Ne yazık ki, 65 yaşın üzerindeki yaşlıların yaklaşık %27’sinin dişleri genellikle yoktur. Yaşlılıkta diş kaybı, sosyal yaşamlarını olumsuz yönde etkilemek de dahil olmak üzere birçok negatif etkiye sahiptir. Bu nedenle, dişlerinizi güçlendirmek için doğal ve invaziv olmayan yollar kullanmak daha iyidir. Çocukların dişlerini fırçalamasını sağlamanın çeşitli yolları olduğu gibi, yaşlıların diş sağlığını iyileştirmek ve daha da önemlisi diş kaybını engellemek için dikkat etmeleri gereken belirli noktalar vardır. Aşağıda, yaş ilerledikçe yaşanan diş kaybı sorununu önlemenize yardımcı olabilecek bazı doğal ipuçlar verilmiştir.
Yediklerinize Önem Verin
Beslenme biçimimiz diş sağlığımızı nasıl etkiliyor? Bu soruya verilebilecek cevap birden çoktur. Örneğin; çok fazla şekerli veya nişastalı yiyecek yediğinizde veya içtiğinizde, sadece kendinizi beslemekle kalmazsınız, aynı zamanda dişlerinizdeki bakterileri de beslersiniz. Ağzınızdaki şekerler plak ile temas ettiğinde, ortaya çıkan asitler yemeğinizi bitirdikten sonra 20 dakika boyunca dişlerinize saldırabilir. Bu uzun süre tekrarlanırsa, dişlerinizi örten mine tabakası çürümeye başlar ve diş kaybına neden olabilir. Bu nedenle, yaşlılıkta diş kaybı sağlıklı beslenme her şeyden önemlidir. Lif bakımından zengin meyve ve sebzeler, yeşil ve siyah çay, şekersiz sakız (yiyecek parçacıklarını dişlerinizden uzaklaştıran tükürük üretir) ve florürlü yiyecekler tercih edilmelidir. Bütün bunlar dişlerinize çeşitli temel besin maddeleri ve mineralleri sağlar, böylece onları sağlıklı tutar.
Sigarayı Bırakın
Yapılan çalışmalar, sigara içen yaşlı yaşlıların daha az dişe sahip olma veya hiç dişe sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğu sonucuna varmıştır. Diş eti iltihabına, dişlerinizi tutan kemik ve dokuların zarar görmesine neden olabilir.
Eksik dişlerinize mutlaka bir çözüm bulunmalı veya diş eksilmeden müdahale edilmelidir. Dolayısıyla diş hekiminizi daha sık ziyaret etmeniz gerekir.
Dişlerin yanlarında boşluklar varsa dişlerin yavaş yavaş pozisyonlarını değiştirir ve ağızda düzensizliklere sebep olur. Bu tür değişiklikler uzun süreçli ve kademeli olduğu için fark etmeyebilirsiniz, ancak hem dişleri hem de diş etlerini zayıflatırlar. Zaten bir veya iki diş kaybettiyseniz, daha fazla hasarı önlemek için gecikmeden bir diş hekimini aramanız gerekir. Ayrıca, doktorlar her 6 ayda bir diş hekimine gitmenizi önerir, ancak daha yaşlı dişler daha hassas olduğundan, daha sık yapılmalıdır.
Yaşlanmak kolay değildir, fakat çaba ile oldukça rahat bir hale gelir. Diş kaybını önlerken, sağlıklı beslenmeyi, diş eti hastalığını önlemeyi ve sigara içme gibi alışkanlıkları bırakmayı düşünmelisiniz. Sağlıklı dişlerin faydaları saymakla bitmez ve hayat kalitenizi çok yükseltir. Eksikliğini hiç deneyimlememeniz tavsiye edilir. Yıllardır sahip olduğunuz o sıcak gülümsemeyi sürdürmeye ne dersiniz?
Kaynakça: https://www.dentalnews.com/2018/09/14/seniors-prevent-tooth-loss/