Eğer ciddi derecede hasarlı, çürüyen bir dişiniz varsa ya da ciddi bir diş enfeksiyonunuz (diş apseniz) varsa diş hekiminiz bir kanal tedavisi önerebilir. Kanal tedavisi dişinizi çekmek yerine dişi onarmak ve kurtarmak için yapılır.
Kanal Tedavisi Neden Yapılır?
Diş pulpası dişinizin içindeki sinirleri, kan damarlarını bulunduran ve dişinizi besleyen yumuşak dokudur. Eğer şunlara sahipseniz enfekte olabilir:
- Derin bir diş çukuru
- Bu dokuyu rahatsız eden tekrarlanmış dental operasyonlar
- Çatlamış ya da kırılmış bir diş
- Diş zedelenmesi (görünür bir çatlak ya da çentik olmasa bile)
Eğer tedavi edilmezse diş kökünüzün etrafındaki bu dokular enfekte olabilir. Bu olduğu zaman sıklıkla acı ve şişlik hissedersiniz ve dişin içinde ve/veya diş kökünüzün sonundaki kemiğin etrafında diş apsesi oluşabilir. Enfeksiyon aynı zamanda dişinizi tamemen kaybetmeniz riskini ortaya çıkarabilir çünkü bakteriler, dişinizi ağzınızda tutan kemiğe hasar verebilir.
Kanal tedavisi normal kontrol muayenesinde yapılır mı?
Diş hekiminiz yeni bir randevu verecektir ya da diş pulpası ve dişin etrafındaki dokular konusunda uzmanlaşmış bir doktora yönlendirileceksinizdir. Bu uzman endodontist (kanal tedavi uzmanı) olarak bilinmektedir.
Ne beklemeliyim?
Bir kanal tedavisi genellikle 1 ya da 2 diş hekimi ziyareti sürer. Çok az ya da hiç acı olmaz çünkü diş hekiminiz operasyonu hissetmemeniz için lokal anestezi uygulayacaktır. Operasyon bittiğinde artık tedaviyi olmanızdan önce hissettiğiniz acıyı hissetmeyeceksiniz.
Tedaviniz başlamadan önce, diş hekiminiz:
- Dişinizi ve onu çevreleyen kemikleri daha net görebilmek için röntgen çekecektir.
- Dişiniz de dahil olmak üzere o bölgeyi uyuşturacaktır ki tedavi sırasında rahat olun.
- Dişinizi kuru, temiz tutmak ve normalde ağzınızda bulunan virüs, bakteri ve mantarlardan korumak için ince bir lateks kauçuk koyacaktır.
Tedaviniz sırasında diş hekiminiz:
- Dişinizin üstünde bir delik açacaktır.
- Dişinizin içinden ve kökün içindeki alanlardan -kök kanalı olarak da bilinir- diş sinirlerinizi çıkaracaktır.
- Dişin içini ve her kök kanalını temizleyecektir. Diş hekiminiz, dişi mikrop öldürücü ilaçlarla tedavi edebilir.
- Kök kanallarını, gelecek enfeksiyonlardan korumak için kauçuk-benzeri bir madde ile dolduracaktır.
- Kalıcı bir kaplama ya da dolgu gibi bir onarım yapılana dek dek dişi koruması için geçici bir doldurma işlemi yapılabilir.
Kanal tedavisi sonrası:
- Diş ve çevresinde birkaç gün hassasiyet hissedebilirsiniz. Meydana gelen herhangi bir rahatsızlığınızı gidermek için diş hekiminizle konuşabilirsiniz.
- Diş hekiminiz enfeksiyon yayılırsa antibiyotik yazabilir. Talimata uygun şekilde kullanın ve eğer almakla ilgili bir probleminiz varsa diş hekiminizle irtibata geçin.
Kanal tedavinizi takiben bir muayeneye daha ihtiyacınız olacaktır. Bu muayene sırasında diş hekiminiz geçici olarak yapılmış olan dolguyu kaldırıp -dişinizi daha fazla hasardan korumak için- normal bir dolgu ya da kaplama ile değiştirecektir. Dolgunun sağlam durduğundan emin olmak için kök kanalına metal ya da plastik bir post yerleştirilebilir. Bu eğer bir kaplamaya ihtiyacınız varsa onu destekleyici özelliktedir.
Bir kök kanalı dolgusu ne kadar dayanır?
Düzgün bir bakımla onarılmış dişiniz ömür boyu dayanabilir. Her gün iki defa florürlü bir diş fırçası ile ikişer dakika dişlerinizi fırçaladığınıza ve dişlerinizin aralarını temizlediğinize emin olun ve dişlerinizin sağlıklı ve güçlü olduklarına emin olmak için düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin.
Diş sağlığı ve beslenme yazımıza da göz atın!