fbpx
nikotin-sakızı-dis-sagligi

Nikotin Sakızı Dişlere Zararlı mı?

Sigara; dişlerinizi bırakın, genel ağız sağlığınız için de oldukça zararlıdır. Zararı azaltmak adına bazı insanlar sigarayı bırakmaya yardımcı olması için nikotin sakızı kullanmayı tercih eder. Bu şekilde bir nikotin alımı biçiminden diğerine geçmek kolay gözükebilir. Ancak nikotin sakızının zararsız olduğu fikri yanlıştır. Nikotin sakızı, sigara içmek kadar açık bir şekilde zarar vermese de dişlere olumsuz yan etkileri olabilir. 

Ağız İçerisindeki Etkileri Nelerdir? 

Nikotin sakızından kaynaklanan yaygın yan etkiler arasında diş eti kanaması, çok fazla tükürük, hıçkırık, hazımsızlık, ağızda hafif şişme, dişlerde veya yanaklarda yaralanma, mide bulantısı, mide rahatsızlığı ve boğaz ağrısı bulunur. 

Daha az yaygın veya seyrek görülen yan etkiler için ishal, ağız kuruluğu, diş etlerinde şişme, dilde/boğazda/ağızda yaralar, kas ağrısı, döküntü ve terleme sayılabilir. 

Bu semptomlardan herhangi biri gelişir veya güçlenirse hemen doktorunuzla konuşmanız gerekir. Bazı kişiler, düzenli diş hijyeni sağlarlar. Bu durumda nikotin sakızı kullanırken ağız sağlıklarında gözle görülür sorunlar olmayabilir. Fakat unutulmamalıdır ki düzenli olarak diş ipi kullanıp dişlerini fırçalayanlar bile nikotinin yarattığı ağız sağlığı sorunlarıyla mücadele edebilirler. 

TME’yi Tetiklemesi 

Gün içerisinde çokça sakız çiğnemek, çene kemiğinizi kafatasınıza bağlayan eklemde ağrıya neden olan bir rahatsızlık olan temporomandibular eklem bozukluğunu tetikleyebilir. Bu bozukluk, yemek yemeyi ve konuşmayı ağrılı hale getirebilir ve bazen çenenin kilitlenmesine neden olabilir. 

Dişlerdeki İşlemleri Bozma 

Her türlü sakız çiğneme eylemi dişinizde önceden yapılmış müdahalelere zarar verebilir. Nikotin sakızı kullanıcılarının çiğneme düzenliliği; diş kronunu gevşetme, diş dolgusunu çıkarma ve takma dişi yerinden çıkarma riskini artırır. 

Kuru Ağız 

İşin enteresan tarafı, normal sakız ağız kuruluğuna yardımcı olabilir iken nikotin sakızı ise ağız kuruluğunun nedeni olabilir. Ağız kuruluğu ile bakteriler birikebilir ve nikotin bir bağışıklık bastırıcı gibi davrandığı için hızla enfeksiyona yol açabilir, bu da sizi hastalıklara daha duyarlı hale getirir. 

Ağız Kuruluğu Hakkında Her Şey

Ağız Yaraları 

Düzenli olarak nikotin sakızı kullananlar, çoğunlukla dillerinde ve yanaklarında ağız yaraları oluştuğundan bahsetmiştir. Bu yaralar, sürekli nikotin sakızı kullanımıyla tahriş olabilir ve kullanıcı iyileşene kadar sakız çiğnemeyi bırakmazsa daha da kötüleşebilir.  

Damar Problemleri 

Nikotin aynı zamanda bir vazokonstriktördüryani kan damarlarınızı daraltır. Bu maddenin diş etlerinizle doğrudan temas etmesi, oradaki kan damarlarını büzüştürdüğü ve diş eti hastalılıklarının daha ciddi aşamalarının başlamasını kolaylaştırdığı anlamına gelir. 

Bu nedenle, sigarayı bırakmak için ilk yolculuğunuzda nikotin sakızı yardımcı olabilirken hem dişlerinizi korumak hem de nikotin bağımlılığını tamamen sona erdirmek için mümkün olan en kısa sürede kullanımınızı azaltmanız en iyisidir. 

Nikotin Sakızının Zararlarını Azaltmak İçin Alınabilecek Önlemler 

Bu sakızdaki nikotin miktarı, normalin oldukça üzerindedir. Aynı zamanda güçlü ve potansiyel olarak bağımlılık yapan bir maddedir. 

  • Sakız çiğnemeden 15 dakika önce veya çiğneme esnasında bir şey yemeyin ya da içmeyin. 
  • 6 aydan fazla nikotin sakızı kullanmayın, bağımlılık yapabilir. 
  • Nikotin sakızı kullanmadan önce doktorunuzla tıbbi geçmişiniz hakkında konuşun. 
  • Hamileyseniz, hamile kalmayı planlıyorsanız veya emziriyorsanız sakızı kullanmayın. 
  • Alerjik reaksiyon (kurdeşen veya kızarıklık) geliştirirseniz sakızı kullanmayı bırakın ve derhal doktorunuzla iletişime geçin. 
  • Yan etkilerden ve bağımlılıktan kaçınmak için sakızı yavaşça çiğneyin ve doktorunuzun talimatlarına uyun. 
  • Sakız, diğer ilaçlarla birlikte alındığında zararlı olabilir. Kafein ve hatta hafif ilaçlar bile risk taşır. 

Dünyada milyonlarca insan sigarayı bırakmak için her yıl nikotin sakızı denemektedir. Ancak bunlar; kabarcık, yara, çene ağrısı ve ağız tahrişi gibi bazı ağız sorunlarına neden olabilir. Bununla birlikte akılda tutulması gereken şey; nikotin sakızının sigarayı bırakmaya sadece “yardımcı olduğudur.” Bu sebeple bilinenin aksine hayatın geri kalanı için kullanılmamalı, sadece birkaç hafta veya ay boyunca çiğnenmelidir.

4 2 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x