fbpx
diş sararması

Diş Sararmasını Önlemek İçin Alışkanlıklar

Kişinin gülümsemesi genellikle diğer insanların fark ettiği ilk fiziksel özelliktir. Ne yazık ki birçok insan sarı dişleri konusunda kendisini özgüvensiz hissettiği için gülümsemelerini saklamayı tercih etmektedir. Ancak diş sararmasını ve bunun önüne geçmek için sadece bazı görevleri alışkanlık haline getirmek yeterli olacaktır.

Diş Sararması Asitleri Sınırlayın

Çay, kahve, kırmızı şarap, gazlı içecekler ve tütün tüketimi dişlerinizin sararmasını hızlandıracaktır. Bu içecekler, dişteki proteinlerle reaksiyona giren bileşikler içerir. Bir sıvı ne kadar asidik olursa dişleriniz o kadar hızlı sararmaya başlar. Diş sararmasını önlemek için şekerli ve asitli içecek-yiyecek alımınızı sınırlayın.

Tüm bunlarla beraber çay, dünya çapında en yaygın içilen içecek olduğundan dişlerin lekelenmesinde en büyük suçlu olarak görülür. İçerisinde proteinlere bağlanabilen ve koruyucu mine tabakasını yok edebilen bileşikler olan yüksek düzeyde tanen vardır. Çay içenlerin tükürüklerinde de çok yüksek düzeyde bu maddeden bulunur. Bu nedenle çay tüketenlerin dişleri daha koyu renklidir.

Kahve ve kırmızı şarap, dişleri çaya benzer şekilde lekeleyebilir. Her ikisi de dişlerdeki proteinlere bağlanan tanenler içerir. Ek olarak tütün, tanenleri serbest bırakarak lekelenmeye neden olur ve dişler üzerinde benzer bir etki yaratır.

Diş Fırçanızı Düzenli Olarak Değiştirin

Diş fırçasının kılları, yiyecek parçacıklarını ve bakterileri emme potansiyeline sahiptir. Kirlenmiş diş fırçası birkaç ay boyunca kullanılırsa bu maddeler dişlerin hızla sararmasına neden olabilir. Kıllar kirlendiğinde partikülleri dişlere aktarabilirler. Bu parçacıklar, dişlerin sarımsı kahverengi bir renge bürünmesine yol açar.

Diş sararması ve bunu önlemek için 3 aydan eski diş fırçalarını değiştirdiğinizden emin olun. Ayrıca diş fırçaları yıprandığında da değiştirilmesi gerekir. Çünkü dişlerde aşınmaya neden olarak zarar vereceklerdir. Bir diş fırçasının kullanım ömrü dolduğunda yüzeyleri, yeni bir diş fırçası gibi temizleyemez. Bu, diş çürümesine ve diğer ağız sağlığı sorunlarına neden olur.

Şeker Alımını Azaltın

Şeker tüketimi diş renginin değişmesine ve çürük riskinin artmasına yol açar. Şeker tüketildiğinde ağızdaki bakteriler onu metabolize eder. Bu süreç, dişi aşındıran ve oyuklara neden olan asitler üretir. Şeker, çürüklere neden olmasının yanı sıra dişlerin sarı görünmesinde de etkilidir. Ağızdaki bakteriler tarafından metabolize edildiğinde plak adı verilen renksiz bir bileşik üretir. Plak, diş yüzeyine yapışır ve sonunda sertleşir. Bu sertleşme süreci, dişlerde sarımsı kahverengi bir tartar tabakası oluşturur. Sonuç olarak da dişlerin rengini değiştirir.

Düzenli Diş Temizliği Yaptırın

Günlük fırçalama ve diş ipi kullanımı dişlerinizin inci gibi beyaz kalmasına yardımcı olacaktır. Ancak uygun ağız bakımı yapılmazsa çürüme ve diş eti hastalığı nedeniyle dişlerinizi kaybetmeniz söz konusu olabilir. Sarı dişlerin gelişmesini önlemek için yılda en az iki kez düzenli diş temizliği yaptırmalısınız.

Profesyonel diş temizliği, dişlerdeki tartar oluşumuyla beraber yüzey lekelerini de giderecektir. Diş temizliği özellikle günlük olarak çay veya kahve tüketen kişiler için önemlidir. Bu içecekler, sadece diş yüzeyindeki proteinlerle reaksiyona girerken tartar oluşumu ise yüzey tabakasının ortadan kaldırılmasına neden olur. Bu, dişin sarı ve renksiz görünmesine neden olabilir.

Sigara İçmekten ve Tütün Çiğnemekten Kaçının

Sigara içiyorsanız veya tütün çiğniyorsanız diş kaybına ve çürümesine yol açabilecek diş eti hastalığı geliştirme riskinizi büyük ölçüde artırıyorsunuz demektir. Bunun nedeni, her iki tütün ürününün de ağzı temizlemek için gerekli olan tükürük üretimini azaltmasıdır. Hiçbir şekilde toleransı olmayan bu durumdaki kişilere, dişlerine daha fazla zarar vermeden sigara ve tütünü hemen bırakması önerilir.

Önlem almanın sarı dişler için en iyi tedavi olduğunu unutmayın. Bahsedilen içeceklerden uzak durarak, şeker alımını azaltarak, diş fırçanızı düzenli olarak değiştirerek ve düzenli diş temizliği yaptırarak sarı dişlerin oluşmasını engelleyebilirsiniz.

Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Diş Erozyonu ve Diş Abrazyonu Nedir?

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x