Diş sağlığı problemi hiçbir zaman eğlenceli değildir, ancak iyi haber şu ki, çoğu kolayca önlenebilir. Günde iki kez fırçalamak, düzenli olarak diş ipi kullanmak, düzgün yemek ve düzenli diş muayeneleri diş problemlerini önlemede temel adımlardır. Sık karşılaşılan diş problemleri ve nedenleri hakkında kendinizi eğitmek de bu problemleri önlemede çok önemlidir.
İşte en sık karşılaşılan diş problemlerinin bir listesi:
1. Ağız Kokusu
Halitosiz olarak da adlandırılan ağız kokusu utanç verici olabilir. Bilimsel çalışmalarına göre, sürekli ağız kokusu olan insanların yaklaşık yüzde 85’inin bir diş rahatsızlığı vardır.
Diş eti hastalığı, çürükler, ağız kanseri, ağız kuruluğu ve dil üzerindeki bakteriler ağız kokusuna neden olabilecek diş problemlerinden bazılarıdır. Bir diş sağlığı problemi olduğunda ağız kokusunu gidermek için gargara kullanmak sadece kokuyu maskeleyecek ve iyileştirmeyecektir. Kronik ağız kokunuz varsa, bu sorunlardan herhangi birini ortadan kaldırmak için diş hekiminizi ziyaret edin.
2. Diş Çürüğü
Diş çürüğü, dişlerde oluşan yapışkan madde olan plak, şekerler ve / veya nişastalarla birleştiğinde meydana gelir. Bu kombinasyon diş minesine saldıran asitler üretir.
Sadece çocuklarda değil, her yaşta çürük görülebilir. Yaşlandıkça diş mineniz aşınır ve çürük oluşabilir. Yaş veya ilaç nedeniyle ağız kuruluğu da çürüklere neden olabilir.
Diş çürümelerini önlemenin en iyi yolu günde iki kez fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli diş muayenelerine gitmektir.
Sağlıklı yiyecekler yemek ve şekeri yüksek olan atıştırmalıklardan ve içeceklerden kaçınmak da çürükleri önlemenin yoludur. Diş hekiminiz, diş çürüğü riskini azaltmaya yardımcı olabilecek başka tedaviler önerebilir.
3. Diş Eti Hastalıkları
Periodontal hastalık olarak da bilinen dişeti hastalığı, dişleri çevreleyen diş etlerinin enfekte olması sonucu meydana gelir. Ayrıca yetişkinlerde diş kaybının ana nedenlerinden biridir. Bilimsel çalışmalar kalp hastalığı ile periodontal hastalık arasında bir bağlantı olabileceğini göstermiştir.
Herkes dişeti hastalığı riski altındadır, ancak 30 yaş üstünde risk daha yüksektir. Sigara içmek en önemli risk faktörlerinden biridir. Diyabet ve ağız kuruluğu da diş eti hastalığı riskini artırır. Belirtiler arasında ağız kokusu, kırmızı, şiş, hassas veya kanamalı diş etleri ve hassas dişler vardır.
Dişeti hastalığının iki ana aşaması diş eti iltihabı ve periodontitistir. Düzenli diş muayeneleri ve günde en az iki kez fırçalama ve günlük diş ipi kullanımı, diş eti hastalığının önlenmesinde önemli bir rol oynar. Diş eti hastalığı belirtileriniz varsa diş hekiminizi görmelisiniz, böylece diş kaybı gibi başka komplikasyonları önlemek için erkenden tedavi olabilirsiniz.
4. Ağız Kanseri
Ağız kanseri milyonlarca insanı etkileyen ciddi ve ölümcül bir hastalıktır. Ancak erken aşamalarda teşhis edilirse genellikle tedavi edilebilir. En sık 40 yaşın üzerindeki insanlarda görülür.
En büyük risk faktörleri tütün ve alkol kullanımıdır. Cinsel yolla bulaşan bir virüs olan HPV de ağız kanseri riskini artırır.
Ağız veya boğaz kanseri belirtileri arasında ağızda yaralar ve/veya pürüzlü bölgeler bulunur. Ayrıca ısırıma şeklinizde bir değişiklik olabilir ve çiğneme sırasında dilinizi veya çenenizi hareket ettirirken zorluk çekebilirsiniz.
Düzenli diş hekimi kontrolleri ağız kanserini erken teşhis etmeye yardımcı olabilir. Ağız kanseri muayenesinin normal muayenelerinin bir parçası olup olmadığını diş hekiminize sorabilirsiniz. Semptomlardan herhangi birini fark ederseniz veya çiğneme, yutma veya dilinizi veya çenenizi hareket ettirmede sorun yaşıyorsanız, vakit kaybetmeden diş hekiminize danışın.
Yetişkinlerde diş teli tedavisi adlı makalemize de göz atın!