Enfekte diş, vücudunuzu ve genel sağlığınızı beklenmedik şekillerde etkileyebilir. Diş ve diş eti sorunları tedavi edilmediğinde şiddetli ağrıya ve ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Fakat yetişkinlerin yaklaşık yarısı, altı ayda bir gereken diş hekimi randevularına bile düzenli olarak gitmemektedir.
Enfekte bir dişin belirtileri şu şekildedir:
- Şiddetli, kalıcı veya zonklayan diş ağrısı
- Isırırken, çiğnerken veya yemek yerken diş ağrısı
- Sıcaklık değişimine karşı diş hassasiyeti (sıcak ve soğuk)
- Ağızda kötü bir tat
- Ağız kokusu
- Şişmiş yüz veya boyun lenf bezleri
- Diş etlerinin şişmesi
- Çene şişmesi
- Nefes almada veya yutmada güçlük
- Ateş
Dişinizdeki herhangi bir ağrıyı veya enfeksiyonu görmezden gelmek asla akıllıca bir fikir değildir. Daha ciddi bir sorun haline gelmeden önce diş hekiminiz tarafından tedavi edilmelidir. Aksi takdirde enfekte bir dişin yaratacağı etkiler aşağıdaki hastalıkların gelişmesine sebebiyet verebilir.
Sepsis ve Septik Şok
Dişinizde enfeksiyon olarak başlayan küçük bir sorun, zamanla vücudunuza yayılabilir ve sepsis veya septik şoka neden olabilir. Sepsis meydana geldiğinde, kan pıhtıları oluşturabilir veya kan damarlarına zarar vererek organlarınıza hasar verebilir. Durum, septik şoka doğru ilerlerse kan basıncınız hızla düşer ve vücudunuz kapanma moduna geçer.
Diş enfeksiyonunuzun septik şoka yol açabileceğinin erken göstergeleri arasında diş ağrısında azalma (enfeksiyon genelde patlar veya yayılır), baş ağrısı, mide bulantısı, ateş, çene veya boyunda ağrı ya da şişlik, kalp ve solunum hızında artış bulunur.
Sepsisten kaynaklanabilecek ciddi yaralanmaları, hastalıkları veya ölümü önlemenin en iyi yolu; diş ve ağızdaki enfeksiyonlar da dahil olmak üzere vücuttaki her türlü enfeksiyona derhal müdahale etmektir.
Kalp Hastalığı, Kalp Krizi ve İnme Riskinin Artması
Kronik enflamasyon, kardiyovasküler sorunların en yaygın nedenidir. Enflamasyon, vücudunuzun enfeksiyonlara karşı doğal tepkisidir; ancak aşırı miktarda olduğunda kan pıhtıları oluşturabilir ve kalbe giden kan damarlarını ezerek patlamalarına neden olabilir. Aynı durum, bir dişin şiddetli iltihaplanmasıyla da olur.
Bir enfeksiyon semptomsuz olduğunda veya hasta, göstergeleri görmezden geldiğinde ve acil tedavi almadığında kalp problemleri riski artar. Tedavi edilmemiş bir diş enfeksiyonuna sahip olmak, kalp hastalığı riskinizi üç kat artırabilir.
Enflamasyon, kalbe giden kan damarlarında sorunlara neden olabileceği gibi beyninize giden kan yollarında da problem yaratarak felce sebebiyet verebilir. Her iki durumda da derhal diş bakımı almanız tavsiye edilir.
Menenjit
Dişinizde enfeksiyon varsa menenjit gelişebilir. Yaşamı tehdit eden bu durum, omurilik ve beyin yakınındaki zarların iltihaplanmasıyla ortaya çıkar. Bakteriyel enfeksiyon; kan dolaşımınıza yayılabilir, beyninizi ve omuriliğinizi sarabilir. Menenjit, uzun süre hastanede kalmayı gerektirebilir. Bağışıklık sistemi zayıf olanların bu hastalığı geliştirme riski daha yüksektir.
Diş enfeksiyonunun neden olabildiği menenjit hastalığının erken belirtilerinden bazıları grip benzeridir.
- Ateş
- Baş ağrısı
- Kusma
- Kas ağrısı
- Soğuk eller ve ayaklar
Ludwig Anjini
Bu bakteriyel enfeksiyon, dişinizden sonra ağzınızın tabanında ve dilinizin altında oluşur. Ludwig anjini, çocuklara nazaran bağışıklık sistemi zayıf olan yetişkinlerde daha yaygındır. Kötü ağız hijyeni, diş travması, ağızdaki yırtılmalar ve diş çekimleri de bu hastalığın gelişmesine katkıda bulunabilir. Diş enfeksiyonunuz varsa Ludwig anjinini önlemek için iyi bir ağız hijyeni uygulamalı ve her 6 ayda bir düzenli diş muayeneleri planlamalısınız.
Bu hastalığın tedavisi, bakterileri yok etmek için antibiyotik içerir. Daha ciddi durumlarda, boğazınıza yerleştirilecek bir solunum tüpüne ihtiyacınız olacaktır. Ludwig anjini, enfeksiyon boğaza yayıldıktan sonra hava yollarında aşırı şişmeye neden olarak boğulmaya yol açar. Yaygın semptomlar şunları içerir:
- Nefes almada ve konuşmada zorluk
- Boyun ve kulak ağrısı
- Ateş
- Zayıflık
- Bilinç bulanıklığı (konfüzyon)
- Tükenmişlik hissi
İlginizi Çekebilir: Bebeklerde Diş Temizliği Ne Zaman Başlar ?