fbpx
dis-fircasi

Diş Fırçası Ne Sıklıkla Değiştirilmelidir?

Diş fırçası; diş eti hastalığına, diş çürümesine ve ağız kokusuna neden olan bakterilere karşı ilk savunma hattınızdır ve muhtemelen en çok gözden kaçan hijyen malzemesidir. Nasıl ki son kullanma tarihi geçmiş yiyecekleri atıyor ve güzellik ürünlerimizi sık sık değiştiriyorsak diş fırçaları da sonsuza kadar dayanmaz, zamanla yıpranır. Yeni fırçalar, devam eden diş bakımı için idealdir ve diş eti çizgisi boyunca biriken yiyecek ile bakterileri temizler. Bununla birlikte, optimal diş sağlığını korumak için dış fırçanızda dikkat etmeniz gereken bazı ipuçları vardır. 

Diş Fırçası İçin Sağlıklı Kullanım Süresi 

Üreticiler ve diş hekimleri, tutarlı bir ağız hijyeni düzeyi sağlamak için diş fırçanızı 12-16 haftada bir değiştirmenizi önerir. 16 haftadan sonra değiştirmek ağız sağlığınızı olumsuz etkileyebilir ve ağzınızı bakteri ve enfeksiyonlara karşı açık bırakabilir. Düz kıllar ile temiz ve tutması kolay bir sap, ağzınızdaki daha küçük alanlarda gezinmek için en iyisidir. Yumuşak kıllı bir fırça, dişlerinizin tabanında birikebilecek yemek artıklarını ve bakterileri etkili bir şekilde temizleyecektir. 

Naylon kılların manuel diş fırçalarından daha kısa olması ve dişlerinizi düzgün bir şekilde temizlemek için hızlı dönme hareketlerine sahip olması sebebiyle elektrikli veya titreşimli diş fırçası başlıkları daha hızlı yıpranabilir. Dönen diş fırçası başlıklarını en fazla 12 hafta kullanmalı ve ardından yenisiyle değiştirmelisiniz. 

Ayrıca, siz veya aile üyelerinden biri hasta olduysa özellikle boğaz ağrısı gibi viral ve bakteriyel enfeksiyonlar söz konusu olduğunda, evdeki her diş fırçasını değiştirerek hastalığın yayılmasını durdurabilirsiniz. 

Eğer bir başkası yanlışlıkla diş fırçanızı kullanırsa onu kesinlikle atmanız gerekir. Başka birinin ağzındaki bakterilerden enfeksiyon kapma riskindense yeni bir diş fırçası kullanmaya başlamak her zaman iyi bir fikirdir. Diş fırçanızı değiştirmeniz gereken diğer bir durum da eskimiş görünmeye başlaması, kılların sertliğini kaybetmesi veya fırçanın çöp kutusu gibi kirli bir ortama düşmesidir. 

Diş Fırçanızı Atmanız Gerektiğini Ne Zaman Nasıl Anlarsınız? 

Her kullanım sonrası diş fırçanıza bir göz atarsanız bozulmaya başladığını fark edeceksiniz. Gözünüz her daim kıllarda olmalıdır. Yumuşak ancak yaylı ve esnek olmalıdırlar. Yiyecek parçacıklarını ve plakları süpürecek kadar sağlam olmaları gerekir. Kıllar orijinal şekline geri dönmeyi bıraktığında, diş fırçası artık işlevini kaybediyor demektir. Eğer düz ve dayanıklı kılları yok ise o diş fırçası atılmalıdır. 

Ayrıca temizliği de kontrol edilmelidir. Diş fırçanızı düzgün bir şekilde durulamazsanız kılların tabanında veya sap boyunca diş macunu kalıntısı birikebilir. Bu biriken pislik, bakterileri yakalayabilir ve sizi hasta edebilir. Diş fırçanız eskisi kadar canlı görünmüyorsa mutlaka değiştirmeniz önerilir. 

Çocuklar Diş Fırçasını Yetişkinlerden Daha Sık Değiştirmeli midir? 

Çocuklar; sapı kemirmeye veya diş fırçasının kafasını dişlerinin arasında sıkıştırmaya meyilli olduklarından, diş fırçalarını yetişkinlerden daha sık değiştirmelidir. Aksi takdirde, diş fırçasının normal kullanıma göre temizleme ve korumadaki etkinliği azalır. Çocuğunuz dişlerini fırçalarken fırça kafasını dişleri dışında başka bir yüzeye maruz bırakmadığından emin olmak için onu izlemeyi de unutmamalısınız. 

Diş Fırçası Değiştirmezsem Ne Olur? 

Zamanla diş fırçanızın kılları zayıflar ve farklı yönlerde bükülmeye başlar. Bu, kılların kabarmasından kaynaklıdır. Diş fırçanızı her kullandığınızda maruz kaldığı; su, diş macunu ve fırçalama hareketinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. 

Kılların kabarması, diş fırçanızın yiyecekleri bulundukları yerden çıkarma ve plakları etkili bir şekilde yok etme yeteneğini etkileyerek diş eti hastalığına ve diş çürümesine izin verir. Diş fırçanızı her 12-16 haftada bir değiştirerek bu hastalıklara yakalanmadan sağlıklı bir ağız hijyenine sahip olabilirsiniz. 

İlginizi Çekebilir: Diş İpi Kullanmanın Dört Faydası

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x