Diş bakımı, herkesin yaşam tarzının önemli bir parçasıdır. Hepimizin günlük yaşam tarzımıza dahil etmesi gereken bir şey olsa da, diş tedavilerini çevreleyen birçok yalan hala var. Kötü diş bakımı, diş kaybına ve dişlerin düşmesine yol açar. Bununla birlikte, sadece birkaç kişi diş bakımını net bir şekilde anlamaktadır. Aşağıdakiler diş hastalarının paylaştığı dişlerle ilgili yanlış bilgi maddeleridir.. Bu yanlış bilgileri nasıl yıkacağınızı ve iyi ağız sağlığını nasıl koruyacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.
1. Sadece şekerli yiyecekler yemek çürüklere neden olur.
Yaygın dişlerle ilgili efsanelerden biri, şekerler, şekerli içecekler, çikolatalar gibi çok fazla şekerli yiyecekler yemenin çürüklerin tek nedeni olmasıdır. Bununla birlikte, tek başına şeker dişlerde çürüklere neden olmaktan sorumlu değildir. Asıl sebep, şekerden beslenen bakterilerdir. Şekerin aşırı tüketilmesi ve dişlerinizde biriken plağın temizlenmemesi, bu bakterilerin ağzınızda çoğalmasına neden olur. Yavaş yavaş, bu bakteri diş çürümesine yol açar. Bu nedenle şekerli gıdalardan kaçınmak diş çürümelerini engellemez. Ağzınızın temiz kaldığından ve plağı düzenli olarak temizlediğinizden emin olun, böylece bakteriler ağzınızda çoğalmaz. Plaklardan ve bakterilerden kurtulmanın en iyi yolu düzenli fırçalama, diş ipi kullanmak ve gargara yapmaktır.
2. Bir kuron kaplamalı veya dolgulu dişte çürük oluşmaz
Bir kaplama altında veya bir dolgunun etrafında diş çürümesi görülebilir. Bu nedenle, tedavi edilen dişlerin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Dolgulu dişin etrafını temizlediğinizden emin olmalısınız. Bu nedenle diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanmak da önemlidir çünkü köşeleri ve dişler arasındaki boşlukları diş ipi ile temizleyebilirsiniz. Dişleri temizlemeye ek olarak, diş etlerine de dikkat etmelisin. Diş eti çizginiz dişlerinizin köklerini korur ve dişlerinizi sağlıklı tutmak için dişlerinizin kökleri de sağlıklı olmalıdır.
3. Çocukları ancak üç yaşına girdikten sonra dişçiye götürmelisiniz.
Bazı nedenlerden dolayı, çocukları üç yaşından sonra diş hekimine götürmeniz dişlerle ilgili yaygın bir efsanedir. Bu mitin arkasındaki olası akıl, çoğu çocuğun süt dişlerinin tamamını üç yaşına kadar geliştirmesinden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, ilk süt diş seti çocuklarda 6 ila 12 aydan beri gelişmeye başlar. Çocuğunuzun ilk dişi görünür görünmez, çocuğunuzu dişçiye götürmelisiniz. Bunu yapmalısınız, çünkü erken yaştaki çocuklar dişlerinin ne zaman acıdığını/ağrıdığını söyleyemez. Bebekler genellikle ağız rahatsızlıklarını ağlayarak veya yemeyi reddederek gösterirler çünkü dişleri yanlış gelişebilir veya diş etlerine veya dişlere zarar verebilir. Ağrısını sözlü olarak ifade edemedikleri için, diş problemleri fark edilmez, bu da daha sonra çocuğunuzun dişlerinin sağlıklı gelişimini engelleyebilir.
Dahası, çocuklarınızı yaşamlarının erken dönemlerinde yapılan diş ziyaretlerine alıştırmak, ağız sağlığı hakkında olumlu bir deneyim geliştirmelerine yardımcı olacak ve diş ziyaretleriyle ilgili herhangi bir korku geliştirme olasılıkları daha az olacaktır. Çocukların ilk ziyaretleri tamamlandıktan sonra altı ayda bir diş muayenesi yapılmalıdır. Diş hekimi olası sorunları önceden tespit edebilir. Bu nedenle, bebeğinizin dişleri kalıcı olmamasına rağmen, süt dişleriyle ilgili herhangi bir sorun kalıcı dişlere zarar verebileceğinden, çocuğunuz için düzenli olarak diş hekimine yapılan ziyaretler iyi bir uygulamadır.
4. Ağrınız yoksa ve dişleriniz beyazsa bir sorun yoktur.
En tehlikeli dişlerle ilgili yanlış bilgi bu olabilir, çünkü tüm diş problemlerinin ağrıya veya diş renklenmesine neden olması gerekmez. Bazı diş problemleri görülmez. Bazıları aniden ortaya çıkabilir. Dişlerinizin ve küçük azı dişlerinin yanlarındaki boşluklar dişleriniz beyaz gözükse de gizli kalabilir. Arka dişleriniz hala çıplak gözle fark edilmeden kalan çürüklere sahip olabilir. Diş mineniz zayıflayabilir ve plak birikimi oluşmaya başlayabilir. Diş eti sorunları bile birçok kez belirgin olmayabilir.
Daha fazla bilgi almak için okumaya devam edin.
Yirmilik diş çekiminden sonra sigara içmek adlı makalemize de göz atın!