Diş gıcırdatma, çoğunlukla uyku sırasında meydana geldiği için bir probleminiz olduğunun ya da
durumun ciddiyetinin farkında olmayabilirsiniz. Bu da sorunu görmezden gelmenize neden olabilir. Tüm
bunlarla birlikte bruksizm yaşadığınızı gösterebilecek ve dikkat etmeniz gereken bazı belirtiler vardır. Her biri de son derece önemli olmaktadır.
Bilinmesi Gereken Diş Gıcırdatma Belirtileri
Bilinmesi gereken diş gıcırdatma belirtileri arasında hassas dişler başta gelir. Dişlerin hassas yapıda olması, gıcırdatma gibi durumlara sebebiyet verebilir. Diş ağrısı, dilde meydana gelen yaralar, yanak dokusu hasarı, kulak ağrısı, yüz ağrısı ve çene hassasiyeti de diş gıcırdatma durumunu beraberinde getirecektir.
Bahsi geçen semptomlardan herhangi birinden muzdaripseniz ve geceleri dişlerinizi gıcırdattığınızdan
şüpheleniyorsanız çenenizi ve ağzınızı muayene edebilmeleri, sorunu çözmeleri ve gece plakları gibi
tedaviler önerebilmeleri için diş hekimine gitmeniz önerilmektedir. Gece plağı, üst veya alt dişlerin üzerine oturan plastik bir diş cihazıdır.
Bruksizm, dişlerinizi sıktığınız veya gıcırdattığınız bir durumdur. İsrail ve Polonya’da yapılan bir araştırmaya göre pandemi başladığından beri gündüz diş sıkma %17’den %32’ye yükselir iken gece diş sıkma ise %10’dan %36’ya çıkmıştır. Bu durum gece gerçekleştiğinden genellikle bilinçsizsinizdir; dolayısıyla baş ağrısı gibi belirtileri bruksizme işaret etmek zor olabilir. Fakat ne yazık ki net bir tedavisi yoktur.
Diş gıcırdatmanın altında yatan nedenleri durdurmak zor olsa da bir gece plağı takarak bruksizmin olumsuz etkilerinden kurtulabilirsiniz. Gece plakları, sert veya yumuşak olabilen tutucu benzeri plastik birer parçadır. Bu plaklar, ısırma yüzeylerini kaplar ve dişlerin alt veya üst kısmına takılabilir. Hastalar farklı diş modellerine sahip olduklarından, rahatsızlık vermemesi açısından dişlerinize uyacak şekilde kalıplanarak her hasta için özel olarak tasarlanan ürünlerdir.
Gece Plakları Nasıl Çalışır?
Çoğu bruksizm vakası, uyurken dişler için bir gece plağı takarak kolaylıkla tedavi edilmektedir. Dişler için
olan bu plaklar ayrıca diş koruyucuları, ağız koruyucuları veya gece ısırma plakları olarak da öne çıkmaktadır. Dişlerinizin arasına bir bariyer koyarak çalışan mekanizmalar olmaktadır. Plaklar, çenenizi sıktığınızda oluşan gerginliğin hafifletilmesine ve çenedeki kaslara “yastıklama” yapılmasına destek olacaktır. Yastıklama sadece yüz ve çene ağrısını önlemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda dişlerinizin minesini de koruma görevi yapmaktadır.
Ne Tür Gece Plakları Vardır?
Çeşitli gece plakları mevcuttur. Bu anlamda profesyonel veya reçetesiz satılan standart kalıp modeller
tercih edilebilmektedir. Eczanelerde bulunan plaklar diş gıcırdatmasını azaltmak için işe yarayabilir
iken diş hekimi tarafından yapılan özel bir gece plağı seçmenin birçok faydası bulunmaktadır. Özel yapım modellerde dişlerinizin detaylı kalıpları kullanılmaktadır.
Bu nedenle diğer plak modeline nazaran çok daha rahattır. Diş hekiminiz, gece koruyucunuzun eklem üzerinde başka sorunlara yol açmaması için takma işlemi sırasında çenenizin hizasını da dikkate alacaktır. Reçetesiz alınan bir plak ise düşük maliyeti nedeniyle ilk başta çekici görünse de özel yapım gece plakları uygun bakımla yıllarca dayanmaktadır ve bu onları uzun vadede daha uygun maliyetli bir seçenek haline getirmektedir.
Eczanelerde, her ağza az çok uyan standart bir gece plağı vardır. Bu ürünler herhangi bir ağza
uyacak şekilde önceden kalıplanmıştır. Ne yazık ki bu tür gereçlerin uzun süreli kullanımı, dişlerinizin
şekli için özel olarak yapılmadığından, ısırma şeklinizin kaymasına sebebiyet verir. Profesyonel plaklar ise
dişlerinizin ölçüsü kullanılarak yapıldıkları için kişiselleştirilmiş bir çözüm getirir. Bir diş hekimi, sadece
size uyan bir gece plağı yapmak için profesyonel malzemeler ve tekniklere başvurmaktadır.
Dilerseniz bir diğer içeriğimiz olan Gebelikte Diş Ağrısı Nasıl Geçer? başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.