Diş eti kanaması, diş eti hastalıklarının en sık görülen belirtisidir. Ancak diğer sağlık sorunlarına da işaret edebilir. Diş etlerinin ara sıra kanaması, dişlerinizi çok sert bir şekilde fırçalamaktan veya yerine tam oturmayan takma dişlerden kaynaklanabilir. Sık kanama ise ciddi sağlık durumlarına işaret edebilir.
Diş Etinde Kanama Neden Olur?
Kanayan diş etleri genellikle altta yatan ciddi bir diş veya tıbbi durumu gösterir ve genellikle insanların görebildiği tek semptomdur. Bu nedenle diş etlerinden kan geldiğini fark ettiğinizde dikkatli olmanız gerekir. Diş etlerinin kanamasına neden olan en yaygın durumlar şunlardır:
Diş Eti Hastalıkları
Diş bakımı sorunları, bu kanamaların birincil nedenidir. Gingivitis (diş eti iltihabı) ve periodontitis, diş etlerinizi hassas ve kanamaya meyilli hale getirir. Bu hastalıklar, diş eti kanamasında en sık görülen sebepler arasındadır.
Gingivitis (Diş Eti İltihabı)
Uzmanlara göre insanların %70’i yaşamları boyunca bir çeşit diş eti hastalığından muzdarip olurlar. Diş eti iltihabı, plak diş etlerinin altına sıkıştığında ortaya çıkar. Sıkışan plak; kırmızı, şiş, ağrılı ve kanayan diş etlerine yol açan bir enfeksiyona neden olur. Plaklar diş eti çizgilerinde çok uzun süre kalması halinde diş eti iltihabı gelişmesi yüksek ihtimaldir. Plak, dişlerinize yapışan kalıntıları ve bakterileri ifade eder.
Dişlerinizi fırçalamak plakları temizler ve diş çürükleri geliştirmenizi engelleyebilir. Ancak düzgün bir şekilde fırçalamaz ve diş ipi kullanmazsanız plak diş eti çizginize iyice yerleşebilir. Plak çıkarılmazsa sertleşerek tartar (taş) oluşturabilir ve bu da kanamayı artıracaktır.
Diş eti iltihabı belirtileri şunları içerir:
- Kabarık diş etleri
- Ağızda ve diş etlerinin çevresinde ağrı
- Diş eti kanaması
Periodontitis
Periodontitis, diş eti hastalığının daha ileri ve dolayısıyla daha ciddi bir şeklidir; diş eti iltihabı ilerlediğinde ortaya çıkar. Diş eti iltihabı semptomlarına ek olarak periodontitis, kemik desteğinin kaybı ve/veya renk değişikliği nedeniyle dişlerinizin gevşemesine, düşmesine ve daha ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.
Diş etlerinizdeki iltihaplara zamanında müdahale edilmezse bu hastalığın ortaya çıkması kaçınılmazdır. Periodontal hastalıklar; dişleriniz ile diş etlerinizi birbirine bağlayan diş etlerinde, çene kemiğinde ve destekleyici dokularda yaşanan bir enfeksiyonudur.
Vitamin Eksiklikleri
C ve K vitamininin eksik olması diş etlerinin kolayca kanamasına neden olabilir. Yanlış diş bakımından kaynaklanmayan, olağan dışı diş eti kanamalarınız varsa doktorunuzdan vitamin seviyenizi kontrol etmesini isteyebilirsiniz. Ayrıca sağlıklı kalmak adına ihtiyacınız olan vitaminleri aldığınızdan emin olmak için her iki vitamini de içeren bir diyet uygulayabilirsiniz.
C vitamini açısından zengin besinler şunlardır:
- Narenciye ve diğer meyve suları
- Brokoli
- Çilek
- Domates
- Patates
- Dolmalık biber
K vitamini açısından zengin besinler şunları içerir:
- Tere
- Lahana
- Ispanak
- Marul
- Soya fasulyesi
- Zeytinyağı
Trombositopeni
Trombositopeni veya düşük trombosit sayısı, vücudun kan pıhtısı oluşturma yeteneğini engelleyen bir durumdur. Bir yaralanmadan sonra kabuk oluşumu yerine yaralar kanamaya devam eder. Unutulmamalıdır ki bu durum, vitamin eksikliği ve hamilelik dahil olmak üzere çeşitli koşulların bir yan etkisi de olabilir. Ayrıca bu hastalık sadece diş etlerinde değil, vücudun her yerinde kanama ve morluklara neden olma eğilimindedir.
Lösemi
Lösemi, kan kanseri olduğu için diş etlerinizin kanamasına neden olabilir. Ek olarak kemik ağrısı, aşırı terleme, ateş ve kasıtsız kilo kaybı gibi birkaç yaygın semptomu daha vardır. Bu semptomları diş eti kanaması ile birlikte fark ederseniz derhal bir doktora başvurmanız gerekir.
Bağışıklık Sistemini Bozan Hastalıklar
Diyabet ve kalp hastalığı gibi durumlar bağışıklık sistemini etkiler ve bu da diş etleri de dahil olmak üzere vücudun çeşitli kısımlarını tehlikeye atar.
Diğer Faktörler
Diş eti kanamaları ciddi sorunlara işaret etse de kendi alışkanlıklarınız da bu duruma sebebiyet verebilir. Örneğin:
- Sert fırçalama genellikle diş etlerinin kanamasına neden olur.
- Protez takan kişilerde bazen diş eti kanaması görülebilir. Bu, protezler çok sıkı oturduğunda daha olasıdır.
- Yüksek stres seviyeleri bağışıklık sistemini zayıflatır ve kan damarlarını olumsuz etkiler. Bu iki durum, dişlerinizi fırçalarken veya yemek yerken diş etlerinizdeki kan damarlarını yıpratma ihtimalini artırır.
- Tütün kullanımı neredeyse her zaman diş eti kanamasına katkıda bulunur. Tütün ürünleri sadece diş etlerini zayıflatmaz, aynı zamanda ağzın iyileşme yetisini de engeller.
- Hamilelik genellikle diş eti kanamasına neden olur. Bu süreçte meydana gelen hormonal değişiklikler, diş etlerinin daha hassas olmasına neden olabilir.
Diş Eti Kanaması Nasıl Önlenir?
Diş etlerinizin kanamasına neden olan bir yaralanma mevcut değilse diş hekiminizi arayabilir ve kanamayı durdurmak için profesyonel bir diş temizliği ve muayenesi randevusu alabilirsiniz. Kanamanın oluşmasını önlemek için ise aşağıdaki önerilere dikkat etmelisiniz.
- Yavaşça fırçalayın: Hızlı fırçalama eğilimindeyseniz yumuşak kıllı bir diş fırçası tercih edin veya dişlerinize ve diş etlerinize çok fazla baskı uygulamanızı gerektirmeyen bir elektrikli fırça deneyin.
- Bol su için: Su, diş eti hastalığı ve enfeksiyonunun önlenmesi için gerekli olan tükürük üretimine yardımcı olur.
- İyi bir ağız hijyeni uygulayın: Fırçalamak ve diş ipi kullanmak; plak ve yiyecek parçacıklarının sadece dişlerinize değil, diş etlerinizin altına yerleşmesini de önleyerek fayda sağlarlar.
- Sigarayı bırakın: Sigara molası vermek veya tütün çiğnemek yerine bir parça şekersiz sakız çiğneyin. Şekersiz sakız zararlı kimyasallar içermez ve ayrıca dişlerinizi ve diş etlerinizi temiz tutmanıza yardımcı olur.
- Sağlıklı beslenin: Tıpkı vücudunuzun geri kalanı gibi diş etleriniz de sağlıklı kalmak için vitaminlere ve besinlere ihtiyaç duyar. Diş etlerinizi mükemmel durumda tutmak için C, D ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve magnezyum açısından da zengin yiyecekler yiyin.
Hamilelikte Diş Bakımı Nasıl Olmalı?