Ağız kokusu, her gün yaklaşık 80 milyon insanı etkileyen yaygın ve utanç verici bir durumdur. Ağzınızda kötü kokuya neden olabilecek çeşitli zararsız faktörler olsa da bazen altta yatan daha büyük bir sorunun göstergesi olabilir. Hemen hemen herkes hayatlarının bir noktasında ağız kokusuyla mücadele eder. Bazı durumlarda, iyi bir diş hijyeni bile bu durumu devam ettirebilir.
Kötü nefes, bazı insanlar için sosyal kaygı nedeni haline gelebilir. Kapsamlı bir ağız hijyeni düzeni, nefesinizi nispeten taze ve sağlıklı tutar. Kalıcı ağız kokusu, altta yatan daha büyük bir sağlık sorununun işareti de olabilir. Dolayısıyla bunu önlemek için elinizden gelen her şeyi yaptığınızı düşünüyorsanız ancak hala aynı sorunla mücadele ediyorsanız bir diş hekimine başvurmanız en doğrusudur.
Ağız kokusunun birçok nedeni vardır. Vakaların % 85’inde altta yatan neden ağızdan kaynaklanmaktadır. Bazı durumlarda sorunun kaynağı, ağzınızın dışındaki faktörler de olabilir.
Doğru Fırçalama Yapın ve Diş İpi Kullanın
Ağız hijyeninin temel omurgası, rutin diş ipi kullanımı ve dişlerin fırçalanmasıdır. Bu dişlerinizi plak, tartar ve istenmeyen bakterilerden arındıracaktır. Günde en az bir kez diş ipi kullanmalı ve yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla günde iki ila üç kez fırçalamalısınız. Hatta elektrikli bir diş fırçası da deneyebilirsiniz. Unutmayın ki diş fırçanızın kılları dişlerinizin arasına ulaşamaz, bu nedenle diş ipi kullanmak çok önemlidir. Diş ipi kullanmayı her gün deodorant kullanmak gibi düşünmeniz gerekir.
Çok Su İçin
Ağız kokusuna neden olan durumlardan biri olan asit reflü, daha fazla su içilerek hafifletilebilir. Ayrıca burun akıntısı da çoğu insanın düşündüğünden daha yaygın bir ağız kokusu nedenidir. Daha fazla su içmek boğazınızın arkasındaki salgıları serbest bırakarak nefesinizi tazeler.
Vücudunuz yeterince tükürük üretmiyorsa ağız kuruluğu gelişebilir. Sabah uyandıktan sonra ağzınızın ve nefesinizin size nasıl hissettirdiğini düşünün. Ağız kuruluğu birçok ilacın ortak bir yan etkisi de olabilmektedir. Artan su tüketimi, ağzı nemlendirecek ve işlerin sorunsuz yürümesini sağlayacaktır.
Tarçın veya Ksilitol İçeren Sakız Çiğneyin
Tarçın aroması ağız boşluğunuzu güzel kokmasını sağladığından, ağzınızdaki oral bakterileri kontrol etmeye yardımcı olabilir. Bu baharatta bulunan sinnamaldehitler, anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Böylece çiğnerken nefesinizi iki anlamda da tazelersiniz.
Sakızın mekanik etkisi, dişlerinize yapışabilecek artık yiyecek parçacıklarını ortadan kaldırarak ağız kokusunun uzak durmasına da yardımcı olabilir. Eğer temizlenmezlerse artık kalıntılar ağzınızda bozularak kötü bir koku yayabilir.
Sigara İçmeyi Bırakın
Tütün ürünleri, oluşturdukları diğer sağlık riskleriyle birlikte kronik ağız kokusunun büyük bir nedenidir. Tütünün içindeki nikotin, ağzınızdaki kan damarlarını daraltabilir ve üretilen tükürük miktarını azaltabilir. Dolayısıyla sigara içmek ağzınızı kurutabilir ve bu da bakterilerin büyümesi için daha iyi bir alan sağlar. Bu etkiler, sigara içenlerde sıklıkla görülen ağız kokusunun sebebidir.
Sigara kokusu dişler kaç kez fırçalanırsa fırçalansın, kalmaya devam edecek kadar güçlüdür. Kişi sigarayı bıraktıktan sonra ağız içindeki kan akışı ve tükürük üretimi normale döner.
Anti-Bakteriyel Gargara Kullanın
Anti-bakteriyel gargara, ağzınızdaki mikropları öldürür. Gargara bir sıvı olduğundan, dil üzerinde bulunanlar da dahil olmak üzere ağız boşluğunuzdaki çok sayıda çatlak ve yarıklara kolayca ulaşabilir. Birçok anti-bakteriyel gargara türü, aktif bileşen olarak klorheksidin içerir. Bununla birlikte, bazıları da antimikrobiyal madde olarak alkol içerir. Alkol bazlı gargaralar ağız dokularını kurutabilecekleri için sıklıkla tercih edilmezler.
Gün boyunca ağızdaki bakterileri temizlemek için yeterli tükürük olmazsa ağzınızdaki kokular hızla yeniden ortaya çıkabilir. Bu nedenle, alkolsüz anti-bakteriyel temizleyiciler ile ağzı çalkalamak en iyisidir. Gargaranın hoş olmayan bir kokuyu kapatırken altta yatan sağlık sorununu tedavi etmeyeceğini unutmamak önemlidir.
İlginizi Çekebilir: Nikotin Sakızı Dişlere Zararlı mı?