fbpx
diş sağlığı ve kısırlık

Diş Sağlığı ve Kısırlık Arasındaki İlişki

Diş sağlığı ve kısırlık birbiriyle bağlantılı olup olmadığı önemli bir bilgisidir. İnsan vücudu, birbirine bağlı bir sistemler zinciridir. Her bir hücre veya organ tamamen senkronize bir şekilde çalışır. Bun sebepten dolayı, vücudun bir yerinde meydana gelen sorun, başka bir sorunu tetikleyebilir. Bu durum, uzmanların aklına pek çok soruyu getirir. Bunlardan birisi de diş sağlığı ve kısırlık arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığıdır.

 Avustralya’da 10 yıl öncesinde yapılmaya başlanan bir araştırma, diş sağlığı ve kısırlık arasında bir ilişki olabileceğini öne sürmüştür. 3000’den fazla kadınla yapılan araştırmada, kadınların gebe kalma süresi ve diş sağlığı arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma sonucunda gebe kalmakta zorluk çekenlerin, diğer gruba göre diş ve diş eti sağlığının daha kötü olduğu tespit edilmiştir. Bu kadınların, hamile kalmaları ortalama olarak 2 ay daha uzamıştır. Peki gerçekten diş sağlığı ve kısırlık arasında bir ilişki olabilir mi?

 Bilindiği üzere ağız; dil, diş ve diş eti üzerinde bulunan pek çok bakteri, virüs gibi zararlı mikroorganizmalarla doludur. Bu mikroorganizmalar da zamanla diş çürümelerine, diş taşlarına ve daha pek çok sorun yol açar. Bu sorunların en tehlikeli olanlarından biri de diş eti iltihabıdır. Diş hekimleri tarafından tedavi edilmemesi durumunda iltihap, dokuları aşarak çene kemiklerini etkilemeye başlayabilir. Bu da dişleri saran kemikte erimeye yol açabilir. Bu hastalığa periodontitis adı verilir.

 Periodontitis rahatsızlığı yaşayan bireylerde diş etinin altındaki dokular iltihaplanır. Mikroplar, zarar görmüş çene kemiğini aşarak çoğalmaya ve yayılmaya devam eder. Kan dolaşımına giren bu mikroplar, vücutta birçok hastalığa yol açabilir. Yapılan pek çok araştırma diş ve diş eti enfeksiyonları ile kalp-damar sorunları, solunum rahatsızlıkları, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi pek çok hastalıkla ilişkili olabileceğini göstermiştir. Bağışıklık sistemini ciddi anlamda etkileyen diş hastalıkları, bu şekilde kısırlığa bile neden olabilir. Bu da bize kötü ağız sağlığının, genel sağlığı etkileyebileceğini gösterir.

Diş Sağlığı İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

 Diş hastalıkları her ne kadar tüm vücut sistemine zarar verebilecek ve hatta kısırlığa neden olabilecek olsa da işin iyi tarafı, bu durumun kontrol altına alınabilecek olmasıdır. Diş sağlığı için yapılacak ilk şey düzenli olarak dişleri günde 2 kere fırçalamaktır. Ayrıca diş sağlığını bozan etkenler arasında yer alan şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketiminin sınırlandırılması da diş sağlığına katkı sağlar. Buna ek olarak 6 ayda bir diş hekimine muayene olmak da oldukça önemlidir. Özellikle hamile kalmak isteyen kadınların bunları yapması son derece önemlidir. Yapılacak basit uygulamalarla pek çok hastalığın önüne geçilebilir.
Bu Yazı İlginizi Çekebilir: İltihaplı Diş Ağrısı Çözümleri

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x