Diş gıcırdatmak, günümüzde birçok insanın karşılaştığı bir problemdir. Genellikle stres, kötü yaşam koşulları, sigara, alkol, kafein ve ilaç kullanımı gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Özellikle yaşanan duygusal çöküntüler, öfke ve stres, diş gıcırdatmak için çoğu zaman yeterli nedenler olabilir. Ayrıca uyku apnesi, uykuda konuşma ve horlama gibi problemler çözülmediği takdirde diş gıcırdatma ortaya çıkabilir.
İnsanların yaklaşık %70’i uyurken dişlerini gıcırdatır. Bruksizm de denilen diş gıcırdatma, pek çok başka probleme yol açabilir. Örneğin çene ekleminiz, çiğneme kaslarınız ve dişleriniz bundan en çok zarar gören yerlerdir. Diş gıcırdatmak mimiklerinizde dahi değişikliğe sebep olabilir. Daha başka birçok soruna neden olabilen bu problem konusunda bilinçli olmanız en doğrusudur.
Geceleri Diş Gıcırdattığını Nasıl Anlarsın?
Diş gıcırdatmak hem kişinin kendisini hem de etrafındakileri rahatsız eder. Özellikle diş gıcırdatırken çıkan sesten dolayı eşlerin bu sesten rahatsız olup uyku problemleri yaşaması çok muhtemeldir. Fakat çevrenizde sizi bu problem konusunda uyaracak biri yoksa bunu kendiniz de kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Diş gıcırdatmak boyun çevresinde, çenede ve kulaklarda ağrıya sebep olur. Özellikle de kulak çevresinde genel ve nedensiz bir ağrı ortaya çıkar. Ayrıca sabahları donuk bir baş ağrısı ile uyanmak, diş gıcırdatan kişilerde sıklıkla görülen bir diğer sorundur.
Diş gıcırdatmak, uzun vadede dişlerde aşınmaya sebep olur. Bu sebepten dolayı zamanla ön dişler aynı boya gelir ve düz görünürler. Yanağın iç tarafında oluşan beyaz bir çizgi ve dil kenarlarının taraklı bir görüntüye sahip olması da diş gıcırdattığınızın göstergesi olabilir. Ayrıca dişlerde hassasiyet ve ağzı açıp kapatırken çeneden bir tıkırtı gelmesi, bu problemin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Diş gıcırdatmak gördüğünüz gibi baş ağrısından diş hassasiyetine kadar birçok problemin ana sebebi olabilir. Bu yüzden kesinlikle çözülmesi gerekir. Eğer yukarıda sayılan problemlerden birkaçını yaşıyorsanız mutlaka bir diş hekimine görünmeniz gerekir. Böylece yaşayabileceğiniz pek çok başka problemin önüne geçebilirsiniz.
Diş gıcırdatma için yapılması gerekenlerden ilki stresi azaltmaktır. Bunun için de rahatlatıcı müzikler dinlemek, sakin bir yürüyüş yapmak ve ılık suyla bir duş almak sizin için oldukça yararlı olacaktır. Ayrıca alkol, sigara ve kafein tüketimini azaltmanın da çok faydasını görürsünüz.
Kendinizce aldığınız önlemlerden sonra bir diş hekimi kontrolünde düzenli bir tedaviye başlamak en doğrusudur. Dişler üzerine takılan atel ya da oklüzar cihazlar, hekimlerin bruksizm için en sık kullandıkları yöntemlerdendir. Bu cihazlar sayesinde çene ve kaslarınızı kontrol ederek gıcırdatma sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz.
Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Diş Eti Kesimi Nedir?