Diş implantı için çok geç olabilir mi? Bu soru en sık aldığımız sorulardan biridir ve şaşırtıcı değildir. Biz yaşlandıkça dişlerimiz ve diş etlerimiz de genellikle zayıflar ve zamanla yenisiyle değiştirmemizi gerektirir. Çoğumuz uzun süredir takma dişler kullanıyor ya da takma dişler ya da diş hekimliğindeki gelişmeler hakkında bir şeyler duyuyor ve dental implantların da takdimiyle heyecanın artması normal. Bu genel ilgi genellikle, hayatın daha ilerki evrelerinde ya da yıllarca, belki de onlarca yıl, takma diş kullandıktan sonra hala diş implantı için uygun bir aday olup olamayacağı hakkındadır.
Bu nedenle, bugün sizinle takma dişlerin dental implantlara kıyasla nasıl işe yaradığı ve hayatın ilerki safhalarında, ve belki de takma diş kullanımı sonrasında, dental implant yaptırmak hakkında konuşacağız.
Takma diş nedir?
Yıllar boyunca ve belki de hala takma dişler iyi iş görse de birkaç sorunla beraber geldiklerinin farkındayız.
Birinci olarak, eğer takma dişler iyi uymazsa ağrılı, acılı ve iltihaplı olacakları şekilde problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bu muhtemelen yemek yerken ve konuşurken rahatsız olmanıza sebep olacaktır ve onları takarkenki güveninizi ciddi bir şekilde sarsabilir.
İnsanlar zaman zaman takma dişlerin ağızdan çıkması, düşmesi hakkında endişelenebilir. Bu bazen güldüğünüzde, öksürdüğünüzde ya da belki bir şeyler yerken veya konuşurken olabilir. Takma dişleri düzgün temizleyebilmek için çıkarmanız gerekmektedir ve onları düşürmemek ya da kırmamak için oldukça dikkatli olmanız gerekmektedir.
Bunlara ek olarak, özellikle uzun süre kullanıldığında takma dişlerin şekli bozulabilir. Bunun sebebi genellikle, vücudunuzun artık çene kemiğinizin dişlerinizi desteklemesi gerekmediğini fark etmesi ve yavaş yavaş onu küçültmesidir. Bu da nihayetinde takma dişlerinizin ağzınıza artık oturmayacağı ve kayacağı anlamına gelmektedir. Çene kemiğinizin küçülmesi ağzınızın ve yanaklarınızın çekilmiş gösterebilir ve bu da sizi erkenden yaşlanmış gösterebilir.
Diş İmplantlarının Farkı Ne?
Takma dişlerden farklı olarak, diş implantlarınız yerinden çıkamaz. İmplantlar üzerinde sahte bir diş ile çene kemiğinize yerleştirilmiş titanyum vidalara girer. Bu birer birer yapılabilir ya da diş hekiminiz All-on-4 implant yapmayı önerebilir.
All on 4 implantları da benzer şekildedir, ama her seferinde bir implant yerleştirmektense, dört vida çene kemiğinize yerleştirilir ve büyün bir diş köprüsü onlara bağlanır. Bu prosedür, bir gün içerisinde tüm implantlarınızı yerleştirebileceğiniz anlamına gelmektedir.
Vidalar çene kemiğinize yerleştirildiği için çene kemiğiniz hala implantları desteklemek için gerekli olduğundan zamanla küçülmez veya tükenmez. Bu da demektir ki implantlarınız hareket etmeyecektir.
Dental implantlarla dönemsel kaymalar olmayacaktır, yani yerine duran implantlarla rahatça gülebilecek, yemek yiyebilecek ve konuşabileceksiniz.
Dental implantları çıkarmaya gerek yoktur bu nedenle onlarla normal dişlerle olduğu gibi ilgilenilmelidir. Çene kemiğinize doğal dişleriniz kadar sıkı bağlanmadığı için her öğünden sonra birkaç dakika fırçalayarak ve diş ipiyle temizleyerek enfeksiyonlardan korunmak için ekstra özen göstermelisiniz.
İki seçeneğin arasındaki farkları gördükten sonra, büyük ihtimalle bir kere daha asıl soruyu düşünüyorsunuz ve dental implant yaptırmak için çok geç olup olmadığını merak ediyorsunuz.
Diş implantı için yaşlı mıyım?
Kısa ve basit cevabımız, hayır, hiçbir zaman dental implant yaptırmak için geç değildir. Tabii ki her hasta durumuna göre değerlendirilmelidir ama genel bir kural olarak yaş, dental implant yaptırmak için bir engel değildir.
Yaşın direkt olarak dental implantları taşımanızda bir etkisi yoktur ancak uzun yıllar boyunca takma diş taktıysanız ya da dişlerinizin ciddi şekilde bozulmasına izin verdiyseniz ekstradan bir prosedür uygulanması gerekebilir.
Yukarda açıkladığımız gibi, zamanla, eğer dişlerinizi desteklemiyorsa çene kemiğiniz küçülebilir ve küçülecektir. Bu olduğu zaman, diş hekiminizin dental implantları yerleştireceği yeterli kemik olmadığı ya da kemiğin çok yumuşadığı anlamına gelebilir. Yine de, bu problem üstesinden gelinemeyecek bir şey değildir.
Diş hekiminiz, dental implantlarınızı destekleyebilmesi için çene kemiğinizi tekrar güçlendirecek bir kemik grefti uygulayabilir. Bu normalde çenenizi implant ameliyatına hazırlamak için yapılan günübirlik bir prosedürdür. Yıllarca küçüldüğü durumlarda, bu büyük olasılıkla yüz kaslarınızın iyileşmesinde hızlı bir etki gösterecek ve gönüşüzü birkaç yıl daha az gösterecektir.
Tabii ki, her hasta ve bireyin durumu birbirinden farklıdır yani kişisel ihtiyaçlarınızı öğrenmek için tam bir muayeneye ihtiyacınız olacaktır. Bazı durumlarda, dental implant prosedürünü tamamlamadan önce, kemik grefti için birkaç ay beklenmesi gerekebilir. Diğer durumlarda ise sadece küçük birkaç işlem ve yama gerektirebilir ve hepsi aynı zamanda yapılabilir.
Umuyoruz ki dental implantlar hakkındaki sorularınıza cevap verebilmişizdir ve takma dişlerden nasıl daha iyi bir seçenek olduklarını anlatabilmişizdir. En büyük endişe genellikle yaş ve özellikle görece yeni sayılabilecek bir uygulama olduğundan dental implant yaptırmak için geç kalıp kalmadığınızla ilgili olmaktaydı. Tavsiyemiz diş hekiminizden dental implant yaptırmak için bir randevu almanızdır ve diş hekiminiz durumunuz hakkında daha çok bilgi sahibi olacaktır ve size en iyi yol haritasını gösterecektir. Çok geç kaldığınızdan endişelenmeyin, çok nadiren çok geç kalınmış olmaktadır.
İmplant kaybı neden olur? adlı makalemize de göz atın!