fbpx
diş fırçalama ve kalp sağlığı

Diş Fırçalamak Kalp Sağlığınızı Korur Mu?

Ağız Bakımı ve Diş Fırçalama

Son yıllarda hijyene ve özellikle de ağız bakımına verilen önemin artmasıyla diş fırçalama oranı gitgide artmakta, bu sebepten dolayı da pek çok ağız ve diş eti hastalığının önüne geçilmektedir. Yapılan araştırmalarda ise sadece bu yönde değil, diğer kalp ve damar hastalıklarıyla mücadelede de diş fırçalamanın önemi vurgulanmaktadır. Fakat diş fırçalama ile kalp sağlığı arasında gerçek bir ilişki var mıdır?

Avrupa Kardiyoloji Topluluğu tarafından yayınlanan bir makalede, düzenli diş fırçalamanın kalp yetmezliğini önlediğine dair ciddi bulgular tespit edilmiştir.

Geçmişte yapılan araştırmalar gösteriyor ki yetersiz ağız bakımı kanda bakteri oluşumuna ve vücutta iltihaplanmaya yol açmaktadır. Vücutta ortaya çıkan bu iltihaplanma da ritim bozukluğuna sebep olduğu saptanmıştır. Bununla beraber kalbin kasılıp gevşeme gibi kan pompalama fonksiyonlarını kaybetmesine sebep olmaktadır. Yapılan araştırma sonucu ağız hijyeni ve kalp sağlığı arasındaki bağlantı açıkça gözlenmiştir.

Çalışmalar Bu Konuda Ne Diyor?

Yaşları 40 ile 79 arasında ve herhangi bir kalp rahatsızlığı olmayan, 161.286 katılımcı tarafından gerçekleşen deneyde, katılımcılar 2003-2004 yılları arasında rutin sağlık kontrollerine gönderilmiş, sonuçlar boy, kilo, laboratuvar sonuçları, hastalık, yaşam tarzı, ağız sağlığı ve bakımı kategorilerinde toplanmıştır.

Ortalama 10,5 yıllık takip süresince, hastaların %3’ünde ritim bozukluğu, %4,9’unda da diğer kalp hastalıkları gözlenmiştir.

Yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik statü, alkol tüketimi, vücut kitle indeksi gibi aktörlerden ya da diğer hastalıklardan bağımsız olarak, günde üç veya daha fazla diş fırçalama, 10.5 yıllık takip sırasında %10 daha düşük ritim bozukluğu riski ve %12 daha düşük kalp yetmezliği riski ile bağlantısı ortaya koyulmuştur.

Çıkan sonuçlar incelendiğinde olasılıklardan biri, düzenli olarak diş fırçalamanın dişler ve diş etleri arasındaki boşlukta yaşayan bakterilerin azalttığıdır. Böylelikle de kan dolaşımına geçişini önlediği düşünülmektedir. Güney Kore Ewha Woman University öğretim üyesi, Dr. Tae-Jin Song tarafından yapılan açıklamada ise deneyin sadece bir ülke ile kısıtlı olması ve gözleme dayanmasından dolayı sonucun diş fırçalamaya dayandırılması kesin olarak değerlendirilmemektedir. Fakat yapılan açıklamada, Dr. Song tarafından yapılan daha bir diğer geniş ölçekli araştırma da, mevcut sonuçları desteklemektedir.

Sonuç olarak, diş fırçalamanın kalp yetmezliği ve ritim bozukluğunu önlediğini söylemek kesin olarak doğru değildir. Ancak ağızda oluşan iltihaplanmanın kalp ve damar hastalıkları oluşumundaki rolü giderek daha belirgin hale gelmekte ve diş fırçalamanın halk sağlığındaki önemi günden güne artmaktadır.

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/12/191202081649.htm

Gençlerde ağız ve diş bakımı Yazımıza da Göz Atın.

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x