Kırık diş, kesinlikle bir diş hekimi tarafından ele alınması gereken bir durumdur. Evde kırık diş tedavisi oldukça zordur. Dişiniz aslında iyi görünebilir; ancak ısırdığınızda, sıcak veya soğuk bir şey yediğinizde ağrır. Kırık dişler genellikle tedavi için bir tür rekonstrüktif diş hekimliği gerektirir.
Çatlamış dişlerde kanal ve kron gerekebilir iken kırılmış bir diş sadece kron gerektirebilir. Özellikle zayıf bir dolgu, dişinizin kırılmasına neden olduysa dolguların da değiştirilmesi gerekebilir. Bir diş kökünden kırılırsa kökün çıkarılmasına ve formunu geri kazandırmak için diş implantına ihtiyaç duyulabilir.
Kırık Diş Tedavileri
Dişiniz sürekli ağrıyorsa bunun nedeni hasarlı bir sinir veya kan damarı olabilir. Bu ciddi bir sorundur ve daha fazla hasarın oluşmasını önlemek için mümkün olan en kısa sürede bir diş hekimine başvurmanız gerekir. Kırık veya çatlamış diş gibi acil bir durum meydana gelirse diş hekimine gidene kadar ağzınızı güvende ve sağlıklı tutmanız önemlidir.
Seramik Dolgu
Dişi güçlendirmek için dişe seramik dolgu uygulamak gerekebilir. Bu seçenek, dişin gücünün yaklaşık %98’ini eski doğal durumuna geri getirir. Bazı durumlarda hekimler, bu prosedürü CEREC sistemi ile gerçekleştirebilirler. Böylece hekim, kırık bir dişi tek seansta düzeltebilir.
Duruma göre uzmanlar, daha ince katmanlar halindeki dayanıklı malzemeler ile seramik inleyleri veya kronları laboratuvarda yapabilirler. Ardından da uygulamasına geçerler. Bu tip durumlarda, hekimin ilk randevuda geçici bir restorasyon kurması ve 2 ila 3 hafta sonra başka bir ziyarette nihai restorasyonu gerçekleştirmesi gerekecektir.
Kırık Diş Yapıştırma
Etkilenen hayati bölümün yüzeyi küçükse diş hekimi, pulpanın açıkta kalan kısmına rahatlatıcı bir bandaj koymaya çalışabilir. Bazı durumlarda, pulpada bir yara izi kalması mümkündür. Duruma göre diş hekiminiz, dişi yeniden oluşturmak için geçici bir dolgu yapmayı tercih edebilir.
Birçok diş hekimi, hasarlı diş için en az müdahale gerektiren diş prosedürü olarak “yapıştırmayı” düşünür. Bu işlemi uygularken dişin görünümünü düzeltmek ve iyileştirmek için karmaşık olmayan bir kompozit malzeme kullanır. Daha sonra mavi ışık, kompozit kalıbı sertleştirir ve dişi sabitler.
Kök Kanalı
Pulpanın geniş bir alanı etkilenirse veya kırılan dişe bağlı olarak çok fazla ağrı varsa kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Bu tedavi, doğal dişin sert dokusunun tutulması ve içindeki yumuşak kısım olan pulpanın çıkarılmasından oluşur. Dişin kalan yapısı ve desteği iyi durumda ise bu aşamada kanal tedavisine geçilmesi en uygunudur.
Hem kırılmış hem de çatlamış dişler, dişin boşluk bölgesinde gelişen pulpa enfeksiyonuna yol açabilir. Diş hekimleri böyle bir durumda kırık dişlerin tedavisi için kanal tedavisi önermektedir. Önce enfeksiyonu çıkarırlar ve ardından enfeksiyonun yayılmasını önlemek için bir kron yerleştirirler.
Kronlar
Kanal tedavisini tamamladıktan ve ağrıyı giderdikten sonra, diş hekimi dişi bir kronla korumayı seçebilir. Kronlar kırık dişleri örter ve söz konusu dişin bütünlüğünün kötü olduğu durumlarda faydalıdır.
Gidişata bağlı olarak tek seansta CEREC teknolojisi ile kron üretimi mümkündür. Durum, estetik kaygılar ya da bir laboratuvar teknisyeninin işbirliğini gerektirdiğinde kronların özel laboratuvarlarda imal edilmesi de bir seçenektir.
İmplantlar
Bazen diş, diş eti veya kemik seviyesinin altından da kırılabilir. İlk durumda doğrudan lazerle diş eti seviyesinin ayarlanması (lazer gingivektomi) mümkündür. Bu prosedür, hekimin dişi temizlemesini ve onarmasını sağlar.
Diş etinin altında hatta kemik seviyesine kadar olan diş kırıklarında, etrafındaki kemiği ve diş etini ayırarak onarmak mümkündür. Diş, diş eti ve kemiğin çok altından kırılmışsa bazen de çekilmesi gerekir. Doktorlar genellikle bu prosedürü implant yerleştirme yöntemiyle sonlandırır.
İlginizi Çekebilir: Diş İmplantları Hakkında Yanlış Bilinen Gerçekler