Dünya genelinde implant tedavisi bir çok hastaya uygulanıyor ve hastalara önemli ölçüde yardımcı oluyor. İnsanların çoğu, bir dişini kaybettiğinde özgüvenini de kaybediyor ve bu noktada diş hekimlerin en etkili çözüm olarak sunduğu seçenek implant tedavisi oluyor. Ancak her implant tedavisi aynı şekilde uygulanmıyor ve bu da bazı hastalarda başarısızlıkla sonuçlanabiliyor ve ortaya implant kaybı sorunu çıkabiliyor. İmplant kaybı durumunda ise işte seçenekleriniz bunlar.
Fakat hatırlatmakta fayda var ki muayene yapılmadan sizin için en iyi seçeceği sunmak bizim adımıza zor. Diş hekiminiz öncelikli olarak implant tedavinizin neden başarısız olduğunu belirleyip daha sonrasında sizin için en iyi seçeceği sunacaktır.
İmplant Kaybı Neden Olur?
İmplant kaybının bir çok nedeninin olmasının yanı sıra en sık rastlanılanı “osseointegrasyon” adlı sorundur. Bu durumda implant çenenizdeki kemiğe düzgün bir şekilde bağlanamaz ve bu sorun implant tedavisinde başarısızlığa ve nihayetinde implant kaybına neden olur. Bu sorun kendini genellikle implant çevresindeki kemiklerde oluşan iltihap belirtisiyle gösterir.
İmplant Kaybı Durumunda Olası Seçenekler
İmplant kaybı yaşamanız durumunda takip edebileceğiniz olası adımları sizler için derledik.
1. İmplant Kırılması
Eğer implant kaybı yaşamanızın altında yatan neden implant kırılmasıysa ve çene kemiğiniz zarar görmediyse, büyük bir operasyona gerek yok demektir. Yalnızca, daha büyük bir sorunun oluşmasını önlemek adına bir an önce diş hekiminizi bilgilendirdiğinizden emin olun. Diş hekiminiz hemen başarısız olan implantınızı ortadan kaldırıp yerine bir yenisini yapabilir. Yeni implantınız yapılmadan önce başarısız olanın altında yatan sebep bu başarısızlığın tekrarlamaması adına kesin bir şekilde saptanır. Bu da ikinci implantın süresini ve kalıcılığını uzatır.
2. Osseointegrasyon’a Bağlı Sorunlar ya da İmplant Enfeksiyonu
Daha önce bahsettiğimiz gibi osseointegrasyon implant kaybının altında yatan bir başka yaygın nedendir. Osseointegrasyon; bir diş implantı ile canlı destek alveol kemiği arasında başka hiçbir doku bulunmaksızın, yapısal ve fonksiyonel bağlanması ve bütünleşmesi haline verilen addır. Bu sorunu çözmenin iki yolu bulunur ancak bunlar da kemiğin iltihaplanmasına ya da kemik kaybının seviyesine göre değişir.
- Orta Seviyeli Kemik Kaybı
Diş hekiminiz öncelikle kemik kaybına neden olan iltihabın nedenini inceler. Daha sonrasında başarısızlıkla sonuçlanan implantı ortadan kaldırır ve bir yeni implant tedavisine başlamadan önce enfekte olmuş bölgenin iyileşmesi için bir süre tanır. Ancak iyileşme süreci bir kaç ayı bulabilir.
- İleri Düzeyde Kemik Kaybı
İleri düzeydeki vakalar için diş hekiminiz genellikle yeni bir implant tedavisine başlamadan önce kemik grefti prosedürünü uygulamalıdır. Kemik grefti yeni kemik dokusunun oluşmasının sağlandığı bir tedavidir.
Dental İmplantlar Nasıl Çıkarılır? Yazımıza da Göz Atın.
Kaynak: https://www.heraldsquarecosmeticdental.com/failed-dental-implant-what-are-your-options/