fbpx
Plak ve Tartar

Plak ve Tartar Nasıl Temizlenir?

Plak, bakterilerin dişe yapışan, gözle görünmeyen bir tabakasıdır. Bunlar, sadece şekerden beslenmekle kalmaz; diş minesini aşındırır, dişlerinizin çürüme ve diş eti hastalıkları oluşumu riskini arttırır. Bu bakterilerin birikmesini önlemenin en iyi yolu iyi bir ağız hijyeni sağlamak ve her altı ayda bir diş hekimi randevusu almaktır. Güvenle gülümseyebilmek için plak ve tartar nasıl yok edildir? Bunu öğreneceğiniz bu yazının devamını okuyun.

Plak ve Tartardan Kurtulmak İçin Dişlerinizi Fırçalayın ve Diş İpiyle Temizleyin

Bakteriler karanlık nemli ortamlarda yaşamayı sever – ağzınızın içi gibi. Şekerli yiyecekler yediğinizde bakteriler diş minenizi aşındıracak ve diş eti dokunuza saldıracak asitler üretmektedir. Diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının en büyük sebeplerinden biri plaktır. Bu sebeple, dişlerinizi günde iki defa fırçalamak ve günlük olarak diş ipiyle dişlerinizi temizlemek isteyeceksiniz. Dişleri fırçalamak plağı dişlerin yüzeyinden yok eder, böylece daha iyi bir ağız sağlığının keyfini sürebilirsiniz.

Plak ve Tartar

Diş Hekimi Muayenesi İçin Randevusu Alın

Plağı ortadan kaldırmanın en iyi yolu her altı ayda bir diş hekimi randevusu almaktır. Diş temizleme randevunuz sırasında, bir diş hekimi bir skaler (kazıyıcı) ile plağı nazikçe kazıyabilir. Plağın çoğunu evde yok edebiliyor olsanız da diş hekimleri, dişlerin aralarında ve diş etlerinizde saklanan plağa ulaşmak için özel aletler kullanmaktadır. Bir diş hekimi aynı zamanda diş taşını (tartarı) ortadan kaldırabilir.

Plak tartara dönüştüğünde, lokal diş hekiminizden randevu almanız gerekmektedir. Tartarı dişlerinizden kendi başınıza ortadan kaldıramazsınız. Eğer diş taşınız varsa en yakın zamanda randevu almak isteyeceksiniz. Tartar birikimi çürük, diş eti iltihabı ve periyodontal hastalık oluşma riskini arttırır.

 Diş hekiminizin plak ve tartar birikimiyle ilgili size yardım edebileceği çeşitli yollar vardır. Örneğin, arka dişlerinizde derin çukurlar ve oluklar varsa diş hekiminiz diş kaplamaları önerebilir. Bir diş kaplaması plak birikiminden oluşan çürükleri önlemeye yardımcı olur.

Ağız Hijyeni Rutininizi Tekrar Gözden Geçirin

Eğer önerilerimizden sonra plaktan kurtulma konusunda işiniz rast gitmediyse kendinize ağız sağlığınızı korumak için her şeyi yapıp yapmadığınızı sorun. Örneğin, çoğu hasta plağı yok etmek için yeteri kadar uzun süre dişlerini fırçalamıyor. Çoğu diş hekimi, dişlerinizi fırçalamanın en az 2 dakika sürmesi gerektiği konusunda aynı fikirde. Ayrıca, rutininiz sırasında arka dişlerinizi ihmal etmediğinize emin olun.

Eğer çoktan kullanmadıysanız, florür içeren bir ağız gargarası kullanmanız iyi bir fikir olabilir. Florür, dişlere ihtiyacı olan minarelleri vererek dişleri güçlendirir. Florürle güçlendirildikten sonra plaktaki asitler, dişleri eskisi kadar kolay aşındıramaz. Ağız gargarası kullanmak aynı zamanda diş fırçalamaktan ve diş ipiyle temizlemekten geriye kalan birikintileri durulamaya yardım eder.

Çocuklarınızın diş hekimi korkusunu nasıl azaltırsınız adlı makalemize göz atın!

0 0 votes
Article Rating

Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x