Diş eti iltihabı (gingivitis), diş eti hastalıkları için ilk evredir. Erken dönemde kanamalar meydana gelir. Aynı zamanda kızarıklıklar ve şişlikler gözlemlenir. Bu süreçte kişiye çok büyük rahatsızlık ve acı vermeyebilir. Fakat tedavi edilmediği müddetçe hastalık ilerler ve dişleri destekleyen kemikte geri dönülemez bir hasar bırakır.
Diş Eti Hastalıkları Belirtileri
Dişler üzerinde hastalığa bağlı olarak bakteriler çoğalmaya başlar. Buradaki bakteriler belli bir seviyeye ulaştıktan sonra diş eti iltihaplı bir hale gelir. Bu noktadan sonra kanamalar başlar. Diş etlerindeki bu iltihap kanamalara sebep olur. Kanama, diş eti hastalıkları için ilk ve en önemli belirtidir. Diş etinin iltihaplanıp kanamaya başlaması yaklaşık 2 haftayı bulur.
En Önemli Diş Eti Hastalığı Sebepleri
Diş eti hastalığı, birçok sebepten dolayı ortaya çıkmış olabilir. En önemli sebepleri ise şunlardır:
- Genetik Faktörler
Diş eti hastalığı olan insanların %30’unun ailesinde benzer sorunlar yaşamış bireyler bulunur. Özellikle ağız ve diş bakımına özen göstermeyen kişiler, diş eti hastalıklarına genetik yatkınlıktan ötürü altı kat daha fazla yakalanmaktadırlar.
- Sigara
Pek çok bedensel rahatsızlıkta baş aktör olan sigara, ağız sağlığı için de büyük bir tehdittir. Zamanla diş etlerinin yumuşamasına sebep olur. Bu da diş eti hastalığı için zemin hazırlar.
- Yoğun Stres
Yoğun stres, vücudu her türlü hastalığa karşı silahsız bırakır. Aynı etkiyi ağız sağlığında da yaratır. Stres, diş gıcırdatma ve diş sıkmaya sebep olur. Bu da diş ve diş etleri arasındaki kuvvetin azalmasına katkıda bulunur. Özellikle diş sıkma, diş eti çekilmesinin en önemli sebebidir.
- Dengesiz ve Kötü Beslenme
Bağışıklık sisteminin güçlü olması, vücudun hastalıklara karşı savaşacak güçte olması anlamına gelir. Fakat kötü beslenme sonucu bağışıklık sistemi çöker ve vücut tamamen savunmasız kalır. Enfeksiyon oluşumunu hızlandıran bu süreç aynı zamanda diş eti hastalığı için de önemli bir nedendir.
- Vitamin Eksikliği
Özellikle K, C, B12 vitaminleri, folik asit ve niyasin eksikliğinde diş eti kanaması başta olmak üzere ishal, halsizlik gibi birçok probleme davetiye çıkarır.
- Agresif Diş Fırçalama
Sert bir şekilde diş fırçalamak, diş eti dokularının zedelenmesine ve kanamalara neden olur.
- Gebelikteki Hormonlar
Gebelik sürecinde kan akışı daha hızlı olduğu için diş etlerinde şişkinlik ve kanamalar gözlenebilir.
- Yanlış Diş Protezi
Kalitesiz ve yanlış yapılan diş protezleri, dolgular ve kron köprüler diş etlerine baskı yaparak çeşitli problemlerin ortaya çıkmasına zemin hazırlar.
- Birtakım Rahatsızlıklar
Lösemi, iskorbüt, diyabet gibi hastalıklar diş etlerindeki kanama eğilimini artırır. Bu da enfeksiyonlara sebep olabilir.
- İlaçlar
Kan inceltici ilaçlar, antidepresanlar, kalp ilaçları ve doğum kontrol hapları diş etlerine zarar verebilir.
Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Diş Törpüleme (Mikro Konturlama) Nedir?