fbpx
üç boyutlu baskı teknolojisi

Diş Hekimliğinde Üç Boyutlu Baskı Teknolojisi

 Teknolojinin en son nimetlerinden biri olan üç boyutlu baskı teknolojisi, bilgisayar ortamındaki bir nesnenin polimer, kompozit, reçine gibi malzemeler kullanılarak üretilmesidir. Bu üretim aşamasında ısıl ya da bazı kimyasal işlemler gerçekleştirilir. Pek çok alanda kullanılan üç boyutlu baskı teknolojisi, şu günlerde diş hekimliği alanında da kullanılmaya başlandı. Peki bir üç boyutlu yazıcı, diş hekimliğine hangi konularda yarar sağlamaktadır?

  1. Kuron

 Dişlerin veya implantların üzerine yerleştirilen kuronlar (kaplama) artık farklı şekillerde üretilmeye başlandı. Üç boyutlu yazıcı (3D printer) yardımıyla üretilen kuronlarla diş hekimliği, yeni bir dönüm noktasına ulaştı. Hollandalı bir hastaya “Micro Filled Hybrid” olarak adlandırılan özel bir malzeme ile basılan dişler yerleştirildi. İlerleyen günlerde daha çok yayılacağı aşikar olan bu gelişme, kuron protezi için gereken süreyi hatırı sayılır düzeyde azaltmaktadır. Aynı zamanda maliyetleri de büyük oranda düşürmektedir.

  • Şeffaf Plak

 Diş telinin verdiği görüntüden rahatsız olup yine de ortodontik tedaviye başlaması gereken hastalar için hayat kurtarıcı bir yöntemdir. Şeffaf plaklar diş hekimliğinde üç boyutlu baskı teknolojisinin en sık kullanıldığı alanlardan birisidir. Şeffaf plaklar hastaya özel olarak üretilir. Bu yüzden öncesinde kişinin diş yapısı taranır ve üç boyutlu modellemesi yapılır. Daha sonrasında SLA ya da DLP teknolojisine sahip bir üç boyutlu (3D) yazıcı vasıtasıyla şeffaf plakların baskısı gerçekleştirilir. Baskıda özel olarak üretilmiş dental reçine kullanılır. Geleneksel yöntemlere kıyasla daha hızlı gerçekleşmesi ve doğruluk oranının yüksek olması sağladığı avantajlar arasında yer alır.

  • Cerrahi Kılavuz

 Ağız cerrahisi, oldukça hassas olunması gereken bir alandır. Üç boyutlu baskı bu konuda hekimlere rehberlik eder. Hastanın ağzına tam olarak oturması için tasarlanan üç boyutlu bir kılavuz, diş hekimlerinin vazgeçilmezi haline gelmiştir. Hastanın ağzı taranır ve hizalama benzeri bir model tasarlanır. Fakat tam olarak ameliyatın yapıldığı yerler açılır. Bu kılavuz, herhangi bir 3D yazıcıda hızlıca oluşturulabilir.

  • Diş Modelleri

 Üç boyutlu baskı, dental modelleme yapılırken de kullanılmaktadır. Hastanın ağzı hızlı bir şekilde tarandıktan sonra yapım aşamasına geçilir ki bu süreç oldukça basittir. 3D baskılı dental modeller diş hekimleri için iyi birer araçtır. Bu modellemeler sayesinde hastanın tedavi aşamasına geçilmeden önce tam kontrol sağlanabilir.

Üç Boyutlu Baskı Avantajları

 Her alanda teknolojiyi yakalamak ve ondan faydalanabilmek çok önemlidir. Çünkü her gün bir yenisi hayatımıza giren bu teknolojik gelişmeler işlerimizi büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. Aynı durum diş hekimliğinde de geçerlidir. Üç boyutlu baskı teknolojisi, üretim sürecinde ortaya çıkabilecek hataları minimuma indirir. Bu sayede tedavilerin başarı yüzdesi artabilir.

 3D baskı sayesinde boşa harcanan malzeme miktarında önemli ölçüde azalma sağlanabilir. Örneğin kazıma teknolojisi kullanılarak yapılan bir kuronda, üretim bittikten sonra bloktan geriye kalan malzeme atılır. Fakat 3D baskı teknolojisi, sadece gerektiği kadar malzeme kullanarak üretimi tamamlar. Bu da uzun vadede devasa bir tasarruf anlamına gelir.

Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Diş Eti Hastalıkları

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x