fbpx
misvak

Misvak Nedir/Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Misvak, diğer çiğneme çubukları ile birlikte diş hijyeninin belgelenmiş ilk şekli olarak kabul edilir. Hala Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta ve Güneydoğu Asya’da yaygın olarak kullanılmaktadır ve tartışmasız antik dünyanın en faydalı sırlarından biridir.  

Bitkisel Bir Diş Fırçası Görevi Görür 

Yıllar boyunca diş araştırmacıları ve tıbbi yayınlar, Salvadora Persica veya Arak ağacı olarak da adlandırılan çok özel bir ağacın köklerinden ve dallarından elde edilen misvaktaki doğal anti-bakteriyel özellikleri incelemiştir. Diş fırçası ağacı olarak da bilinen bu ağacın bir parçası olan misvak, bir kalemle hemen hemen aynı boyuttadır. Ancak biraz daha uzun, kısa veya geniş olabilir. Araştırmaların birçoğu, doğru kullanıldığında misvakın ağız hijyenini şu konularda olumlu yönde etkileyebileceğini ortaya koymaktadır: 

  • Plak azaltma 
  • Diş beyazlatma 
  • Kötü kokuyla mücadele 
  • Bakterileri öldürme 
  • Tükürük salgısını artırma 
  • Nikotin bağımlılığına yardımcı olma 

Salvadora Persica’nın köklerine ve dallarına ek olarak, meyvelerinde ve yapraklarında doğal ilaçlar taşıdığı da kaydedilmiştir. 2008 yılında Dünya Sağlık Örgütü, misvakı diş fırçasına sağlıklı bir alternatif olarak önermiştir. 

Ekonomiktir ve Çevre Dostudur 

Daha önce misvak kullanmadıysanız doğal faydaları konusunda şüpheci olmanız normaldir. Diş fırçanızı tamamen değiştirmeseniz bile misvakın ek bir ağız hijyeni yöntemi olarak kullanılması, sağlığınız üzerinde önemli etkiler yaratabilir. Misvak sadece ekonomik ve çevre dostu olmakla kalmaz, taşınabilirliği ve kendi kendini temizleyen dış tabakası ile daha temiz ve sık bir fırçalama sağlar. 

Florürlü diş macunu ve manuel diş fırçaları, 50 yılı aşkın bir süredir klinik koruyucu diş bakımının standardı olmuştur. Bununla birlikte bazı ebeveynler tarafından florür kullanımına itiraz edilmesi, bu ticari macunların evrensel olarak kabul edilmediği anlamına da gelmektedir. Piyasada misvak özü içeren florür içermeyen birçok macun da bulunmaktadır. Ancak bu macunları, florürlü macunlarla ve tek başına bir ajan olarak misvak ile karşılaştıran çalışma sayısı yok denecek kadar azdır. 

Misvak ise kültürel ve bilimsel bir ağız hijyeni mirası olarak günümüzde kanıta dayalı kriterler üzerinden değerlendirilmektedir. Bu çiğneme çubuklarının mekanik ve kimyasal temizleme etkinliğinin diş fırçasınınkine eşit ve bazen daha fazla olduğu, birçok klinik çalışma tarafından doğrulanmıştır. Bulunabilirliği ve faydalı etkisi nedeniyle de Dünya Sağlık Örgütü tarafından ağız hijyeni için önerilmektedir. 

Yapılan araştırmaların, sağlık uzmanlarının misvak hakkında daha iyi bilgi ve farkındalığa sahip olmalarına katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Aynı zamanda çeşitli sebeplerle düzenli ağız hijyeni önlemleri almayan kişilerin ya da kültürel olarak farklı hasta popülasyonlarının yaşam kalitelerini iyileştirmelerine yardımcı olacağı umulmaktadır. 

Misvak Ne Zaman Kullanılmalıdır? 

Dişlerin ve ağzın etkin bir şekilde temizlenmesi için misvakın ne zaman kullanılması gerektiği üzerinde özellikle durulmuştur. Genellikle sabah, öğleden sonra veya gece için belirli bir zaman tahsis edilen diş fırçasının aksine, misvak günün farklı saatlerinde kullanılabilir. Bu çiğneme çubuğu, şekeri aside dönüştüren bakterilerin yok edilebilmesi için yemeklerden önce veya yemeklerden hemen sonra kullanılmalıdır. Doğal olarak meydana gelen bu etkilerin tüm faydalarının gerçekleşmesi için günde beş kez misvak kullanılması tavsiye edilir.  

Bu minik ve organik fırçanın düzenli kullanımı, temel sağlık kurallarına uygundur ve belirli kültürel-dini inanç ile normlarla uzun süredir yerleşmiş bir uygulamadır. Ayrıca İslam kültürlerinde misvak, Hz. Muhammed’in günlük sağlık rejiminin bir parçası olarak uygulanmasına atıfta bulunularak “sünnet” kabul edilir. Arap ülkelerinde Misvak’ın popülaritesi oldukça yüksektir. Bunun sebebi ise diğer ağız hijyeni yardımcılarına ek olarak kullanılması halinde, etkili bir kimyasal temizlik sağlama yeteneğini olduğunu doğrulayan bazı çalışmaların olmasıdır. 

İlginizi Çekebilir: Evcil Hayvan Diş Sağlığı Nasıl Olmalıdır?

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x