Parmak emmek, bebeklerin doğal bir refleksidir. Parmaklarını, emzikleri ve diğer objeleri emmek bebeklerin güvende ve mutlu hissetmelerini sağlayabilir ve çevrelerini öğrenmelerine yardım edebilir. Bu yüzden parmak emmekten ve emzik kullanmaktan tamamen veya erkenden kaçınmak bebek için bir stres kaynağı olabilir. Bunun yerine, riskleri öğrenmek ve kademeli bir biçimde parmak emme ve emzik kullanma alışkanlığını bırakmak daha sağlıklı olacaktır.
Bebekler dışında, küçük çocuklar da kendilerini sakinleştirmek için ya da uykuya dalabilmek için parmak emebilirler.
Parmak emmek, çocuğumun dişlerini nasıl etkileyebilir?
Kalıcı dişler ortaya çıkmaya başladığında parmak emme, ağzın düzgün bir şekilde gelişmesi ve hizalanmasıyla ilgili sorunlara neden olabilir. Aynı zamanda ağzın üst kısmında da değişikliklere sebep olabilir.
Emzikler, parmak emmeyle aynı şekilde dişleri etkileyebilir ancak genellikle kırması daha kolay bir alışkanlıktır.
Emme yoğunluğu, dental sorunların ortaya çıkıp çıkmayacağını etkileyen bir faktördür. Eğer çocuk baş parmağını ağzında pasifçe dinlendiriyorsa, kuvvetli bir şekilde parmağını emene göre daha az problem yaşama ihtimali vardır. Bazı agresifçe parmak emen çocuklar süt dişleriyle ilgili sorunlar yaşayabilir.
Çocuklar ne zaman baş parmaklarını emmeyi bırakırlar?
Çocuklar genellikle 2 ile 4 yaşları arasında ya da kalıcı dişleri ortaya çıkmaya başladığında emmeyi bırakırlar. Eğer çocuğunuzun süt dişlerinde değişiklikler fark ederseniz ya da çocuğunuzun parmak emmesi hakkında endişeleniyorsanız diş hekiminize danışın.
Çocuğumun parmak emmesini nasıl durdururum?
- Emmediği için çocuğunuzu övün.
- Çocuklar genellikle kendilerini güvende hissetmediklerinde ya da rahatlık istediklerinde parmaklarını emerler. Anksiyetenin sebebini düzeltmeye ve çocuğunuzu rahat hissettirmeye odaklanın.
- Daha büyük bir çocuk için, onu bir durma methoduna dahil edin.
- Diş hekiminiz, eğer emmeyi bırakmazsa neler olabileceğini açıklayıp çocuğunuzu teşvik edebilir.
Eğer bu taktikler işe yaramazsa çocuğunuza bu alışkanlığı, parmaklarına yara bandı takarak ya da geceleyin ellerine bir çorap geçirerek hatırlatın. Diş hekiminiz ya da doktorunuz parmağı kaplayacak tadı acı olan bir ilaç yazabilir ya da ağız plağı kullanmayı önerebilir.
Ancak yine de, çocuğunuz için en iyi yöntemi, çocuğunuzu en iyi tanıyan kişi yani siz bilebilirsiniz. 🙂
Yirmilik diş çekiminden sonra beslenme adlı makalemize de göz atın!