fbpx
Diş eti şişmesi

Diş Eti Şişmesi Hastalık Belirtisi Olabilir Mi?

Şişmiş diş etleri genellikle diş eti iltihabının ilk belirtisidir. Özellikle kanadıklarında, kızardıklarında ve tahriş olduklarında ortaya çıkarlar. Diş eti hastalığının ilk aşamasıdır ve plakta bakteri birikiminin sonucudur. Ancak kırmızı diş eti veya diş eti şişmesi , ağız bakımıyla ilgisi olmayan diğer sağlık sorunlarının da bir göstergesi olabilir. Bu durum ciddi olabileceğinden diş etlerinde herhangi bir değişiklik veya anormalliğe dikkat etmek önemlidir. Bir cihazda sorun olduğunda yanan kontrol ışığı gibi şişmiş diş etleri de bir şeylerin ters gittiği konusunda sizi uyarır.

Ağız yaraları ve diş eti şişmesi oldukça yaygın olduğundan, çoğu insan bu semptomlarla pek ilgilenmez. Gerçek şu ki bu belirtiyi ciddiye almak, bir hastalığın ilk evresindeyken teşhis edilmesine yardımcı olabilir.

Diş Eti Şişmesi ve Kalp Hastalığı

Uzmanlara göre dişlerin üzerine yerleşen ve diş etleriyle ilgili sorunlara neden olan plak, atardamarlarla bağlantılı olabilir. Diş eti hastalığı olan kişilerde; inme, kalp krizi ve ciddi kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkma ihtimali en az 2 kat daha fazladır. Doğrudan bir bağlantı kanıtlanmamış olsa da diş eti iltihabı olanlarda kronik enflamasyonun, ateroskleroz yani damar sertliğinde önemli bir rol oynadığı da bilinmektedir.

Diş Eti Şişmesi

Şişmiş diş etleri, viral veya mantar enfeksiyonunuz olduğunu gösterebilir. Diş etlerinizin şişmesine neden olabilecek bir mantar enfeksiyonu türü de pamukçuktur. Eğer tuhaf bir beyaz döküntü fark ederseniz size mantar önleyici bir ilaç yazabilmesi adına doktorunuzla konuşmanız gerekir. Özellikle herpes virüsünüz varsa akut herpetik gingivostomatite duyarlısınızdır ve bu durum, diş etlerinde şişmeye neden olur.

Vitamin Eksikliği

Bazı vitaminlerin eksikliği diş etlerinin şişmesine neden olabilir. C ve B vitaminlerinin vücutta yetersiz seviyede bulunması, bu duruma neden olabilen en yaygın vitamin eksiklikleridir. Diş etleriniz şişmiş ve çok besleyici bir beslenme düzeniniz yok ise sorun muhtemelen vitamin eksikliğidir.

Yetersiz beslenme, bu rahatsızlığın tek bir nedeni olmasa da özellikle diş etlerinde şişkinlik yaşayan yaşlı bir bireyseniz göz önünde bulundurmanız gereken bir noktadır. Sağlıklı dişler ve diş etleri için uygun vitamin ve mineralleri aldığınızdan emin olmalısınız. Ayrıca beslenme tarzınıza diş sağlığını destekleyen daha fazla yiyecek eklemeyi deneyebilirsiniz.

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığı, bağışıklık sistemini zayıflatan otoimmün bir hastalıktır. Vücut; bakterilere karşı daha duyarlı olduğundan, ilk etkilenen yerler genellikle ağız gibi bakterilere daha kolay maruz kalan bölgelerdir. Gün boyunca alınan yiyecek ve içecekler, diş etlerinde kalmasına izin verildiğinde hızla iltihaplanmaya neden olabilecek bakterileri üretir ve besler. Mükemmel ağız hijyenine rağmen şişmeye ve ülserleşmeye devam eden diş etleri, Crohn hastalığı gibi otoimmün bir durumun erken belirtisi olabilir.

Yüksek Kan Basıncı (Hipertansiyon)

Hem yüksek tansiyon hem de yüksek tansiyon için kullanılan bazı ilaçlar diş eti hastalığına neden olabilir. Yüksek tansiyonu olan birçok kişide şişmiş veya kanlı diş etleri görülür. Diş etleri iltihaplıysa veya kolayca kanıyorsa tansiyonunuza baktırmak iyi bir fikir olabilir.

Şeker Hastalığı

Diyabet, diş etlerine ulaşan kan miktarını düşürebilir. Bu da diş etlerinin şişmesine, kızarmasına ve hatta dişlerden çekilmesine neden olabilir. Periodontal hastalıklar yukarıda da bahsettiğimiz gibi yüksek tansiyona yol açabileceğinden bu durum, şekeri olan kişiler için ayrı bir önem arz eder. Çünkü yüksek tansiyon, diyabetik komplikasyonlara sebebiyet verebilir. Diş eti enfeksiyonu belirtileri gösteren kişilerin diyabet için test yaptırmalarında fayda vardır.

Gebelik

Hamile olduğunuz için şişmiş diş etleri yaşıyor olabilirsiniz. Hamilelik hormonları, diş etlerindeki kan akışında artışa neden olur ve bu da şişmeye sebep olabilir. Bu hormon değişiklikleri ayrıca sizi diş eti iltihabı ve diş eti enfeksiyonu riskine daha fazla maruz bırakabilir.

Diş sağlığını korumak için hamileyken diş hekiminizi daha sık ziyaret etmek iyi bir fikirdir. Doktorunuz, diş eti şişmesi iltihabının veya diğer diş sağlığı sorunlarının varlığını erken dönemde tespit edebilecek ve hamileliğiniz boyunca ağzınızı sağlıklı tutmanıza yardımcı olacak tedaviyi sunacaktır.

İlginizi Çekebilir: Hassas Dişler İle Nasıl Başa Çıkılır?

https://smallseotools.com/view-report/8a13fcdfe4a86ee3a78db38b8577375f
0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x