fbpx
ağızda görülen

İlk Belirtileri Ağızda Görülen 7 Hastalık

Ağız sağlığınızın genel sağlığınızla bağlantılı olduğunu anlamanız önemlidir. Bu sebeple diş hekimleri kanayan diş etlerine, sallanan dişlere ve daha ciddi sağlık sorunlarına yönelik işaretlere bakarlar. Diş hekiminizin saptayabileceği, ağız hastalıkları ve ağızda görülen sağlık sorunlarını öğrenmek için okumaya devam edin.

1- Kalp Hastalıkları

Kalp hastalığı olan bir sürü hastaya aynı zamanda ağızda görülen hastalık olan diş eti hastalığıyla tanı konmuştur. Diş etlerine ilişkin bir hastalıkla tanı konulmuşsanız kan dolaşımınıza ve kalbinize ulaşacak diş eti sebepli bakteriler konusunda, yüksek risktesiniz demektir.

Eğer kardiyovasküler (kalp ve damarlara ilişkin) hastalıkları olan bir aile geçmişiniz varsa diş hekiminizi, dişlerinizin ve diş etlerinizin durumunu daha iyi denetlemesi için bilgilendirmek isteyeceksiniz. Koroner atardamar hastalığınız varsa ihtiyacınız olan son şey, atar damarlarınızda dolaşacak dental bakterilerdir.

2- Şeker Hastalığı / Diyabet

Şeker hastalığı olan insanlar genellikle enfeksiyona karşı daha savunmasızdır, bu sebeple bir diş eti hastalığına sahip olabilirler. Diş eti ve ağız hastalığı, dişlerinizin ve diş etlerinizin üzerinde çoğalmış ve tedavi edilmemiş bakteri tabakaları yüzünden oluşur; daha ciddi, periodontal (diş etlerine ilişkin) hastalıklara dönüşebilir. İltihap aşaması, bir ağız hijyeni rutini oluşturarak ve dişlerin profesyonel bir şekilde temizlenmesiyle geri döndürülebilir olsa da periodontit, ömür boyu süren bir hastalıktır.

Eğer diyabet hastalığı aile geçmişinizde varsa diş hekiminizi, kanayan diş etleri, diş eti çekilmesi, şişmiş diş etleri, ağız kokusu ve diş kaybı gibi belirtileri kolayca saptayabilmesi için bilgilendirmek isteyeceksiniz. Ayrıca ilk belirtileri tespit edebilmesi için, düzenli olarak diş hekimine gitmelisiniz.

3- Osteoporoz / Kemik Erimesi

Biz yaşlandıkça vücudumuzdaki kemikler osteoporoz (kemik erimesi) dediğimiz şeyden dolayı zayıflar. Osteoporoz, kemiklerinizin hassaslaşmasına sebep olan bir durumdur, bu yüzden birçok yaşlı kişinin kayıp düştüğü için bir kemiği kırılabilir. Diş hekiminiz osteoporoz belirtilerini, gülüşünüzden -sallanan dişler ve çekilen diş etlerinden oluşan doku kaybı da buna dahil olarak- fark edebilir.

Düzenli Diş Hekimi Randevusu

4- Ağız Kanseri

Ağız kanseri taramaları, ağız kanserini erken aşamalarında tespit etmek için tasarlandığı için en yüksek hayatta kalma şansına sahipsiniz.

Eğer tütün ürünleri kullanma ya da yüksek alkol tüketimi olan bir tarihçeniz varsa ağız kanserine sahip olma riskiniz daha yüksektir, bu sebeple diş hekiminizi doğru tıbbi geçmişiniz ile bilgilendirmeniz önemlidir.

5- Yemek Yeme Bozuklukları

Yemek yeme bozukluklarına sahip insanlar tabii ki hareketlerinden haberdardır ama semptomları aile üyelerinden ve sağlık uzmanlarından saklayabilirler. Maalesef bu yemek yeme bozukluğu olan bir sürü insanın, ihtiyaçları olan yardımı alamadığı anlamına geliyor.

Diş hekimi randevusu sırasında, bir diş hekimi, ön dişlerin içindeki diş minesi kaybından yemek yeme bozukluğu işaretlerini fark edebilir. Yemek yeme bozukluğu olan bir insan aynı zamanda hassas dişler, kanayan diş etleri ve ağız kuruluğu gibi problemleri tecrübe edebilir.

6- Demans / Bunama / Bunaklık

Demansın ilk habercilerinden biri, hastaların sıklıkla dişlerini fırçalayıp fırçalamadıklarını unutmalarından oluşan kötü ağız hijyenidir. Görünüşe göre, kötü bir diş sağlığı demans olma riskinizi arttırıyor olabilir: Artık bilim insanları, diş eti hastalığına yol açan bakterilerin beyne ulaşabileceğini ve yaşlı hastalarda zihinsel zararlara yol açabileceğini düşünüyor.

7- Böbrek Hastalıkları

Böbrekleriniz düzgün çalışmadığı zaman etkileri, tüm vücudunuzda hissedilebilir. Bazen kuru ağız sorunuyla beraber görülebilen kötü ya da güzel kokulu nefes, böbrek hastalığının semptomlarından biridir. Eğer bu semptomlardan herhangi birini görüyorsanız doktoruna ya da diş hekiminize olası bir teşhis için konuşmanız önem arz etmektedir.

İlk Belirtileri Ağızda Görülen Hastalıkların Tespit Edilebilmesi İçin Randevu Almalısınız!

Eğer yukarıdaki semptomlardan herhangi birini fark ederseniz en kısa zamanda diş hekiminizden randevu almanız gerekmektedir. Bu yazı, bir sağlık uzmanına görünmenin yerine kesinlikle geçemez.

Diş beyazlatma hakkındaki bu 3 mite inanmayın adlı makalemize de göz atın!

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x