fbpx
ağız ve diş hastalığı

Önemsemeniz Gereken 5 Ağız ve Diş Hastalığı

1. Ağız Yaraları

Birkaç çeşit ağız ve diş hastalığı vardır. Ağız yaraları oldukça sinir bozucu ve rahatsız edici olabilir. Ağız yarası iki haftadan fazla sürmediği sürece, endişelenecek bir şey değildir ve kendi başına kaybolacaktır.

Yaygın ağız yaraları, dudaklarda değil, ağızda meydana gelen pamukçuk yaralarıdır (aftöz ülserler). Bulaşıcı değillerdir ve birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilirler. Ancak, iki hafta sonra kaybolmazlarsa bir diş hekimine danışmanız gerekir.

Uçuklara Herpes simpleks virüsü neden olur ve dudakların kenarında görülür. Bulaşıcıdırlar ve gelip giderler, ancak tamamen iyileştirilemezler.

Ağız yaraları ayrıca bebeklerde, protez kullananlarda, diyabetli kişilerde ve kanser tedavisi sırasında görülebilir. Ayrıca ağız mantarı enfeksiyonu olan oral pamukçuk veya kandidiyazda da görülürler.

2. Diş Erozyonu

Bir diğer ağız ve diş hastalığı olan diş erozyonu mineye saldıran asitlerin mineyi aşındırmasından kaynaklanır. Diş erozyonu belirtileri ve semptomları dişte hassasiyet, diş minesinin çatlaması olabilir. Diş erozyonu insanların düşündüğünden daha yaygındır, ancak kolayca önlenebilir.

3. Diş Hassasiyeti

Diş hassasiyeti milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir sorundur. Temel olarak, diş hassasiyeti, dişlerinizde tatlı yiyeceklerden, soğuk havadan, sıcak ve soğuk içeceklerden, veya dondurmadan kaynaklanan ağrı veya rahatsızlık hissetmeniz anlamına gelir. Hassas dişleri olan bazı insanlar fırçalama ve diş ipi kullanırken bile hassasiyet duyarlar. İyi haber, hassas dişlerin tedavi edilebileceğidir.

Hassas dişler, diş kaybını veya çene kemiğinizde enfeksiyon oluşmasını önlemek için diş hekiminiz tarafından tedavi edilmesi gereken çatlak bir diş veya diş apsesi belirtisi olabilir. Aniden diş hassasiyeti geliştirirseniz, tedavi edilmesi gereken bir hastalık olup olmadığını görmek için diş hekiminizden randevu alın. Ağız ve diş hastalığınızı sık sık kontrol edin.

4. Diş Ağrısı ve Acil Durumlar

Diş hekimine düzenli ziyaretleriniz sayesinde birçok diş ağrısı ve acil durumdan kolayca korunabilirsiniz. Ani bir diş ağrısı yaşamak çok acı verici ve korkutucu olabilir. Bu acil durumlar kırık veya çatlak bir diş, apseli diş veya bir kaza sonucu soketinden çıkan diş olabilir.

Dilinizde, dudaklarınızda veya ağzınızda derin kesikler varsa, çeneniz kırıldıysa veya çıktıysa hemen bir hastaneye gidin. Yutma güçlüğüne sebep olan bir diş apseniz varsa, ateşiniz çıktıysa ve yüzünüz şiştiyse vakit kaybetmeden acile gidin.

5. Estetik Sorunlar

Çekici olmayan bir gülümseme teknik olarak bir “diş problemi” olmasa da, birçok hastanın diş tedavisi istemesinin ana nedenidir.

Çekici olmayan bir gülümseme, bir kişinin benlik saygısını gerçekten azaltabilir. Neyse ki, günümüzün teknolojileri ve gelişmeleriyle herkes güzel bir gülümsemeye sahip olabilir. Diş beyazlatma, diş implantları, ortodonti veya diğer kozmetik diş tedavileri sayesinde diş hekiminizin size hayallerinizdeki gülümsemeyi verebilme şansı vardır.

Çocuklarda diş gelişimi ve ağız-diş bakımı nasıl olmalı makalemize de göz atın!

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x