Diş teli çeşitleri, ortodonti tarafından yapılır ve dişlerle çenenin üç boyutlu olarak uyum içerisine getirilmesi işlemini içerir. Ortodonti, diş ve çevre dokuları kaynaklı ağız ve yüz anomalilerinin düzensizliklerinin teşhisi ve tedavisini içeren diş hekimliği dalıdır. Diş teli tedavisine ortodontik tedavi de denir. Ortodontik tedavi sayesinde her yaştaki insan için güzel bir gülümseme, iyileştirilmiş ağız diş sağlığı ve daha kaliteli bir yaşam sağlanabilir.
Geleneksel metal diş telleri, seramik diş telleri, lingual diş telleri ve şeffaf plaklar dahil olmak üzere dişlerin dizilimini iyileştirmek için önerilebilecek farklı diş teli çeşitleri vardır. Her biri hastalar için en iyi tedavi seçeneğine karar vermek için dikkate alınması gereken benzersiz bir avantaj ve dezavantaj setine sahiptir.
Metal Diş Telleri
Diş teli çeşitleri arasında en yaygın kullanılan, genellikle metalden yapılmış, dişlere tutturulmuş ve konumlarının gerekirse değiştirilebilen diş telidir.
Isıyla aktive olan kemer telleri, geleneksel diş telleri için nispeten yeni bir uygulamadır. Bu teller, dişlerin daha önce mümkün olandan daha hızlı ve daha az rahatsızlık vererek hareket etmesini sağlamak için ağızdaki vücut ısısını kullanır.
Bu tip metal diş telleri genellikle en ucuz seçenektir, ancak çok etkilidir ve günümüzde kullanılan en yaygın diş tellerinden biridir. Aynı zamanda bunlar en göze çarpan diş teli çeşididir. Daha çekici görünmelerini sağlamak için diş telleri üzerinde farklı renkli bantlar kullanarak görünümlerini biraz iyileştirmek mümkündür.
Seramik Diş Telleri
Seramik diş telleri, boyut ve şekil bakımından metal diş tellerine çok benzer, ancak dişlerin doğal rengine karışan seramik bir malzemeden yapılması sebebiyle daha az fark edilir. Dişlerin istenen pozisyonlara hareketini sağlamada geleneksel diş telleri kadar etkilidir ve renkleri nedeniyle çok daha az fark edilir. Fakat metal diş tellerinden daha pahalıdırlar ve uygun şekilde bakım yapılmazsa lekelenme ihtimalleri oldukça fazladır.
Lingual Diş Telleri
Lingual diş tellerinin yapısı metal diş telleri ile aynıdır ancak dişte bulundukları yer farklıdır. Dişin görünen bölgesine değil iç kısmına takılırlar. Bu durum diğer diş tellerinden farklı olarak dışarıdan görünmeme avantajına sahip kılar. Fakat, geleneksel diş tellerinden daha az etkilidirler ve istenen diş hizalamasını elde etmek genellikle daha uzun sürer. Dil ile doğrudan temas ettikleri için hasta için de oldukça rahatsız edici olabilir. Ayrıca, temizlenmesi daha zordur.
Şeffaf Plaklar (Telsiz Ortodonti)
Bu tedavi süreci görünen bir diş teli mekanizması içermez, bunun yerine dişlerin üzerine takılan bir şeffaf plastik hizalayıcı kullanılır. Tedavi süresi boyunca bir dizi plak verilir hastaya ve iki haftada bir hasta tarafından değiştirilebilir. Kolayca takılıp çıkarılabilen plakların temizlenmesi de oldukça kolaydır. Dişler, yavaş yavaş hareket ettirilerek istenilen şekle kavuşturulmuş olur.
Bu tip diş telleri birçok hasta için tercih edilir, çünkü görünmeleri zordur ve herhangi bir şey yemek konusunda daha fazla özgürlük sağlarlar. Bununla birlikte, çok daha pahalıdırlar ve sadece küçük veya orta dereceli diş problemlerini düzeltmek için kullanılabilirler.
Kendinden Yapışkanlı Teller
Kendinden yapışkanlı diş telleri, geleneksel metal diş tellerine çok benzer, ancak diş telini yerinde tutmak için elastik bantlı yapışkanlar yerine klipsler kullanır. Sonuç olarak, diş telleri üzerinde daha az sürtünme vardır ve kişinin diş tellerini ve dişlerini temiz tutması genellikle daha kolaydır.
Bu tip diş telleri, metal diş tellerine benzer bir uygulama şekline sahiptir ve kontrolü artırarak daha hassas diş hizalamasına imkan verebilir. Bununla birlikte, genellikle daha pahalıdırlar ve dışarıdan görülebilirler.
Bu yazımız dikkatinizi çektiyse; “Yetişkinlerde Diş Teli Tedavisi” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.