Diş sararması kademeli olarak gerçekleşir. Ancak sararma yavaş yavaş olduğundan kolayca gözden kaçabilir. Neyse ki sarı dişler ciddi bir tıbbi sorunun göstergesi değildir. Fakat bu, gülümsemelerde cesaret kırıcı bir etkiye sahip olmadığı anlamına gelmez. Uzmanlara göre anormal diş rengi, beyaz veya sarımsı beyaz dışındaki herhangi bir renk olarak kabul edilir.
Diş Minesinin İncelmesi
Dişlerin mine tabakası, çiğneme sebebiyle aşınmaya ve incelmeye başladığında dentin görüntüsü açığa çıkarak dişlerin daha sarı görünmesine neden olur. Dentin; dişlerimizin içerisinde minenin alt kısmında bulunan derin, sarıdan kahverengiye değişen bir renk tonlu tabakadır. Dişlerin sarı görünmesinin birincil nedenidir. Mine sıyrılmaya başladığında ve böylece dentin daha fazla kendini gösterdiğinde renk değişiklikleri meydana gelir.
Yiyecek ve İçecekler
Soslar ve köri gibi baharatlar, tanen olarak bilinen kimyasalları içerdiklerinden aşırı ve düzenli kullanıldığında dişleri lekeleme eğiliminde olurlar. Kalıntıları diş yüzeyine yapışarak mineyi karartır. Meyveli soda ve gazlı içecekler de dişlerin renk değiştirmesine büyük katkıda bulunur. Bu maddeler diş yüzeyinde lekeler oluşturur.
Benzer şekilde tanen içeriği yüksek olan kırmızı şarap gibi bazı alkoller, yine sarı dişlerin potansiyel nedenlerindendir. Diş renginin değişmesinin en yaygın nedenlerinden olan kahve ve siyah çay içerisindeki maddeler, diş minesine girer ve uzun süreli renk bozulmalarına neden olabilir.
Ayrıca meyveler, domatesler ve diğer yüksek pigmentli ürünler dişlerinizi lekeleyen yiyeceklerdir. Şeker ve karbonhidratlarla dolu bir beslenme düzeni, bakterilere davetiye çıkarabilir ve dişlerin rengini bozabilir.
Sigara
Nikotin sadece kötü bir bağımlılık değildir. Sigara katranı aynı zamanda ağız hijyenine oldukça zarar verir ve hatta bazı durumlarda diş eti hastalıkları ile ağız kanserlerine yol açar. Çiğneme tütünü de bu kategoriye girer. Ağır sigara içenler genellikle çirkin kahverengimsi/sarımsı dişlere, kötü kokuya ve sallantılı dişlere sahip olmaktan şikâyet ederler.
Sigara içmek, sarı veya kahverengi dişlerin en önemli nedenlerinden biridir ve sigaradan kaynaklanan lekeler inatçı olabilir. İnsanlar beyazlatma tedavisi için büyük miktarda paralar harcarlar, ancak en iyi tedavi sigarayı bırakmaktır. Sigarayı bıraktıktan sonra, günde iki kez diş fırçalama ile diş ipi kullanımından oluşan eksiksiz bir ağız bakımı rutinini izleyerek ve doğru diş beyazlatma ürünlerini kullanarak rengini iyileştirebilirler.
Bazı Hastalıklar ve İlaçlar
Araştırmalar, bazı hastalıkların ağızdaki mine ve dentin yapısını doğrudan etkilediğini göstermektedir. Kemoterapi ve radyasyon tedavisi gören kanser hastaları, vücutta meydana gelen kimyasal reaksiyonlardan dolayı dişlerinde renklenmeler yaşarlar. Ayrıca tetrasiklin ve doksisiklin içerikli belirli antibiyotik ilaçlar da dişleri lekeleyebilir. Ek olarak astım ve yüksek tansiyon ilaçları da dahil olmak üzere bazı reçeteli ilaçlar lekeli dişlerin nedenleridir.
Yaşlanma
Dişleriniz yaşlanma sürecinin bir parçası olarak sararmaya başlayabilir. Diş sararması; dişlerdeki mine olarak bilinen güçlü, beyaz koruyucu kaplamanın, günlük aşınma ve yıpranma nedeniyle zamanla solmasıyla olur.
Araştırmalar, ilerleyen yaşın dişlerin renklenme sürecinde doğal bir etmen olduğunu göstermektedir. Çoğu zaman genetik faktörler ve aile öyküsü de bu duruma katkıda bulunur. Kişi yaşlanmaya başladıkça diş daha fazla dentin ortaya çıkarmaya başlar; böylece pulpa küçülür, bu da dişlerin yarı saydam etkisini azaltır ve daha sarı bir renk verir.
Bruksizm (Diş Sıkma)
Birçok insan stres atma yöntemi olarak diş gıcırdatma alışkanlığını benimser. Bazıları bunu uykuda bilinçsizce yapar. Bruksizm olarak da bilinen bu alışkanlık diş minesine zarar vererek onu zayıflatır ve diş sararması problemine yol açar.
Günlük çiğnemenin doğal aşınmasına ve yıpranmasına ek olarak dişlerinizi gıcırdatıp sıkarsanız diş minenizi aşındırırsınız. Sıkmanın ne kadar agresif veya yoğun olduğuna bağlı olarak minenizi çatlama ve incelme noktasına kadar zayıflatabilirsiniz. Bu da alttaki sarı dentini açığa çıkarır. Diş gıcırdatmanın dişlerinizle ilgili sorunlara neden olduğunu düşünüyorsanız uyurken gece plağı takmayı deneyebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Bebeklerde Diş Temizliği Ne Zaman Başlar?