Diş sorunları söz konusu olduğunda çoğu insanın aklına önce şeker gelir. Herkes şekerin dişlerinizi çürüttüğünü bilir. Ancak konu sadece çürükler değildir, periodontal hastalıklar; bir diğer adıyla diş eti iltihabı söz konusu olduğunda, durumun daha ilginç bir yanı vardır: İltihaplanma.
Periodontal Hastalıklar Çürüklerden Farklıdır
Periodontal hastalık, ağızda inflamatuar bir bakteriyel durumdur. Herkesin ağzında bakteri vardır ve bu tamamen normaldir. Dişlerinizi düzenli olarak temizlerseniz herhangi bir soruna yol açmazlar. Ancak bu bakteriler; dişlerin üzerinde bırakılırlarsa sertleşerek tartar oluşturabilir, iltihaplanmaya neden olabilir ve diş etlerini enfekte edebilirler. Buna da diş eti iltihabı denir. Diş eti iltihabı tedavi edilmezse daha da kötüleşebilir.
Ağız hijyeni ve düzenli kontroller, periodontal hastalığın gelişmesini önlemek için çok önemlidir. Bununla birlikte, daha önce periodontitis teşhisi konulduysa hangi gıdalardan kaçınmanız gerektiğini öğrenmek ağız sağlığınıza büyük fark yaratacaktır.
Asidik Gıdalar
Asidik gıdalar bakteri ve diğer mikroorganizmalar için mükemmel bir ortam sunar. Özellikle turşu, turunçgiller, kahve ve çay gibi yiyecekler; iltihabı artırabilir, durumunuzu kötüleştirebilir ve Periodontal Hastalıklar için tedavini etkilerini yavaşlatabilir.
Beyaz Ekmek
Ekmeğin içindeki maddeler kolayca şeker halinde parçalanır ve dişleriniz için kötü bir hale gelir. Ek olarak bu şekerler artık dişlerin arasına kolayca sıkışan macun benzeri bir maddeye dönüşmüştür. Böylece şeker, sonunda sertleşerek tartara dönüşecek olan bakteriler için bir beslenme imkânı sağlar.
Çok fazla nişasta tüketmemek için dengeli bir beslenme düzeni sürdürmeye dikkat etmede elinizden geleni yapmanız gerekir. Eğer dünyadaki birçok insan gibi bir ekmek aşığıysanız o zaman bu öğünleri diş ipi ile ve/veya dişlerinizi fırçalayarak takip ettiğinizden emin olun.
Tatlılar
Şeker, dişlerin ve diş etlerinin bilinen bir düşmanıdır. Diş çürümesine yol açabilir ve diş eti hastalığını şiddetlendirebilir. Ancak ekstra dikkatli olmanız gerekir; sadece saf tatlılar değil, pek çok gıda da şekere dönüşebilir. Meyveli yoğurt, makarna sosu ve hatta fıstık ezmesi de yüksek miktarda şeker içerir. Bunun için gıdaları tüketmeden önce etiketini kontrol ettiğinizden emin olun. Periodontal hastalık sonrasında da aşırı şeker içeren yiyeceklerden kaçının.
Alkol
Alkol içmek sağlığınızı birçok farklı şekilde etkileyebilir. Ağız sağlığı söz konusu olduğunda alkol, ağız kanserinin ikinci önde gelen nedenidir ve periodontal hastalıkta büyük rol oynar. Alkol içmek ağzınızı kurutabilir, bu da bakterilere karşı daha az savunmasız olduğunuz anlamına gelir.
Bu, alkolü diyetinizden tamamen çıkarmanız gerektiği anlamına gelmez; ancak ne kadar ve ne sıklıkla tükettiğinize dikkat edin. Ayrıca, tükettiğiniz alkollü içeceklerin türüne de özen göstermeniz gerekir. Örneğin, karışık kokteylleri tercih ediyorsanız bu içeceklerin çoğunun şekerli meyve suları ve/veya gazlı içeceklerle karıştırıldığını ve bu anlamda bazı kokteyllerin üçlü bir tehdit haline geldiğini unutmayın.
Patates Cipsi
Listede sırada gazlı içeceklerin en yakın arkadaşı var: Patates cipsi. Bu bağımlılık yapan nişastalı atıştırmalık, çiğnendikten sonra sakızlı hale gelen bir dokuya sahiptir. Ortaya çıkan madde; ağzınızda kalır, dişlerinize yapışır ve asit üreten bakterilere neden olur.
Ek olarak nişastalı yiyecekler ağzınızı kurutabilir. Tükürük, diş eti hastalığının erken belirtilerini onarmaya yardımcı olduğundan bu gıdalar, ağzınız kuruduğunda tükürük seviyenizi düşürür ve tükürüğün işini yapmasını engeller.
Buz
Diş eti hastalığınız varsa soğuk yiyecek ve içecekleri yemek veya içmek çok fazla ağrıya neden olabilir. Çünkü bu durum, dişlerinizin ve diş etlerinizin sinirlerini etkileyerek onları dış uyaranlara karşı daha hassas hale getirir.
Periodontal hastalık, dişlerinizin bütünlüğü konusunda sürekli endişelenmenize neden olan bir yük olabilir. Ancak doğru tedavi, uygun ağız hijyeni ve sağlıklı beslenme ile bu zorluğun üstesinden gelebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Düzenli Fırçalamaya Rağmen Çürük Nedenleri