Gömülü yirmilik dişler genelde ergenlik çağının sonlarında ve 20’li yaşların başlarında ortaya çıkar. Bazı insanlar yirmi yaş dişleri olmadan doğar iken çoğunluk, ikisi üstte ve ikisi altta olmak üzere dört taneye sahiptir. Garip bir açıyla büyüdüklerinde veya onlar için yeterli alan olmadığında çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Yirmilik dişlerin yaklaşık %60 ila 70’i gömülü olmaktadır.
Diş hekiminiz, yirmi yaş dişlerinizi izler ve düzenli diş röntgenleriyle büyümelerini takip eder. Bir problemin mevcut olması halinde dişlerin çekilmesi gerekebilir.
Ağrı
En yaygın ancak en zorlu semptom olan ağrı, neredeyse tüm gömülü yirmilik diş durumlarında ortaya çıkar. Dişler ileriye doğru büyüdüğünde, komşu dişler ve kökleri de dahil olmak üzere normalde dokunmayacakları yerlere temas etme eğilimi gösterirler. Ağrı belirtileri dişle de sınırlı değildir. Dişin etrafındaki diş etleri ağrımaya başlayabilir, hatta çeneye kadar hissedilebilir.
Ağrının başlangıcı hastadan hastaya farklılık gösterecektir. Her halükarda, canınız ne zaman acıyorsa o zaman bir şeyler ters gidiyor demektir. Yirmilik dişler söz konusu olduğunda ise bu, genellikle enfeksiyon anlamına gelir.
Temizlik Sorunları ve Artan Enfeksiyon Riski
Sağlık verilerine göre ağız boşlukları 700’den fazla bakteri çeşidine ev sahipliği yapmaktadır. Yirmilik dişler çıktıkları anda bu bakterilere maruz kalırlar. Yirmi yaş dişlerinin, konumları nedeniyle diğer dişlere göre temizlenmesi daha zordur. Diş fırçası, diş macunu ve diş ipi ile her bölgeye ulaşmak zorlayıcı olabilir. Bu, özellikle kısmen çıkmış yirmi yaş dişleri için geçerlidir.
Ayrıca yiyecekler bitişik dişlerin arasına sıkışabilir. Bu, fırçalamanın zorluğunu daha da karmaşık hale getirir. Gıdalardan ve ağzınızın içinden gelen bakteriler, enfeksiyona veya çürüğe neden olmak için yeterlidir. Dikkat edilmesi gereken iki spesifik enfeksiyon türü, perikoronit ve periodontitistir.
Genel Sağlık
Daha önce belirtildiği gibi gömülü bir yirmilik diş uzun süre tedavi edilmezse her türlü enfeksiyon gelişebilir. Bu enfeksiyonlar vücudun diğer bazı bölgelerini de etkileyebilir. Her birinin ayrı ayrı semptomları ve sonuçları vardır. Özellikle, çene veya ağızda şişlik ile birlikte kendini gösterir.
Ek olarak ciddi enfeksiyonlar kan dolaşımına girebilir ve bağışıklık sistemini tehlikeye atabilir. İster çürük ister kist olsun, dişle ilgili sorunların farklı aşamaları vardır. Bu nedenle yirmi yaş dişlerini çekmek, kişinin yaşam kalitesini korumanın bir diğer yoludur.
Artan Diş Çürüğü ve Kist Riski
Gömülü 20’lik dişler, gerek yanlış fırçalama gerekse görünmeyen bir bakteriyel enfeksiyon nedeniyle ihtiyaç duydukları temizliği göremediklerinde diş çürüğü aşamasına kolaylıkla geçebilirler. Çürük, bakteriler bir dişi katman katman kırmaya başlayınca meydana gelir. Sonuç olarak da yirmilik dişte apse gibi durumlar oluşturabilir. Bu, daha fazla bakterinin içeri girmesine izin vererek ileride daha büyük sağlık sorunlarının oluşma riskini artırır.
Diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi gömülü yirmilik dişler de uygun şekilde ele alınmazsa hasar dişin ötesine, hatta ağzın dışına da yayılabilir. Diş çürüğü genellikle; zonklayan çene, hassasiyet veya ağız kokusu olarak kendini gösterir. Yeterince şiddetli ise sinüsleri bile etkileyebilir. Yüksek ateş de bir olasılıktır.
Yakındaki Dişlerde Hasar
Yirmi yaş dişleri, 28 yetişkin dişe sahipken ortaya çıkar ve bu da ağzın aşırı kalabalıklaşmasına yol açabilir. Maalesef dişlerimizin nasıl büyüyeceği ve gelişeceği üzerinde hiçbir kontrolümüz yoktur. 20’lik dişler pek çok farklı açıda çıkabilir. Bazıları düz bir şekilde büyüyerek diğer dişler üzerinde herhangi bir sorun yaratmaz. Ancak çoğu zaman uyumsuz bir açıda, hatta tamamen yana doğru büyürler.
Çarpık büyüyen yirmilik dişler, özellikle yanındaki sağlıklı dişlerin köklerine doğru çıktığında kişinin ağzında birden fazla türde hasara neden olabilir. Kusurlu yirmi yaş dişleri potansiyel olarak ortodontik sorunlara neden olur. Yeni dişler, mevcut dişleri hizadan iter ve kaydırır. Ciddiyetine bağlı olarak yanlış hizalama, tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
İlginizi Çekebilir: Ağız Kokusu Sebepleri Tedavisi