Güzel ve sağlıklı dişlere sahip olmak için genelde sadece dişlerimizi fırçalamakla yetiniriz. Hatta onları iyice temizlemek ve beyazlatmak için çeşit çeşit macunlar kullanırız. Fakat bu, çoğu zaman yeterli olmaz. Kapsamlı bir ağız bakımı için diş fırçalama, diş ipi kullanma ve dil temizliği birlikte yapılmalıdır. Ancak bu şekilde ağzımızı bakterilerden en iyi şekilde arındırmış oluruz.
Dil Temizliğinin Faydaları
Her ne kadar basit bir şeymiş gibi gözükse de dil temizliği ağız sağlığı için büyük bir önem taşır. Öncelikle sakız hastalığı gibi ağız kokusuna sebep olabilen sorunların yok olmasına yardımcı olur. Genelde ağız kokusunun en büyük sebeplerinden birisi dil temizleme konusunda titiz davranmamaktır. Bu sebeple yapacağınız düzenli dil bakımı, bu sorundan kurtulmanızı sağlayabilir.
Özellikle diş ve diş eti etrafında toplanan bakteriler gece uyurken dil yüzeyinde birikir. Bu birikme sürekli devam eder. Bu da uzun vadede pek çok ağız ve diş problemine yol açabilir. Dil temizliği, biriken bu bakterileri ortadan kaldırmak için en iyi yoldur. Böylece meydana gelebilecek olası diş ve diş eti problemleri engellenmiş olur.
Dilde biriken bakteriler daha sonraları plak oluşumuna sebep olabilir. Bunun da damak tadınıza olumsuz bir etkisi olabilir. Fakat düzenli olarak yapılan dil temizliği, tat kaybı yaşamanızı engelleyebilir.
Dil Temizliği Yapılmazsa Ne Olur?
Dil temizliği, ağız ve diş bakımı rutininde çoğunlukla atlanan bir adımdır. Fakat bu dikkatsizlik pek çok sorunu meydana getirebilir. Öncelikle dil üzerinde biriken bakteriler zamanla çoğalarak dişlere yayılabilir. Sonrasında bu bakteriler diş eti iltihaplanmalarına yol açabilmektedir. Bu iltihaplar tedavi edilmezlerse diş kaybı, gebelikte düşük yapma ve kalp krizi gibi birçok sağlık problemine neden olabilir.
Dil temizlenmediği takdirde dil üzerinde lekelenmelerin olması kaçınılmazdır. Dilin üzerinde biriken yiyecek ve içecek parçaları temizlenmezse dilin “papilla” bölümünde renk değişimleri meydana gelebilir. Bu da ileriki zamanlarda dilin kararmasına ve tüylü görünmesine neden olabilir. Eğer düzenli bir şekilde dil temizliği yaparsanız, bu tür problemlerle karşılaşmazsınız.
Dil Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Dili temizlemenin en kolay yolu dişleri fırçalarken dili de fırçalamaktır. Bunu da dilinizi tamamen dışarı çıkardıktan sonra fırçalayarak kolaylıkla yapabilirsiniz. Fakat dikkat etmeniz gereken nokta sert kıllı fırçalar kullanmamaktır. Çünkü sert kıllar, dilinize faydadan çok zarar verir. Bir diğer yöntem olan dil temizleme aparatı da oldukça pratiktir. Aparatı dil köküne kadar getirdikten sonra dilin ucuna doğru hareket ettirin. Sonrasında gargara yaparak ağzınızı çalkalayın. Bu işlemi iki veya üç defa yapmanız yeterli olacaktır.
Bu Yazı İlginizi Çekebillir: Ağız Kanseri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?