fbpx
dişlerdeki beyaz lekeler

Dişlerdeki Beyaz Lekeler Nedir?

Güzel bir gülümseme, hepimizin hayalini kurduğu bir şeydir. Fakat bazı problemler bu gülümsemeye gölge düşürebilir. Bu problemlerden birisi de diş yüzeyinde beyaz lekeler oluşumudur. Tıbbi adı hipokalsifikasyon olan bu durum, estetik açıdan bir sorun yaratmaktadır. Tebeşir çizgisini anımsatan bu lekeler, bazen spiral şekillere dönüşebilir.

 Dişlerdeki beyaz lekeler genellikle ön dişlerde rastlanır. Fakat aynı zamanda ağzımızın arka bölgelerindeki azı dişlerde de bu lekeler ortaya çıkabilir. Asıl gerçek şu ki ön dişlerimiz daha çok göz önünde olduğu için buradakiler fazla dikkat çeker. Ayrıca ön dişlerde olan lekeler bizi, estetik açıdan daha çok rahatsız eder.

Dişlerde Beyaz Leke Oluşumunun Sebepleri

  1. Beslenme Biçimi

 Asitli yiyecek ve içecekleri gerekenden fazla tüketmek diş minesine zarar verir. Dişler için koruyucu bir tabaka olan mine zamanla aşınarak beyaz leke oluşumuna davetiye çıkarılmış olur. Özellikle limon, portakal, greyfurt gibi besinler asidik plak oluşumuna sebep olur. Bunun yanı sıra şekerli gıdalar da diş minesini aşındıracak güce sahiplerdir. Bozulan diş minesi, sıcak ve soğuk besinlere duyarlılık başta olmak üzere pek çok sorunun temel kaynağıdır.

  • Floroz

 Dişleri güçlendiren ve çürümeyi önleyen elementlerin başında florür gelir. Diş macunları başta olmak üzere pek çok bakım malzemesinde ve tedavi yönteminde kullanılan florür, diş sağlığı için elzemdir. Fakat çok fazla florür dişlerde ters bir etki yaratır ve çürüme, renk değişikliği gibi sorunlara sebep olur. Bu duruma özellikle çocuklarda çok rastlanır. Floroz problemi, çukurlu bir mine tabakası yaratarak dişlerin temizlenmesini zorlaştırır.

  • Plaklar

 Dişlerde beyaz lekeler oluşumunun bir diğer sebebi plak birikimidir. Düzenli olarak diş temizliği yapmamak ağızda bakteri plağı birikimine sebep olur. Bu da beyaz lekelere neden olabilir. Ayrıca diş tellerinin de beyaz lekelere sebep olabileceği bilinmektedir. Bunun sebebi ise braketlerin altında ya da çevresinde plakların birikmesidir. Ağız temizliğinin yeterince iyi yapılmaması dişin demineralizasyonuna sebep olur. Bu yüzden de diş pürüzlü ve yontulmuş gözükür.

  • Ağzınız Açık Uyumak

 Sabah uyandığınız esnada dişlerinizde beyaz noktalar gözlemleyebilirsiniz. Fakat bu lekeler birkaç saat sonrasında kaybolur. Bu durumun sebebi tüm gece boyunca ağzınız açık uyumanızdır. Dişlerde beyaz lekeler, mine yüzeyinin deforme olmasından kaynaklanmaktadır. Fakat sonrasında tükürük dişlere temas ettiği zaman su kaybına uğrar ve beyaz lekeler ortadan kalkar.

Dişlerde Beyaz Leke Tedavisi

 Dişlerdeki beyaz lekeler ile karşılaşıldığında yapılabilecek birkaç şey vardır. Bunlardan ilki beyazlatmadır. Diş hekimi kontrolünde yapılan bu yöntem sayesinde tüm dişler, beyaz lekeler ile aynı renk tonuna gelir. Fakat aşırı flora bağlı renklenme varsa bu yöntem etkili olmaz. Tam aksine lekeleri daha da ağartır. İkinci yöntem ise kaplamalardır. Beyaz lekelerin boyutuna bağlı olarak diş hekimi, bunları porselene kaplama ile gizlemeye çalışabilir. Ağız açık şekilde uyumaktan kaynaklanan diş lekeleri için ise en iyi çözüm burun tıkanıklığını gidermektir. Eğer viral enfeksiyonlardan dolayı tıkanıklık oluşuyorsa yatmadan önce soğuk buhar almak işe yarayabilir.

Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Çene Kisti Nedir?

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x