamıştır, hala hamdır ve yine de birçoğu sağlığınız için faydalı olan 300’den fazla bileşik içerir.

12. Probiyotik içeren gıdalar

Bunlara kefir, lahana turşusu ve kimchi dahildir. Probiyotikler ağzınızdaki iyi bakterileri destekler ve diş eti iltihabını ve plak oluşumunu azaltır. Fermente gıdaların ayrıca oral patojenlerin büyümesini baskıladığı düşünülmektedir.

Bir çalışma, fermente süt içenlerin diş eti hastalığına karşı koruyucu etkilerden yararlandığını buldu – ancak bunun artan kalsiyumdan mı yoksa probiyotiklerden mi (veya her ikisinden) kaynaklandığı açık değildi.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Diş Beyazlatma Kalemi Nedir?

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x