Alzheimer ve Ağız Sağlığı
Günümüzün en önemli hastalıklardan biri olan alzheimer, genellikle orta ve ileri yaşta ortaya çıkan, hafif unutkanlıklar ile başlayıp hafıza kaybı ve sonrasında hareket kısıtlarına sebep olan bir hastalıktır. Kesin olarak bir tedavisi bulunmamakla beraber, hafıza güçlendirici egzersizler ve yemek düzeni ile alzheimerın önüne geçilebilir. Ayrıca yapılan son araştırmalarda, ağız sağlığının alzheimer oluşumu üzerindeki etkileri tespit edilmiştir.
Norveç Bergen Üniversitesi araştırmacıları, Ağız Sağlığı ve alzheimer hastalığı arasında bir bağlantı olduğunu keşfettiler. Norveçli araştırmacılar, diş eti hastalığının ve diş eti iltihabının, bir kişinin Alzheimer hastalığına yakalanması konusunda belirleyici bir rol oynadığını ifade ettiler.
Bergen Üniversitesi (UİB), Broegelmanns Araştırma Laboratuvarında araştırmacı olan Piotr Mydel, diş eti iltihabına neden olan bakterilerin ağızdan beyne girebileceğine dair DNA temelli bir kanıt keşfettiklerini, ayrıca bu bakterilerin sinir hücrelerini yok eden bir protein üretip bunun sonucunda da hafıza kaybına yol açtığını öne sürmekte.
Alzheimer ile Mücadele için Dişlerinizi Düzenli Fırçalayın!
Piotr Mydel, bakterilerin Alzheimer hastalığına tek başına neden olmadığını, ancak bu bakterilerin hastalığa yakalanma riskini önemli ölçüde arttırdığını vurgulamaktadır. Buna ilave olarak, hastalığın daha hızlı ilerlemesine neden olduğuna da dikkat çekiyor. Yapılan bu çalışma neticesinde, Alzheimer’ı yavaşlatmak için yapabileceğiniz basit öneriler ekliyor. ‘’ Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın ve diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin. Diş eti iltihabı sorununuz varsa ve ailenizde Alzheimer hastalığına yakalanan birileri varsa, mutlaka düzenli olarak diş hekimine görünmelisiniz’’ diye ekliyor.
Yeni İlaç Geliştiriliyor!
Araştırmacılar, diş eti iltihabına neden olan bakterilerin, ağızdan salgıladıkları zararlı enzimlerin beyindeki sinir hücrelerini yok edebileceğini ve beyne geçebileceklerini keşfettiler. Mydel, bu işlem için ilk kez insan beyninde, DNA kanıtına rastladı. Mydel ve meslektaşlarının yaptığı araştırmada,, 53 kişiyi incelendi ve vakaların %96’sında bu enzim keşfedildi. Mydel’e göre, bu bilgi sayesinde araştırmacılar Alzheimer hastalığını yenmek için olası bir yaklaşım araştırıyorlar.
Piotr Mydel, ayrıca bakterilerden gelen zararlı enzimleri engelleyen ve Alzheimer’in gelişimini erteleyen bir ilaç geliştirmeyi başardıklarını, bu ilacı, bir yıl sonra test etmeyi planladıklarını açıklamıştır.
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190603102549.htm
Diş Fırçalamak Kalp Sağlığınızı Korur Mu? adlı Yazımıza Göz Atmayı Unutmayın.