Dişler düzgün bir şekilde ısırmayı ve çiğnemeyi ve net konuşmaya katkıda bulunmayı mümkün kılar. İyi işlev gören dişler hoş bir görünüme sahip olma eğilimindedir. Ortodontik tedaviden kaynaklanan güzel gülümseme, iyi ağız sağlığının dışa işaretidir ve genel refah için zemin hazırlar. Süt dişleri ve kalıcı dişler hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz.
Süt dişleri
Süt dişleri bebeklik döneminde ortaya çıkmaya başlar. Çocukların çoğu 3 yaş civarında 20 süt dişine sahiptir. Genellikle alt ön dişler ilk ortaya çıkan ve ilk kaybedilen dişlerdir.
Zaten düşeceklerse neden süt dişlerini önemsemeliyiz?
Süt dişleri çocuğunuzun gelişimi için önemlidir. Düşecekleri zaman gelse de, “tek kullanımlık” değillerdir. Süt dişleri olarak da adlandırılan bebek dişleri, çocuğunuzun yüz gelişimine ve ısırma, çiğneme ve konuşma yeteneğine katkıda bulunur. Süt dişleri, sürekli olan dişler için yer tutar. Süt dişleri de, özellikle yatmadan önce tüketilen şekerli ve / veya asidik sıvılar yüzünden çürüyebilir.
Çocuğumun dişlerini ne zaman fırçalamaya başlamalıyım?
Bebeklik döneminde diş hijyenine başlayın. Bebeğinizin diş etlerini yemeklerden sonra yumuşak, nemli bir bezle temizleyin ve dişler ortaya çıkmaya başladığında da uygulamaya devam edin. Bebeğinizin günde iki kez dişlerini fırçalamasına yardımcı olun ve iki diş temas etmeye başladığında günlük diş ipi kullanmaya başlayın. İlk diş göründükten sonra ilk doğum gününden daha geç olmamak üzere çocuğunuzu muayene için diş hekimine götürün. Sürekli diş randevularına devam edin, böylece süt dişleri kalıcı dişlerin gelme zamanına kadar sağlıklı ve yerinde kalır.
Çocuğumun süt dişlerinin aralarında büyük boşluklar var. Bu bir sorun mu?
Hayır. Genel olarak, süt dişleri arasında boşluk olması iyi bir şeydir. Kalıcı dişlerin gelmesi için yer olduğunu gösterir. Ancak çocuğunuzun dişleri veya çene yapısı hakkında endişeleriniz varsa, uzman görüşü için bir diş hekimine danışın. Sevk gerekli değildir.
Çocuğumun süt dişleri çarpık. Bu bir sorun mu?
Evet. Bu bir ortodontistin izlemesi gereken bir şeyin erken işareti olabilir. Check-up için çocuğunuzu bir diş hekimine götürmek isteyebilirsiniz.
Çocuğum başparmağını / parmağını / emziğini emiyor. Endişelenmeli miyim?
Uzun süreli emme dişlere ve dişleri destekleyen kemiğe kuvvet uygular. Çocuğunuz parmağını, emziklerin,, dudaklarını veya kıyafetler veya battaniyeler gibi kumaşları emerse, istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Dişler öne doğru itilebilir, açık bir ısırık gelişebilir ve kemik şekilsiz hale gelebilir.
Çocuğumun ön dişleri dışarı dönük çıkıyor. Bir ortodontist görmeli miyiz?
Evet. Çıkıntılı ön dişler, çenelerin pozisyonları veya dişlerin pozisyonları ile ilgili bir sorunun dış belirtisi olabilir. Çıkıntılı üst ön dişlerin oyunda veya kazada kırılma olasılığı daha yüksektir.
Çocuğumun süt dişleri erken düştü. Bu neden bir sorun olarak görülüyor?
Bir çocuğun ağzı, kalıcı dişlere yer açmak için süt dişlerine ihtiyaç duyar. Süt dişleri olmadan, kalıcı dişler düzgün şekilde çıkmayabilir ve yüz gelişimi etkilenebilir. Süt dişinin erken kaybının çocuğunuz için ne anlama geldiğini öğrenmek için bir ortodontist ile görüşün.
En sık karşılaşılan 4 diş sağlığı problemi adlı makalemize de göz atın!